                            HQ 558912

                          March 17, 1995

CLA-2 CO:R:C:S 558912 MLR

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 9802.00.50

Ms. Ann Williams

A.N. Deringer, Inc.

173 W. Service Road

Champlain, NY 12919

RE:  Applicability of HTSUS subheadings 9801.00.10 and 9802.00.50

     to steel tubing; cut to length; country of origin marking;

     Canada; 19 CFR Part 102

Dear Ms. Williams:

     This is in response to your letter of October 11, 1994, to

U.S. Customs, Champlain, New York, requesting a ruling regarding

the applicability of subheadings 9801.00.10 and 9802.00.50,

Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), to steel

tubing.  

FACTS:

     You state that several Canadian steel service centers

purchase steel tubing from various suppliers, including U.S.

manufacturers.  Upon receiving orders from U.S. customers, the

tubing of U.S. origin is cut to the ordered lengths and shipped

to the U.S.

ISSUES:

I.   Whether the U.S.-origin cut steel tubing is eligible for

     subheading 9801.00.10, HTSUS, treatment when returned to the

     U.S.

II.  Whether the Canadian cutting operation qualifies as an

     alteration, thereby allowing the cut steel tubing to be

     eligible for the partial duty exemption under subheading

     9802.00.50, HTSUS, when returned to the U.S.

III. Whether the steel tubing must be marked with its country of

     origin.

LAW AND ANALYSIS:

I.   Subheading 9801.00.10, HTSUS

     Subheading 9801.00.10, HTSUS, provides for the free entry of

products of the U.S. that have been exported and returned without

having been advanced in value or improved in condition by any

process of manufacture or other means while abroad, provided the

documentary requirements of section 10.1, Customs Regulations (19

CFR 10.1), are met.  See 59 Fed. Reg. 25563 (May 17, 1994), for

recent amendments to 19 CFR 10.1 (copy enclosed).  While some

change in the condition of the product while it is abroad is

permissible, operations which either advance the value or improve

the condition of the exported product render it ineligible for

duty-free entry upon return to the U.S.  Border Brokerage

Company, Inc. v. United States, 314 F. Supp. 788 (1970), appeal

dismissed, 58 CCPA 165 (1970). 

     Customs has previously stated that cutting exported

merchandise to length generally advances its value or improves

its condition.  See Headquarters Ruling Letter (HRL)555174 dated

April 25, 1989 (decorative banners cut to shorter lengths for

retail sale were more marketable than rolls of banners in

140-foot lengths; consequently, this change in the banners'

marketability constituted an improvement in the merchandise's

condition, thereby precluding the duty exemption available under

HTSUS subheading 9801.00.10); and HRL 554179 dated September 10,

1986 (ribbon exported to Mexico to be cut to length, rewound onto

spools and wrapped in plastic packaging was not eligible for item

800.00, Tariff Schedules of the United States (TSUS) (now

9801.00.10, HTSUS), treatment as the cutting to shorter lengths

improved the condition of the ribbon by making it ready for sale

upon return to the U.S. 

     Similarly, in this case, we find that cutting the steel

tubing to length improves its condition.  Therefore, it will not

qualify for subheading 9801.00.10, HTSUS, treatment when it is

returned to the U.S.

II.  Subheading 9802.00.50, HTSUS

     Subheading 9802.00.50, HTSUS, provides a partial duty

exemption for articles returned to the U.S. after having been

exported to be advanced in value or improved in condition by

repairs or alterations.  Such articles returned from Canada are

dutiable only upon the cost or value of the foreign repairs or

alterations, provided the documentary requirements of section

181.64, Customs Regulations (19 CFR 181.64) are satisfied. 

However, entitlement to this tariff treatment is precluded in

circumstances where the operations performed abroad destroy the

identity of the exported articles or create new or commercially

different articles.  See A.F. Burstrom v. United States, 44 CCPA

27, C.A.D. 631 (1956), aff'g C.D. 1752, 36 Cust. Ct. 46 (1956);

Guardian Industries Corp. v. United States, 3 CIT 9 (1982). 

Tariff treatment under subheading 9802.00.50, HTSUS, is also

precluded where the exported articles are incomplete for their

intended purpose prior to the foreign processing and the foreign

processing operation is a necessary step in the preparation or

manufacture of finished articles.  Guardian; Dolliff & Company,

Inc. v. United States, 455 F. Supp. 618 (CIT 1978), aff'd, 599

F.2d 1015 (Fed. Cir. 1979). 

      We have previously ruled that, under certain circumstances,

the cutting of merchandise from a long material length to a

shorter material length without manufacturing a finished good can

be considered an alteration within the meaning of subheading

9802.00.50, HTSUS.  In HRL 555534 dated September 24, 1985,

Customs reconsidered the cutting of reinforcing steel bars

(rebars).  Originally, it was determined that rebars exported in

material lengths in order to produce finished cut-to-size

lengths, ready for whatever further use was contemplated for such

cut lengths, were not eligible for item 806.20, Tariff Schedules

of the United States (TSUS) (now subheading 9802.00.50, HTSUS),

treatment.  Upon reconsideration, it was determined that, after

cutting 20 and 40 foot standard lengths from rebars ranging in

length from 50 to 300 feet, end rebars of various, non-standard

lengths, referred to as "random lengths," were left over. 

Although some of the random lengths were sold directly to U.S.

customers from the manufacturing plant, others were exported to

Mexico and cut to shorter lengths, ranging from one to 14 feet. 

It was held that this cutting-to-length operation constituted an

"alteration" of the rebars within the meaning of item 806.20,

TSUS.  See also HRL 555411 dated August 11, 1989 (cutting

exported wire into shorter lengths and winding it onto spools or

tying it into coils constituted an alteration under subheading

9802.00.50, HTSUS; and HRL 555782 dated April 22, 1991,

(U.S.-manufactured fabric shipped to Canada in rolls, where it

was cut into shorter lengths and re-rolled constituted an

acceptable alteration).

     However, in situations where rolls of material-length

merchandise are exported, and finished goods are returned merely

by cutting to length, this cutting constitutes a finishing step

in the manufacture of the goods, and exceeds the meaning of the

term "alterations."  See HRL 555174 dated April 25, 1989

(decorative banners, bearing repetitive holiday greetings, cut at

a right angle, were incomplete products as they were unsuitable

for their intended use in the continuous lengths in which they

were exported); HRL 555343 dated May 30, 1989 (jumbo rolls of

multistrike coated film 34 inches in width and 20,000 feet long

slit into ribbon material for use in plastic cartridges for data

processing machines constituted an intermediate step in the

manufacture of the computer tape which is essential to render it

suitable for its intended use); and HRL 555766 dated April 2,

1991 (fabric coated with acrylic and cut into 3 1/2 inch strips

for vertical blinds was not complete for its intended use but

required cutting for use as vertical blinds).

     Based upon the cases cited above, it appears that the main

distinction between acceptable and unacceptable alterations when

articles are cut-to-length is whether the cutting process is a

necessary step in the production or preparation of an article for

its particular purpose.  For example, in HRL 555782, the fabric

cut into shorter lengths and re-rolled remained fabric, whereas

in HRL 555766 the cut fabric became vertical blind strips.  In

this case, the steel tubing is cut into shorter lengths as needed

by a particular customer.  It is our opinion that this is more

analogous to the cases involving cutting rope, fabric, or rebars

to shorter lengths.  The steel tubing remains steel tubing; it is

only cut to shorter lengths.  Consequently, it is our opinion

that the cutting operation performed in Canada constitutes an

acceptable alteration within the meaning of subheading

9802.00.50, HTSUS.

III. Country of Origin Marking

     In regard to country of origin marking, since the good at

issue is subjected to processing in the territories of NAFTA

parties, it will be subject to the country of origin marking

rules set out in the interim amendments to the Customs

Regulations (19 CFR Part 102).  The interim amendments to the

Customs Regulations were published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg.

109, January 3, 1994) with corrections (59 Fed. Reg. 5082,

February 3, 1994) and T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December 30,

1993). These interim amendments took effect on January 1, 1994,

to coincide with the effective date of the NAFTA.

     Section 102.11(a) of the Interim Rules provides that the

country of origin of a good is the country in which:

     (1) the good is wholly obtained or produced;

     (2) the good is produced exclusively from domestic

     materials; or 

     (3) each foreign material incorporated in that good

     undergoes an applicable change in tariff classification set

     out in section 102.20, and satisfies any other applicable

     requirements of that section, and all other applicable

     requirements of these rules are satisfied. 

     Section 134.32(r), Customs Regulations {19 CFR 134.32(r)},

provides an exception from marking for articles determined to be

of U.S. origin under part 102 prior to exportation from the U.S.,

when such articles are exported for repairs or alterations and

returned.  Accordingly, if the tubing exported to Canada is a

product of the U.S. under the NAFTA marking rules, the steel

tubing returned to the U.S. will not be required to be marked,

pursuant to 19 CFR 134.32(r), because they are merely exported to

Canada for alterations.

HOLDING:

     On the basis of the information submitted, the steel tubing

is not eligible for duty-free treatment under subheading

9801.00.10, HTSUS, because the cutting operation improves its

condition.  However, since the steel tubing is only cut to

shorter lengths, it is our opinion that this constitutes an

acceptable alteration within the meaning of subheading

9802.00.50, HTSUS.  Accordingly, if the tubing exported to Canada

is a product of the U.S. under the NAFTA marking rules, the steel

tubing returned to the U.S. will not be required to be marked,

pursuant to 19 CFR 134.32(r), because they are merely exported to

Canada for alterations.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

