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February 27, 1995                

MAR-2-05 CO:R:C:S 558875 MLR

CATEGORY: Marking

Mr. Daniel W. Szymanski

Panduit Corporation

17301 Ridgeland Avenue

Tinley Park, Illinois  60477-0981

RE:  Country of origin marking of adapter module; metal

     connector; plastic base; assembly; substantial

     transformation

Dear Mr. Szymanski:

     This is in reference to your letter of October 28, 1994,

requesting a ruling regarding the country of origin marking of

adapter modules.  A sample was submitted with your request.

FACTS: 

     Panduit Corporation ("Panduit") is a  manufacturer of

electrical connectors, wiring and communication products. 

Panduit plans to import metal connectors in bulk from Taiwan. 

These metal connectors will be attached to plastic bases which

Panduit manufactures in the U.S.  From the sample, it appears

that the plastic base and metal connector are screwed together. 

The resulting product is referred to as an adapter module.  The

adapter modules are packed in poly bags (which are currently

marked "Made in USA"), and labeled for sale to its distributors.  

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements of the

finished adapter module?

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304) provides that, unless excepted, every

article of foreign origin imported into the U.S. shall be marked

in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as

the nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. Inc., 27 CCPA 297, 302, C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  The "country of origin" for marking purposes is

defined in 19 CFR 134.1(b), as the country of manufacture,

production or growth of any article of foreign origin entering

the U.S.  The "ultimate purchaser" is generally defined in 19 CFR

134.1(d), as the last person in the U.S. who will receive the

article in the form in which it was imported.

     An exception from marking is provided in 19 CFR 134.35 when

a domestic processor converts or combines an article of foreign

manufacture into an article having a new name, character, or use. 

This constitutes a substantial transformation and the domestic

processor is deemed the "ultimate purchaser" of the imported

article, and only the outermost container is required to be

marked.  In determining whether the combining of parts or

materials constitutes a substantial transformation, the issue is

the extent of operations performed and whether the parts lose

their identity and become an integral part of the new article. 

Belcrest Linens v. United States, 573 F. Supp. 1149 (CIT 1983),

aff'd, 741 F.2d 1368 (Fed. Cir. 1984).  Assembly operations which

are minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation.  See C.S.D.

85-25.  However, the issue of whether a substantial

transformation occurs is determined on a case-by-case basis.

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 732238 dated May 9,

1989, Customs considered the assembly of pen components, namely,

a cap and barrel from Taiwan, and a cartridge, spring, and cap

from the U.S.  Customs held that the Taiwanese cap and barrel

were not substantially transformed by the assembly operation

performed in the U.S., and therefore, the pens had to be

individually marked; however, a marking such as "Barrel and Cap

Made in Taiwan" satisfied the requirements of 19 CFR 134.14(a)

(relating to articles usually combined after importation).  

     In HRL 734227 dated June 26, 1992, Customs found that

imported lever handles attached to U.S. lock sets were not

substantially transformed.  Customs found that even though the

levers were only 10 per cent of the total cost of the lock set,

they were essential to the lock set's function, and the assembly

operation was not complex or did not require a great deal of

skill.  Furthermore, before installation of the lock set, the

levers had to be disassembled.  Therefore, the levers were

required to be marked with their country of origin.

     In HRL 734882 dated August 9, 1993, Customs considered lamp

shades manufactured in China and Thailand, using art glass of

U.S. origin, that were screwed onto electrically-wired zinc bases

of U.S. origin in the U.S.  Customs found that the lamp shade was

just as or more important than the base, and imparted the unique

character of the lamp.  Furthermore, since the shades were quite

visible, did not lose their character and separate identities,

and could be removed from the bases, it was held that the

assembly operation in the U.S. was minor, and the shades were not

substantially transformed in the U.S.  Therefore, the U.S. lamp

manufacturer was not considered to be the ultimate purchaser of

the shades and the shades had to be marked to indicate their

country of manufacture.    

     In this case, the assembly involves screwing together a

U.S.-origin plastic base and a Taiwanese-origin metal connector.

We do not find that this assembly operation performed in the U.S.

constitutes a substantial processing of the imported component. 

It is a simple combining operation entailing only the screwing

together of two components.  Therefore, since the operation

performed is minimal and, after viewing the sample submitted, the

component parts do not appear to lose their identity and become

an integral part of a new article, we find that the assembly

operation constitutes a minor processing of the imported

component, which leaves the identity of the imported component

intact.  Accordingly, the imported metal connectors must be

legibly and conspicuously marked to indicate their country of

origin:  "Taiwan."  

     In the alternative, the importer may seek approval of local

Customs officials for a repacking operation conducted under

Customs supervision as provided under 19 CFR 134.34.  Section

134.34, Customs Regulations (19 CFR 134.34), provides that an

exception may be authorized in the discretion of the district

director under 19 CFR 134.32(d) for imported articles which are

to be repacked after release from Customs custody under the

following conditions:  (1) the containers in which the articles

are repacked will indicate the origin of the articles to an

ultimate purchaser in the U.S.; and (2) the importer arranges for

supervision of the marking of the containers by Customs officers

at the importer's expense or secures such verification, as may be

necessary, by certification and the submission of a sample or

otherwise, of the marking prior to the liquidation of the entry.

     If approval is granted by the district director under 19 CFR

134.34, the "Made in USA" marking on the poly bag should be

removed, and it would be acceptable to mark the poly bag "Metal

Connector Made in Taiwan." 

HOLDING:

     Based on the information and sample submitted, the imported

metal connectors which are used to manufacture adaptor modules in

the U.S. in the manner described above, are not substantially

transformed as a result of the U.S. operations. Therefore,

Panduit is not the ultimate purchaser of the imported metal

connectors and the connectors must be individually marked with

their country of origin "Taiwan", unless the district director at

the port of entry approves marking after importation pursuant to

19 CFR 134.34.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

