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MAR-2-05 R:C:S 558994 WAS

CATEGORY: Marking

Mr. Ray Reynolds

Lee Hardeman

P.O. Box 45545

Atlanta, GA 30320-0545

RE:  Country of origin marking of used military surplus clothing which is       processed in the U.S.; 19 CFR 134.32(c) & (g)

Dear Mr. Reynolds:

     This is in reference to your letter dated January 18, 1995, on behalf of Sturm

European Military Surplus Teesar, concerning the country of origin marking

requirements for worn used military surplus clothing which is produced in

Germany and imported into the U.S.

FACTS:

     You state that Sturm European Military Surplus proposes to purchase

various articles of clothing from Sturm Armeebestande Import Export.  The clothing

was originally produced in Germany for use by the East German military.  You

claim that the articles of clothing show appreciable wear and will be imported into

the U.S. where they will be processed into marketable articles of clothing. 

Specifically, you state that a jacket with ripped sleeves will have the sleeves

removed, thereby transforming the jacket into a vest-type garment; long pants with

ripped knees will have the pant legs removed just above the knee, thereby

transforming the pants into a bermuda short-type garment.  The importer estimates

that an additional 50 to 75 percent would be added to the cost of each garment if

the required additional processing occurred in Germany, rather than in the U.S. 

The additional processing specifically includes "sorting by degree of repair needed,

making necessary cosmetic repairs if possible, transforming articles that are beyond

simple cosmetic repair, marking with country of origin, and marking under the

Textile Act rules when required."

     The importer claims that because of the high cost of further processing in

Germany relative to the initial cost of the used garments, the garments should be

excepted from marking pursuant to 19 CFR 134.32(c).  In the alternative, the

importer submits that because of the extensive processing which will be performed

in the U.S. to make the articles marketable in the U.S., there exists the possibility

that any marking will be obliterated; therefore, the garments should be excepted

from marking pursuant to 19 CFR 134.32(g).

ISSUE:

     Whether the used military surplus garments are excepted from the country of

origin marking requirements pursuant to 19 CFR 134.32(c) or (g).

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), requires

that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into

the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and

permanently as the nature of the article (or its container) will permit in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser the English name of the country of

origin of the article.  Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the marking on the

imported goods the country of which the goods is the product.  "The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser may, by

knowing where the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27

C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of

origin marking requirements and the exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section

134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), defines "country of origin" as the

country of manufacture, production or growth of any article of foreign origin

entering the U.S.  Further work or material added to an article in another country

must effect a substantial transformation in order to render such other country the

"country of origin" within the meaning of the marking laws and regulations.  The

case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940),

provides that an article used in manufacture which results in an article having a

name, character or use differing from that of the constituent article will be

considered substantially transformed.  

     You assert that the used clothing should be excepted from country of origin

marking pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(C) and 19 CFR 134.32(c), which allows

an exception from country of origin marking for "articles that cannot be marked

prior to shipment to the United States except at an expense economically

prohibitive of its importation."  The fact that such marking would result in

economic hardship is not in and of itself sufficient to except the articles from the

requirements of country of origin marking. See Headquarters Ruling Letter (HRL)

733990 dated June 17, 1991 and HRL 733527 dated May 20, 1991.  

     You should note that even if  the garments are excepted from country of

origin marking under the provisions of 19 U.S.C. 1304, if the imported samples are

textile fiber products subject to the requirements of the Textile Fiber Identification

Act, or wool products subject to the requirements of the Wool Labeling Act of 1939,

as amended (15 U.S.C. 68 et seq.), under the rules and regulations issued by the

Federal Trade Commission (FTC) under these Acts, the imported samples, as well

as the products themselves, are required to be marked (subject to specified

exceptions) with their respective fiber contents and other required information,

including country of origin.  See 16 CFR 303.21 and 300.22.  Pursuant to sections

11.12 and 11.12b, Customs Regulations (19 CFR 11.12 and 11.12b), the Customs

Service is responsible for the enforcement of the labeling requirements of these Acts

at the time of importation.  If you have any questions regarding the interpretation

of the FTC rules and regulations, the FTC should be contacted.

     The question that must be answered in the instant case is whether marking

the country of origin on the garments in Germany would be economically

prohibitive of their importation.  Although neither the statute nor the regulations

defines the term "economically prohibitive", several factors have been considered to

help determine when marking an item would be economically prohibitive.  These

include situations in which the requirement to mark the article to indicate its

country of origin would force the producer to incur a cost that would require the

item to be marked at a price at which: (1) the item could not be sold since an

individual would not buy it; (2) no profit could have been made; (3) the profit that

could have been obtained would not have been sufficient to induce the importer to

handle the item.  See Note, Country of Origin Marking, 6 Law and Policy in Int'l

Business 485, 501-502 (1974), citing Bur. Cust. Customs Information Exchange

Ruling 114/51 (1951).

     It is the opinion of this office that you have not provided sufficient

information upon which to grant an exception from individual marking based upon

prohibitive economic expense.  While we do not doubt the veracity of your statement

that marking by means of placing labels on each garment would be economically

burdensome, the mere assertion that marking will be "prohibitive," unsupported by

some actual cost estimates for marking the garments, could never be the basis for

granting an exception to individual marking.  Accordingly, in the absence of any

basis upon which to make a finding, the garments cannot be excepted from country

of origin marking under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(C) and 19 CFR 134.32(c).

     Articles to be processed in the U.S. by the importer or for his account

otherwise than for the purpose of concealing the origin of such articles and in such

manner that any mark contemplated by this section would necessarily be

obliterated, destroyed, or permanently concealed are excepted from marking under

19 U.S.C. 1304(a)(3)(G) and 19 CFR 134.32(g).  Customs has limited the

applicability of the "G" exception to precise circumstances.  As provided in section

134.36(a), Customs Regulations (19 CFR 134.36(a)), an article which is to be

processed in the U.S. by the importer or for his account shall not be considered to be

within the "G" exception if there is a reasonable method of marking which will not

be obliterated, destroyed, or permanently concealed by such processing.  In

addition, Customs has ruled that supporting statements of intended processing to

be performed by the importer or for his account are a condition of entitlement to the

exception.  See C.S.D. 89-6, October 3, 1988 (731484); HRL 729434 dated May 23,

1986, and RM 363.2 W (January 25, 1967).  Customs has also ruled that another

condition of entitlement to the exception is that the district director must be

satisfied that the processed article will be marked in a manner to indicate the

country of origin to the ultimate purchaser in the U.S.  This would require the U.S.

processor to mark the processed article unless the U.S. processor is the ultimate

purchaser.  (Pursuant to 19 CFR 134.35, a U.S. processor is considered to be the

ultimate purchaser if the processing constitutes a substantial transformation, i.e.,

results in a new name, character or use.) 

     In the instant case, Customs does not find that an exception under 19 U.S.C.

1304(a)(3)(G) and 19 CFR 134.32(g) is warranted, since merely indicating that the

country of origin marking "may" be obliterated during processing which takes place 

in the U.S. is insufficient to apply this exception.  Customs has granted the

exception in cases where the marking on imported component parts would be

permanently concealed as a result of the assembly of the parts into a completed

article.  See HRL 734566 dated June 15, 1992 (Customs held that water pump

components which are imported into the U.S. may not remain visible after assembly

into a completed water pump, and therefore, any such components would be

excepted from marking at the time of importation pursuant to 19 U.S.C.

1304(a)(3)(G) and 19 CFR 134.32(g), since any marking thereon would necessarily

be permanently concealed as a result of the U.S. processing).  Moreover, we are not

satisfied that pursuant to 19 CFR 134.36(a), a reasonable method of marking which

will not be "obliterated, destroyed, or permanently concealed" as a result of the

operations performed in the U.S. is not possible.  Therefore, the garments are not

excepted from marking under this provision and must be properly marked in

accordance with the requirements in 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134.  

HOLDING:

     Based on the information submitted, as no documentary evidence was

submitted to support the claim that the garments could not be marked prior to

shipment to the U.S. except at an expense economically prohibitive of their

importation, the marking exception under 19 U.S.C. 1304(a)(3)C) and 19 CFR

134.32(c) is not applicable.  In addition, merely indicating that the country of origin

marking "may" be obliterated during processing which takes place in the U.S. is

insufficient to apply the exception under 19 U.S.C. 1304(G) and 19 CFR 134.32(g). 

Therefore, the garments must be properly marked to indicate their country of origin

in accordance with the requirements in 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134. 

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents filed at

the time this merchandise is entered.  If the documents have been filed without a

copy, this ruling should be brought to the attention of the Customs officer handling

the transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

