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U.S.C. App. 
 289

Dear Mr. Welte:

     This is in response to your letters of March 12, 1996, and

April 29, 1996, on behalf of your client, Bass Harbor Marine,

seeking approval of a bareboat charter agreement.   A copy of the

agreement was enclosed with your first letter to us.  Our ruling

on this matter is set forth below.

FACTS:

     Bass Harbor Marine of Bass Harbor, Maine, the owner of a

yacht, seeks to operate it pursuant to a bareboat charter.  To

that end, a copy of its proposed bareboat charter agreement has

been submitted to Customs for review.  No description or

specifications of the yacht in question were provided.  

ISSUE:

     Whether the charter party agreement of Bass Harbor Marine

submitted for our review is a valid bareboat charter agreement

for purposes of the coastwise laws administered by the U.S.

Customs Service.

 LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 
 883 (46 U.S.C. App.


 883) often called the "Jones Act", provides, in part, that no

merchandise shall be transported between points in the United

States embraced within the coastwise laws either directly or via

a foreign port, or for any 
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part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in and documented under the laws of the United States and

owned by persons who are citizens of the United States (i.e., a

coastwise-qualified vessel).  Section 289 of title 46 (46 U.S.C.

App. 
 289), which is more applicable to this particular case,

prohibits the transportation of passengers between points in the

United States embraced within the coastwise laws, either directly

or by way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel

(see above).  We note that for purposes of 
 289, "passenger" is

defined as " ... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership or business" (19 CFR 
 4.50(b)).

     In interpreting the coastwise laws (i.e., 46 U.S.C. App. 



289, 883) Customs has ruled that a point in the United States

territorial waters is a point in the United States embraced

within the coastwise laws.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, 3

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and coastline differ.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 
 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond the 3 mile territorial sea) and back to the point

of embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  (29

O.A.G. 318 (1912))  It should be noted that the carriage of

fishing parties for hire, even if the vessel proceeds beyond

territorial waters and returns to the point of the passenger's

embarkation, is considered coastwise trade.  (Treasury Decision

(T.D.) 55193(2))

     With respect to chartering, the Customs Service has

consistently held that when a vessel is chartered under a bona

fide bareboat charter, the bareboat charterer is treated as the

owner of the vessel for the period of the charter, and, because

the owners are not considered "passengers" for the purposes of

the coastwise laws, the charterer is not proscribed by the

coastwise laws from using the vessel during the charter for

pleasure purposes only.  A vessel chartered under a charter

arrangement other than a bareboat charter (e.g., a time or voyage

charter) and used in coastwise transportation (see discussion

above on the carriage of passengers entirely in territorial

waters or to the high seas or foreign waters) would be subject to

penalties under the coastwise laws.  A vessel chartered under a

bareboat charter would also be subject to penalties if the

bareboat charterer used it in the coastwise trade (e.g., to

transport passengers (other than bona fide guests) between

coastwise points or entirely within territorial waters). 

Headquarters Ruling 106049, dated April 26, 1983.

     With respect to the validity of bareboat charter agreements,

the United States Supreme Court stated:
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          To create a demise [or bareboat charter] the owner of

the

          vessel must completely and exclusively relinquish

"possession,

          command, and navigation" thereof to the demisee.... It

is 

          therefore tantamount to, though just short of, an

outright

          transfer of ownership.  However, anything short of such

a

          transfer is a time or voyage charter party or not a

charter

          party at all.

Guzman v. Pichirilo, 369 U.S. 698, 699-670 (1962); see also,

Leary v. United States, 81 U.S. 607, 611 (1871), 2B Benedict on

Admiralty 
 52 (6th Ed. 1990). 

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters for Customs purposes, we have

held, in addition to the above-described principles, that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

question

          of fact to be determined from the circumstances of each

          case.  Under a bareboat charter or demise charter the  

          owner relinquishes complete management and control

          of the vessel to the charterer.  On the other hand, if

the

          owner retains a degree of management and control,

          however slight, the charter is a time or voyage

charter,

          and the vessel is deemed to be engaged in trade.  The

          crux of the matter is whether complete management           

          and control have been wholly surrendered by the owner  

          to the charterer so that for the period of the charter

the

          charterer is in effect the owner.  Although a charter

          agreement on its face may appear to be a bareboat or

          demise charter, the manner in which its covenants are 

          carried out and the intention of the respective parties 

          to relinquish or to assume complete management and 

          control are also factors to be considered. 

(Headquarters Ruling Letter 111424, dated March 20, 1991, citing

Headquarters Ruling Letter 109638, dated July 22, 1988). 

     Upon reviewing the terms of the charter agreement under

consideration, we note that it is divided into the following

headings appearing on the left-hand side of the agreement:  Term,

Hire & Payments; No Pets Aboard; Delivery; Insurance or Security

Deposit; Accidents; Running Expenses; Liens; Navigation Limits;

Re-Delivery & Indemnification; Restricted Use; Non-Assignment;

Transfer of Charter; Charterer's Authority Over Crew; Brokerage

Fees; Defaults; Charterer's Certification; Entire Agreement; and

Additional Conditions.  Our analysis of the provisions set forth

in these headings in light of the requisite criteria of a

bareboat charter agreement discussed above is as follows.
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     The first heading (Term, Hire & Payments) has been left

blank on the copy of the charter agreement forwarded for our

review.  Although recognizing that the owner of the yacht may,

due to a myriad of reasons, wish to reserve the right to change

these conditions between charterers, we are nonetheless unable to

comment as to what impact, if any, the non-existent provisions of

this heading might have on the paramount question in this case

(i.e., the intention of the respective parties to relinquish or

assume complete management and control of the yacht during the

period of the charter).  

     The second heading (No Pets Aboard), as with the first

heading discussed above, has been left blank on the copy of the

charter agreement forwarded for our review.  Notwithstanding the

absence of any specific provisions as to this heading, and in the

absence of any compelling reason to the contrary, this heading is

indicative of a restriction placed on the charterer by the owner

and suggests less than the relinquishment of the complete

management and control of the yacht to the charterer during the

period of the charter. 

     The third heading (Delivery) specifies the condition of the

yacht for which the owner is responsible at the time of delivery

to the charterer.  The fourth heading (Insurance or Security

Deposit) provides options available to the charterer and the

responsibilities of both the owner and charterer with regard to

ensuring proper coverage in the event of damage to the yacht. 

The fifth heading (Accidents) sets forth the conditions of a pro

rata rebate to the charterer in the event of any breakdown, fire,

grounding, collision or other cause not due to any fault of the

charterer which results in the charterer's loss of use of the

yacht for a period in excess of twenty-four hours.  It is readily

apparent that the provisions of these three headings are of no

consequence to our determination as to the validity of the

bareboat charter agreement. 

     The sixth heading (Running Expenses) provides that the

"Charterer agrees to accept the yacht as herein-before provided

and to pay all running expenses during the term of the charter."  

Acceptance of this provision by the charterer evidences an intent

to assume complete management and control of the yacht during the

period of the charter and the owner's relinquishment thereof.

     The seventh heading (Liens) provides that the charterer

shall not incur liens against the yacht, except for crew's wages

and salvage, and to indemnify the owner for any charges, losses

or expenses in connection with any liens which may arise.  This

provision is not antithetical to the validity of a bareboat

charter agreement.     

     The eighth heading (Navigation Limits) restricts the

geographical area in which the yacht may cruise to "U.S. Atlantic

Coastwise and Inland Tributary waters between Eastport, ME and

Cape Ann, MA."   The agreement also provides that "[a]n extension

to such limitations is available upon request."  It further

states, "Extensions will require an additional premium."   In

this regard, we note that Customs has previously held that

geographical/navigational restrictions, in and of themselves, do

not invalidate an otherwise valid bareboat charter agreement. 

(Headquarters Ruling letters 108360, dated June 12, 1986, 108418,

dated July 24, 1986, and 110984, dated July 27, 1990) 

Furthermore, the granting of an extension of these limitations

upon 
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the payment of an additional premium evidences an intent on

behalf of the owner to relinquish complete management and control

of the vessel once the attendant insurance requirements have been

satisfied.

     The ninth heading (Re-Delivery & Indemnification) sets forth

the condition in which the charterer is to return the yacht at

the expiration of the charter and the agreement to indemnify the

owner for any loss or damage not covered by insurance.  This

provision, as with the third, fourth and fifth headings discussed

above, is of no consequence to our determination of the validity

of the subject bareboat charter agreement.  

     The tenth heading (Restricted Use) provides that the use of

the yacht is to be restricted only insofar as it is in compliance

with Federal and State law and the laws of any other Government

within the jurisdiction of which the yacht may be at any time. 

The terms of this heading are not antithetical to the validity of

this bareboat charter agreement.

     The eleventh heading (Non-Assignment) states that the

"[c]harterer agrees not to assign this Agreement or subcharter

the yacht without the prior written consent of Owner."  We do not

view this as evidence of a failure on the part of the owner to

relinquish complete management and control of the yacht during

the period of the charter.

     The twelfth heading (Transfer of Charter) provides that, "It

is mutually agreed that full authority regarding the operation,

possession, management, and command of the yacht is hereby

transferred to Charterer for the term hereof."   This provision

is reflective of the position of the Supreme Court in Guzman v.

Pichirilo, supra, as well as prior Customs rulings and evidences

an intent on the part of the owner to relinquish complete

management and control of the yacht during the period of the

charter.

     The thirteenth heading (Charterer's Authority Over Crew)

provides that, "In the event the Charterer wishes to utilize the

services of a Captain and/or crew members in connection with the

operation and management of the yacht, it is agreed that said

Captain and/or crew members are agents and employees of the

Charterer and not of Owner."  The heading goes on to provide, in

pertinent part, that "[t]he Captain shall receive orders from

Charterer as to ports to be called at and the general course of

the voyage,..."  This further evidences an intent on the part of

the charterer to assume complete management and control of the

yacht during the period of the charter.

     The fourteenth and fifteenth headings cover brokerage fees

and defaults of the agreement, respectively.  These provisions

are of no consequence to the critical issue under consideration.  

     The sixteenth heading (Charterer's Certification) is

applicable only in the event the charterer is to personally

operate the yacht in which case he/she must certify his/her

competence 
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in seamanship and capability to operate the vessel and not permit

anyone not so qualified to operate it.  While such a

certification does not invalidate an otherwise valid bareboat

charter agreement, we note that this provision further provides

as follows: 

     In the event that the Broker determines that the Charterer's

experience

     is insufficient to ensure the safety and protection of the

yacht at the time 

     the yacht is delivered to Charterer, Owner, or the Broker in

the Owner's 

     absence, shall have the right to require that an experienced

crew member 

     be assigned to accompany the Charterer on the yacht, and the

Charterer 

     agrees to pay the standard daily rate for said crew member. 

A decision

     made in good faith by the Broker concerning the necessity of

adding a

     crew member shall not be subject to review or challenge by

the Charterer

     or any other party, and the refusal of the Charterer to

accept the crew

     member and pay for his or her services shall be a default

under this

     Agreement.  (Emphasis added)

     The fact that the owner wants his yacht operated by a

competent seaman is not problematic for purposes of determining

the validity of a bareboat charter agreement.  What is

problematic in this case is the owner assigning a crew member to

the charterer.  Generally, we have held that a charter

arrangement in which the captain and crew are selected by the

owner or his agent and not by the charterer, by its very nature

results in an implication that the owner may not have

relinquished complete management and control of the vessel to the

charterers.  (Headquarters Ruling letters 106642, dated April 30,

1984, and 108414, dated July 24, 1986)   Consequently, this

provision negates a determination that this charter agreement is

in fact a bareboat one.

     The seventeenth heading (Entire Agreement) provides that the

document represents the entire agreement between the parties in

question.  The eighteenth heading (Additional Conditions)

provides that in the event of a dispute, the parties will use

their best efforts to resolve the dispute.  These two headings

have no impact on our determination as to the validity of the

bareboat charter agreement. 

     Accordingly, our analysis of the subject charter agreement

leads us to conclude that although some of the covenants

contained therein suggest that it is in fact a valid bareboat

agreement (i.e., headings 6 (Running Expenses), 11 (Transfer of

Charter), and 12 (Charterer's Authority)), others preclude our

reaching that conclusion (i.e., headings 1 (Term, Hire &

Payments), 2 (No Pets Aboard), and 16 (Charterer's

Certification)).  Consequently, we find the subject charter

agreement to be other than a bareboat charter agreement for

purposes of the coastwise laws administered by Customs.     
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HOLDING:

     The charter party agreement of Bass Harbor Marine submitted

for our review is not a valid bareboat charter agreement for

purposes of the coastwise laws administered by the U.S. Customs

Service.

                              Sincerely,

                              William G. Rosoff

                              Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

