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                         January 19, 1995

CLA-2 CO:R:C:S  558772 DEC

CATEGORY:  Classification

Ms. Tracy Ann Ehme

A.W. Fenton

P.O. Box 360614

Columbus, Ohio 43236-0614

RE:  Applicability of duty exemption under U.S. Note 2(b),  subchapter II,

     Chapter 98, HTSUS, to footwear uppers and upper parts produced in

     the Dominican Republic; C.S.D. 91-88; 555788; 555742;  Headquarters

     telex 9264071

Dear Ms. Ehme:

     This is in reference to your letter of June 2, 1994, on behalf of Rocky Shoes &

Boots Company requesting a ruling on the eligibility for duty-free treatment under U.S.

Note 2(b), subchapter II, Chapter 98, Harmonized Tariff Schedule of the United States

Annotated (HTSUSA), of footwear uppers and upper parts produced in the Dominican

Republic.  You submitted a sample of the fully-assembled upper for our review.

FACTS:

     You state that your client, Rocky Shoes & Boots Company, sends all materials

used in the production of the upper to the Dominican Republic.  You further state the

following regarding the production process:  (1) all materials are of United States origin;

(2) the factory in the Dominican Republic die cuts, assembles, and stitches the

materials to form an upper; and (3) the upper is shipped to Puerto Rico for bottoming. A 

strobal process performed in Puerto Rico attaches the sidewall of the outsole to the

upper.

     The sample (Style #7502) under consideration has an insole of T-35 Texon

partially stitched into the bottom.  Normally, the insole board is not in place at time of

importation.  For purposes of this ruling, Rocky Shoes & Boots Company is interested

in the Customs required marking of the upper if it is imported without the insole board

as a completely open and non-formed upper versus the required marking of the upper if

it is imported with the insole board partially attached.

ISSUE:

     1.  Whether the footwear uppers are eligible for duty-free treatment under U.S.

Note 2(b), subchapter II, Chapter 98, HTSUSA.

     2.  What is the proper country of origin of the footwear uppers if they are

imported without the insole board as a completely non-formed upper, or alternatively, if

they are imported with the insole board partially attached.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 222 of the Customs and Trade Act of 1990 (P.L. 101- 382) amended

U.S. Note 2, subchapter II, Chapter 98, HTSUSA, ("Note 2(b)") to provide for duty-free

treatment of articles, other than certain specified products, which are assembled or

processed in a Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBERA) beneficiary country

(BC) wholly of fabricated components or ingredients (except water) of U.S. origin.  This

amendment was effective with respect to goods entered on or after October 1, 1990.

     Specifically, Note 2(b) provides that:

     (b)  No article (except a textile article, apparel article, or petroleum, or any

           product derived from petroleum, provided for in heading 2709 or 2710)

           may be treated as a foreign article, or as subject to duty, if-

           (i)  the article is--

              (A)  assembled or processed in whole of fabricated components that are

               a product of the United States, or

              (B)  processed in whole of ingredients (other than water) that are a product

               of the United States, in a beneficiary country; and

           (ii)  neither the fabricated components, materials or ingredients, after

            exportation from the United States, nor the article itself, before

            importation in the United States, enters the commerce of any

            foreign country other than a beneficiary country.

     As used in this paragraph, the term "beneficiary country" means a country listed

in General Note 3(c)(v)(A), HTSUSA.  Pursuant to General Note 3(c)(v)(A), HTSUSA, 

the Dominican Republic has been designated as a BC for CBERA purposes.

     As stated above, Note 2(b) specifies four categories of products that are

excluded from duty-free treatment under this provision:  textile articles; apparel articles;

petroleum; and certain petroleum products.  The issue presented in the instant case

concerns whether the footwear upper and upper parts are included in the "textile and

apparel article" exclusion for purposes of Note 2(b) and, therefore, precluded from

receiving duty-free treatment under this provision.

     In T.D. 91-88, 25 Cust. Bull. 45 (1991), Customs addressed the question of what

is a "textile and apparel" article for purposes of Note 2(b).  In T.D. 9l-88, we held that

footwear and parts of footwear are not textile and apparel articles for purposes of Note

2(b), regardless of whether they are subject to textile agreements.  Customs has

followed this position on footwear and parts of footwear in Headquarters Ruling Letter

(HRL) 555742, dated November 5, 1990, and HRL 555788, dated September 9, 1991. 

These rulings allowed duty-free treatment under Note 2(b) to footwear and footwear

uppers made, at least in part, of textile materials.  This determination remains the same

regardless of whether the insole board is partially attached or not prior to importation

into the United States.

     Regarding the operations performed in the Dominican Republic, we believe that

the assembly and processing of the U.S. materials that consist of cutting materials to

shape and stitching the cut pieces together to form an upper constitute the type of

operations contemplated by Note 2(b).  See HRL 555788 and HRL 555742.  Therefore,

if all of the materials shipped directly from the U.S. to the BC are of U.S.-origin and the

completed footwear uppers are shipped directly to the U.S. without entering into the

commerce of any foreign country other than a BC, these articles will be entitled to

duty-free treatment under Note 2(b), assuming all documentation requirements are met.

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides

that, unless excepted, every article of foreign origin imported into the United States

shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the United States the name of the country of origin of the article. 

Part 134 of the Customs Regulations implements the country of origin marking

requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Regarding the country of origin marking requirements for articles that are eligible

for duty-free treatment under Note 2(b), the Director of the Office of Trade Operations,

Headquarters,  issued instructions to Customs field offices in Headquarters telex 9264071,

dated September 28, 1990.  The following paragraph on marking appears in the telex:

          Since the language of this provision [section 222] prohibits us from

          treating these articles as foreign, there appears to be no basis for

          requiring that the article be marked with the Caribbean country of

          processing or assembly.  If so desired, however, they may be marked

          "assembled in (name of CBI country) of U.S. components" or other

          similar wording.  Whether or not the articles can be marked as

          products of the United States must be decided by the Federal Trade

          Commission (FTC).  Until further instructions are issued, marking

          requirements should be limited to these guidelines.

We have enclosed a copy of Headquarters telex 9264071, dated September 28, 1990, to

Customs field offices, setting forth procedures for the entry of articles under Note 2(b).

HOLDING:

     1.  The footwear uppers, whether imported with the insole board partially

attached or not, assembled and processed in the Dominican Republic entirely of

U.S.-origin components may enter the U.S. duty-free pursuant to Note 2(b), provided

the documentation requirements set forth in Headquarters telex 9264071 dated

September 28, 1990, are satisfied.

     2.  The imported uppers that qualify for Note 2(b) treatment are excepted from the

country of origin marking requirements.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents filed at the

time this merchandise is entered.  If the documents have been filed without a copy, this

ruling should be brought to the attention of the Customs officer.

                              Sincerely,

                              John Durant

                              Director, Commercial Rulings Division

Enclosure

