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Robert W. Shavelson

Cook Inlet Keeper

Post Office Box 3269

Homer, Alaska 99603

RE: Coastwise Trade; Water Quality Education; Data Collection; 46

U.S.C. App. 

 289, 883

Dear Mr. Shavelson:

     This is in response to your letter dated July 10, 1996, to

Mr. Daniel C. Holland, Area Port Director, U.S. Customs Service,

Anchorage, Alaska, regarding your organization's proposed use of

a foreign-built vessel.  Your letter was forwarded to this office

for review.  Our ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     Cook Inlet Keeper is a nonprofit organization located in

Homer, Alaska, whose mission is to help protect water quality in

the Cook Inlet watershed.  To fulfill this mission the

organization is considering the purchase of a foreign-built

vessel to be used to take sediment and water samples, and to

educate citizens about water quality issues.  In regard to the

sampling efforts, the vessel would typically have on board a crew

of two with 2-4 volunteer members of the organization who will

assist with data collection.  For educational purposes, those

persons on board would be taken to various sites around Cook

Inlet to teach them about the ecology and hydrology of Cook

Inlet.  In all cases, the vessel would not be used to engage in

commerce or to raise revenue for the organization.  Furthermore,

those being transported on the subject vessel would be members of

the organization and would not pay for such transportation.

ISSUE:

     Whether the use of a foreign-built vessel by Cook Inlet

Keeper as described above is  violative of 46 U.S.C. App. 289

and/or 883.
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LAW AND ANALYSIS:

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C.

App. 
 289, sometimes called the coastwise passenger law),

provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

ports or

          places in the United States either directly or by way

of a foreign

          port, under a penalty of $200 for each passenger so

transported

          and landed.

     Customs has consistently interpreted the above prohibition

to apply to all vessels except United States-built, owned, and

properly documented vessels (see 46 U.S.C. 
 12106, 12110; 46

U.S.C. App. 
 883; 19 CFR 
 4.80).   Furthermore, for purposes of

the above statute a "passenger" is defined as "...any person

carried on a vessel who is not connected with the operation of

such vessel, her navigation, ownership, or business."  (See 19

CFR 
 4.50(b))

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, 
 27 of the Act of 

June 5, 1920, as amended (41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 
 883,

often called the "Jones Act"), provides, in pertinent part, that:

          No merchandise,... shall be transported by water, or by

land and

          water, on penalty of forfeiture of the merchandise (or

a monetary

          amount up to the value thereof as determined by the

Secretary of 

          the Treasury, or the actual cost of the transportation,

whichever 

          is greater, to be recovered from any consignor, seller,

owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons so

transporting or causing

          said merchandise to be transported), between points in

the United States

          ...embraced within the coastwise laws, either directly

or via a foreign

          port, or for any part of the transportation, in any

other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws of the

United States

          and owned by persons who are citizens of the United

States...

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.  The term

"merchandise" as used in 
 883, includes any article, including

valueless materials (see amendment to 
 883 by the Act of June 7,

1988, Pub.L. 100-329; 102 Stat. 588).

     In its interpretation of the coastwise laws Customs has long

held that the use of a vessel solely to engage in oceanographic

research is not considered a use in the coastwise trade (see

Customs ruling letters 109344, dated July 6, 1988, and 110399,

dated August 23, 1989).  We have held that the use of non-coastwise-qualified vessels to engage in oceanographic research,

including the transportation of persons participating in such

research to, from, and between 
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research sites in United States territorial waters, whether or

not the persons participating in the research temporarily leave

the vessels at the research sites, would not violate the

coastwise laws.   Furthermore, we have held that the collection

of marine specimens at the research sites and the transportation

of those specimens from the research sites to points in the

United States would not violate the coastwise laws.  Of course,

if such a vessel transported between coastwise points, or

provided any part of such transportation, of any persons other

than the vessel crew, persons engaging in oceanographic research

and students receiving instruction in such research, or any

merchandise other than the usual supplies and equipment necessary

for the research and/or research specimens or samples, the

coastwise laws would be violated.

     This interpretation of the coastwise laws is buttressed by

the Act of July 30, 1965 (Pub.L. 89-99; 79 Stat. 424; 46 U.S.C.

App. 

 441-444, often called the Oceanographic Research Vessel

Act), as amended, 
 3 (46 U.S.C. App. 
 443) of which provides

that, "An oceanographic research vessel shall not be deemed to be

engaged in trade or commerce."  This Act, in defining the term

"oceanographic research vessel," defines oceanographic research

as "...including, but not limited to, such studies pertaining to

the sea as seismic, gravity meter and magnetic exploration and

other marine geophysical or geological surveys, atmospheric

research, and biological research." (46 U.S.C. App. 
 441(1))

     In regard to your inquiry concerning the legal ramifications

of your organization's proposed use of a foreign-built vessel, we

note at the outset that the transportation of the two crew

members involved would not give rise to any coastwise violation

inasmuch as they are not  passengers as defined in 
 4.50(b),

Customs Regulations.  We further note that the transportation of

your organization's members without remuneration in and of itself

is of no consequence in determining potential coastwise

violations.  However, upon reviewing this matter in light of the

above-discussed authority, as well as Customs ruling letter

113277, dated November 23, 1994 (which held the use of a foreign-built vessel for sail training and ecology education not to be a

use in the coastwise trade), we have determined that the data

collection and educational activities to be engaged in by members

of your organization while on board a foreign-built vessel do not

constitute an engagement in the coastwise trade. 

HOLDING:

     The use of a foreign-built vessel by Cook Inlet Keeper as

described above is not violative of 46 U.S.C. App. 289 and/or

883.

                              Sincerely,

                              Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch 

