                          HQ 735588

                          February 10, 1995                                                          

Mar-2-05 CO:R:C:S 735588 AT

CATEGORY: Marking

District Director of Customs

Laredo, Texas 78044-3130

RE:  Internal Advice Request No. 27/94; country of origin 

     marking requirements for imported glass bottles to

     be filled in the U.S.; Article 509; NAFTA Marking Rules;

     usual containers; container marking; U.S. references;

     section 134.22(d)(2) of the interim regulations; section

     102.14 of the interim regulations;       19   CFR 134.46

Dear Madam:

    This is in response to your memorandum dated April 15, 1994,

forwarding the February 23, 1993, Internal Advice Request of

Brownstein, Zeidman and Lore on behalf of Vitro Packaging, Inc.

("Vitro") concerning the country of origin marking requirements

for glass containers imported from Mexico to be filled in the

U.S. with beverages (or other similar products).  We regret the

delay in responding. 

FACTS:

    Vitro imports glass containers, consisting of bottles or

jars, from Mexico to be filled in the U.S. with beverages (or

other similar products) in the two following situations.  Vitro

is the importer of record.  However, in both situations, Vitro

will not be the party actually filling the containers.  Rather,

Vitro receives orders for these containers from its customers in

the U.S., who will be the ones actually filling these containers.

Situation 1.  Vitro imports glass containers made in Mexico.  The

containers have labels permanently printed on them (by one of a

number of methods) which state the name of the product with which

it will be filled (e.g., Coca-Cola), and other information

required by the U.S. Food and Drug Administration ("FDA") 

labeling requirements, including the name of the bottler (Vitro

Packaging's customer) and its address (or at least the name of

the city in the United States where the customers are located). 

The containers are filled by the bottler with beverages (or other

similar products), and then shipped to wholesalers/retailers for

distribution and sale.  These containers are not intended to be

reused. 

Situation 2.  Vitro ships U.S. manufactured glass containers to

Mexico, where they will be labeled with an applied ceramic label

("ACL").  These ACLs will contain the name of the product and all

other information required by the FDA, including the bottler's

U.S. address (or at least the name of the U.S. city of the

bottler).  The containers will then be reimported by Vitro, sent

to its U.S. customers, who will fill the containers and then ship

them to wholesalers/retailers for distribution and sale.  These

containers are not intended to be reused.

    You have requested a determination of the country of origin

marking requirements for the imported glass containers imported

into the U.S. to be filled with beverages under the two

situations described above.

ISSUE: 

    What are the country of origin marking requirements for

imported glass containers that are to be filled in the U.S. in

the two situations described above?

LAW AND ANALYSIS:

    The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

    The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311

of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as

implemented by section 207 of the North American Free Trade

Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057)

(December 8, 1993) and the interim amendments to the Customs

Regulations published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg. 109, January 3,

1994) with corrections (59 Fed. Reg. 5082, February 3, 1994) and

T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December 30, 1993).  These interim

amendments took effect on January 1, 1994, to coincide with the

effective date of the NAFTA.  The Marking Rules used for

determining whether a good is a good of a NAFTA country are

contained in T.D. 94-4 (adding a new Part 102, Customs

Regulations).  The marking requirements for these goods are set

forth in T.D. 94-1 (interim amendments to various provisions of

Part 134, Customs Regulations).

    Section 134.1(g) of the interim regulations, defines a "good

of a NAFTA country" as an article for which the country of origin

is Canada, Mexico or the U.S. as determined under the NAFTA

Marking Rules.  

Country or Origin of the Imported Glass Containers

    In this case, glass containers manufactured in Mexico

(situation 1), or U.S. manufactured glass containers exported to

Mexico for labeling (situation 2), are imported from Mexico into

the U.S. to be filled with beverages.  Thus, in order to

determine the appropriate marking requirements of the imported

glass containers, we must first determine under the NAFTA Marking

Rules the country of origin of the imported articles.

    Part 102 of the interim regulations, sets forth the "NAFTA

Marking Rules" for purposes of determining whether a good is a

good of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of

the interim regulations, sets forth the required hierarchy for

determining country of origin for marking purposes.  Section

102.11(a) of the interim regulations states that "[t]he country

of origin of a good is the country in which: 

       (1)  The good is wholly obtained or produced;

       (2)  The good is produced exclusively from domestic

             materials; or

       (3)  Each foreign material incorporated in that good

             undergoes an applicable change in tariff

             classification set out in section 102.20 and

             satisfies any other applicable requirements of that

             section, and all other requirements of these rules

             are satisfied." 

"Foreign Material" is defined in section 102.1(e) of the interim

regulations as "a material whose country of origin as determined

under these rules is not the same country as the country in which

the good is produced."

    In situation 1, the glass containers are manufactured in

Mexico, thus we will assume for purposes of this case, that the

requirements of section 102.11(a)(1),(2) or (3) are satisfied and

the country of origin of the glass containers is, Mexico.

    Since, in situation 2, the glass containers are manufactured

in the U.S. and exported to Mexico where they are labeled with an

applied ceramic label and then returned to the U.S., the

containers are neither wholly obtained/produced nor produced

exclusively from domestic materials.  Therefore, paragraphs

(a)(1) and (a)(2) of section 102.11 cannot be used to determine

the country of origin of the glass containers.  Thus, paragraph

(a)(3) of section 102.11 is the applicable rule that next must be

applied to determine the origin of the containers.

    The glass containers are classified under heading 7010,

HTSUS.  The labeled glass containers returned to the U.S. are

classified in the same subheading.  The applicable change in

tariff classification set out in section 102.20(m), Section XIII,

Chapters 68 through 70, 7010-7018 of the interim regulations

provides:

       7010-7018 .... A change to 7010 through 7018 from any

                       other heading, except from heading 7020;

                      or

                 .... A change to heading 7010 through 7018 from

                       heading 7020 if that change results in a

                      substantial transformation.

    In this case, since the U.S. glass containers are classified

under heading 7010, HTSUS, both before and after the labeling

procedure in Mexico, they do not undergo the applicable change in

tariff classification set out in section 102.20(m), and, as a

result, section 102.11(b) of the hierarchial rules must be

applied next to determine the country of origin of the imported

glass containers.

    Section 102.11(b) of the interim regulations provides that:

       Except for a good that is specifically described in the

        Harmonized System as a set, or is classified as a set

        pursuant to General Rule of Interpretation 3, where the

        country of origin cannot be determined under paragraph

       (a), the country of origin of the good:

          (1) Is the country or countries of origin of the

               single material that imparts the essential

               character of the good, or

          (2) If the material that imparts the essential

               character of the good is fungible, has been

               commingled, and direct physical identification of

               the origin of the commingled material is not 

               practical, the country or countries of origin may

               be determined on the basis of an inventory

               management method provided under the Appendix to

               part 181 of the Customs Regulations. 

    Also, relevant to this determination is the rule of

interpretation set forth under section 102.18(b)(2), which

states that:

         For purposes of applying section 102.11, only domestic

         and foreign materials (including self-produced

         materials) that are classified in a tariff provision

         from which a change in tariff classification is not

         allowed in the rule for the good set out in section

         102.20 shall be taken into consideration in determining

         the parts or materials that determine the essential

         character of the good.     

    Applying sections 102.11(b)(1) and 102.18(b)(2) to the facts

of this case, we find that the single material that imparts the

essential character of the ceramic labeled glass containers is

the glass container. Therefore, pursuant to section 102.11(b)(1),

the country of origin of the glass containers imported into the

U.S. for marking purposes, is the U.S.  

    However, section 102.14 of the interim regulations provides

in pertinent part that:

         no good, last advanced in value or improved in

          condition outside the United States has United States

          origin.  If under any other provisions of this part

         such a good is determined to be a good of the United

          States, that determination will be disregarded and the

          country of origin of the good will be the last foreign

          country in which the good was advanced in value or

         improved in condition.  (Emphasis added).

    "Advanced in value" is defined in section 102.1(a) as "an

increase in the value of a good as a result of production with

respect to that good, other than by means of those 'minor

processing' operations described in paragraphs (m)(5), (m)(6) and

(m)(7) of this section".  "Improved in Condition" is defined in

section 102.1(i) as "the enhancement of the physical condition of

a good as a result of production with respect to that good, other

than by means of those 'minor processing' operations described in

paragraphs (m)(5), (m)(6) and (m)(7) of this section".  The minor

processing operations described in paragraphs (m)(5), (m)(6) and

(m)(7) of section 102.1, include unloading, reloading or any

other operation necessary to maintain the good in good condition;

putting up in measured doses, packing, repacking, packaging,

repackaging; and testing, marking, sorting or grading.

    In this case, we find that the U.S. origin glass containers 

are not advanced in value or improved in condition as a result of

the labeling operation performed in Mexico.  The labeling

operation is considered to be the equivalent of "marking", one of

the minor processing operations identified as excluded from the

definition of "advanced in value" or "improved in condition". 

Accordingly, section 102.14 is not applicable, and pursuant to

section 102.11(b)(1),the country of origin of the labeled glass

containers imported into the U.S., is the U.S. for purposes of

the country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.

Marking Requirements of the Imported Glass Containers

I.

    In situation 1, glass containers of Mexican origin are

imported into the U.S. to be filled with beverages (or other

similar products) by U.S. customers.  

    Section 134.22(d)(2), Customs Regulations (19 CFR

134.22(d)(2)), provides that:

       A good of a NAFTA country which is a usual container,

        whether or not disposable and whether or not imported

        empty or filled, is not required to be marked with its

        own country of origin.  If imported empty, the importer

        must be able to provide sufficient evidence to Customs at

        the time of importation that it will be used only as a

        usual container (that it will be filled with goods after

        importation and that such container is of a type in which

        these goods ordinarily reach the ultimate purchaser).  

A usual container is defined in section 134.22(d)(1), (19 CFR

134.22(d)(1)), which provides, in part, that:

       For purposes of this subpart, a usual container means the

        container in which a good will ordinarily reach its

        ultimate purchaser.  Containers which are not included in

        the price of the good with which they are sold, or which

        impart the essential character to the whole, or which

        have significant uses, or lasting value independent of

        the contents, will generally not be regarded as usual

        containers. 

    Since the glass containers of Mexican origin are to be

filled with beverages in the U.S. after importation, we find that

the glass containers are considered to be the type of usual

containers defined in 19 CFR 134.22(d)(1) regardless of whether

the containers are returned by the consumer after the contents

have been consumed.  Thus, pursuant to 19 CFR 134.22(d)(2), the

glass containers are excepted from being marked with their own

country of origin. 

    However, the outermost containers in which the glass

containers are imported and reach the ultimate purchasers in the

U.S., (the U.S. customers which fill the glass containers), are

required to be marked with the country of origin--Mexico--of the

glass containers.  See, 19 CFR 134.24(c)(1).

    Thus, the appearance of a U.S. reference on the glass

container itself would not trigger the special marking

requirements of 19 CFR 134.46 and 19 CFR 134.47, since the

ultimate purchaser who receives the imported glass containers

will not be misled by the U.S. references because the outermost

container will be marked with the country of origin--Mexico--of

the imported glass containers.  

    Nevertheless, under these circumstances, the existence of

134.46 and 134.47 type references on the outermost container of

such articles, cause the special marking requirements of these

sections to apply for the marking of the outermost containers

which reach the ultimate purchasers in the U.S.  

II.

    In situation 2, the U.S. origin glass containers which are

exported to Mexico for ceramic labeling and are then returned to

the U.S. to be filled with beverages (or similar products) by

U.S. customers, are determined to be of U.S. origin.  Section

134.32(m), Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)), provides that

products of the U.S. exported and returned are excepted from

country of origin marking requirements.  Accordingly, since the

country of origin of the ceramic labeled glass containers

imported from Mexico is the U.S., the glass containers are

excepted from country of origin marking requirements under

section 134.32(m).  Also, because the ceramic labeled glass

containers are of U.S. origin, an ultimate purchaser of the glass

containers would not be misled by any U.S. reference which

appears on the glass containers or their outermost containers in

which the articles are imported.

    Please note that, if a phrase such as "Made in the U.S.A."

is marked on the glass containers or the outermost containers in

which the articles are imported, we advise you to contact the

Federal Trade Commission (FTC), Division of Enforcement, 6th &

Pennsylvania Avenue, NW, Washington D.C. 20508, since use of the

phrase "Made in U.S.A." is under the FTC's jurisdiction.

HOLDING:

    Assuming that the glass containers, in situation 1, imported

from Mexico are goods of Mexico, a NAFTA country, and are to be

used in the U.S. in the manner described above, the containers

are considered to be "usual containers" as defined in 19 CFR 

134.22(d)(1) and thus are excepted from country of origin marking

pursuant to 19 CFR 134 22(d)(2), regardless of whether the

containers are returned by the consumer after the contents have

been consumed.

    Pursuant to 19 CFR 134.24(c)(1), the outermost containers in

which the glass containers are imported and reach the ultimate

purchasers in the U.S., (the U.S. customers which fill the glass

containers), are required to be marked with the country of

origin--Mexico--of the glass containers.  Accordingly, any

instance where a U.S. reference appears on the glass container

itself would not trigger the special marking requirements of 19

CFR 134.46 and 19 CFR 134.47, since the ultimate purchaser which

receives the imported glass containers will not be misled by the

U.S. references because the outermost container will be marked

with the country of origin--Mexico--of the imported glass

containers.  

    Nevertheless, under these circumstances, the existence of

U.S. references on the outermost container of such articles,

cause the special marking requirements of 19 CFR 134.46 and 19

CFR 134.47 to apply for the marking of the outermost containers

which reach the ultimate purchasers in the U.S.  

    The country of origin of glass containers of U.S. origin

exported to Mexico to be labeled with ACLs and returned to the

U.S. to be used in the manner described in situation 2, is the

U.S.  Accordingly, pursuant to 19 CFR 134.32(m), the glass

containers are excepted from country of origin marking

requirements.  Because the glass containers are of U.S. origin an

ultimate purchaser of the glass containers would not be misled by

any U.S. reference which appears on the glass containers or their

outermost containers in which the articles are imported. 

    This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than 60 days from the date of

this letter.  On that date the Office of Regulations and Rulings

will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS and the public

via the Diskette Subscription Service, LEXIS, Freedom of

Information Act and other public access channels. 

                          Sincerely,

                          John Durant, Director

                          Commercial Rulings Division

