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CATEGORY: Marking

Mr. Richard Miller

Recoton Corporation

2950 Lake Emma Road

Lake Mary, FL 32746

RE:  Country of origin marking; battery packs; battery

     cells; U.S. components assembled in China; HRL

     731507; HRL 729938; 19 CFR 10.22

Dear Mr. Miller:

     This is in response to your letter dated August 24,

1995, which seeks additional clarification regarding New

York ruling 808423, concerning the country of origin marking

requirements for imported battery packs which have been

assembled in China, or other countries, from battery cells

of U.S. components and other foreign components.  An

unmarked sample of the battery pack has been submitted for

our review.

FACTS: 

     The submitted sample of the finished battery pack

consists of a rectangular plastic housing containing six (6)

nickel-cadmium battery cells which are wired together and

connected to external contact plates.  We are informed that

the U.S. origin cells are shipped to China where, together

with other foreign components, the cells are assembled into

finished battery packs before importation into the United

States.

     We note that, although your letter requests

"reconsideration" of New York ruling 808423, your current

inquiry focuses upon facts and proposed marking which differ

slightly from your initial request.  Therefore, your request

will be treated as a separate request for a ruling under the

purview of 19 CFR Part 177 and this ruling shall not be

construed as an affirmation,  modification or overruling of

New York ruling 808423. 

ISSUE:

     Whether the proposed markings, "Made in China" or "Cells

Made in USA, Assembled in China" are acceptable country of

origin markings for battery packs assembled in China from

U.S. origin battery cells.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article

of foreign origin imported into the United States shall be

marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and

permanently as the nature of the article (or container) will

permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the United States the English name of the

country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser

should be able to know by an inspection of the marking on

the imported goods the country of which the goods is the

product.  The evident purpose is to mark the goods so that

at the time of purchase the ultimate purchaser may, by

knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy them, if such marking should influence his

will."  United States v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A.

297, 302 (1940).  Part 134 of the Customs Regulations

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.41(b), mandates

that the ultimate purchaser in the United States must be

able to find the marking easily and read it without strain.

     As a general matter, "country of origin" is defined in

section 134.1(b), Customs Regulations, as 

               the country of manufacture,

               production, or growth of any

               article of foreign origin

               entering the United States. 

               Further work or material added

               to an article in another country

               must effect a substantial

               transformation in order to

               render such other country the

               "country of origin" within the

               meaning of this part.

     However, an exception to the general rule that the

country of origin of an article is the country where the

last substantial transformation occurs, is set forth in

section 10.22, Customs Regulations (19 CFR 10.22), which

specifies the following country of origin marking

requirements for articles entitled to a duty exemption under

subheading 9802.00.80, HTSUS:

          Assembled articles entitled to the

          exemption are considered products of the

          country of assembly for the purposes of

          the country of origin marking requirements

          of section 304, Tariff Act of 1930, as

          amended (19 U.S.C. 1304).  If an imported

          assembled article is made entirely of

          American-made materials, the United States

          origin of the material may be disclosed by

          using a legend such as "Assembled in from

          material of U.S. origin," or a similar

          phrase.

     In this case because U.S. origin battery cells are

exported to China to be assembled into finished battery

packs, it appears that the finished battery packs will be

eligible for the partial duty exemption under subheading

9802.00.80. Thus, the country of origin marking for the

imported battery packs is determined by the requirements of

19 CFR 10.22.

     We note, however, that Customs has issued a notice of

proposed rulemaking to remove 19 CFR 10.22 in conjunction

with the "Rules for Determining the Country of Origin of a

Good for Purposes of Annex 311 of the North American Free

Trade Agreement; Rules of Origin Applicable to Imported

Merchandise" published on May 5, 1995, in the Federal

Register, 60 Fed. Reg. 22312.  If the proposal to repeal 19

CFR 10.22 is adopted as a final rule and the U.S. components

are not substantially transformed into a new and different

article as a result of the assembly performed abroad, the

battery packs may not have to be marked upon their return to

the United States.  Customs may adopt new regulations which

prescribe the circumstances for the general use of the words

"Assembled in" as a country of origin indicator.  In the

interim period, however, Customs will continue to apply 19

CFR 10.22 to determine the country of origin of imported

articles eligible under subheading 9802.00.80, HTSUS, for

country of origin marking purposes. 

     Your current request for a ruling asserts that, where

U.S. origin battery cells are exported to China for assembly

into battery packs, the finished battery packs may

appropriately be marked either "Made in China" or "Cells

Made in U.S.A., Assembled in China."  In support of your

position, you asserted that the latter marking, "Cells Made

in U.S.A., Assembled in China," is appropriate because the

marking "conforms with Section 134.46 because  Assembled in'

is equivalent to  Made in' for purposes of articles eligible

for 9802.00.82 partial duty exemption" and reference

Headquarters Ruling Letter (HRL) 731507, dated October 17,

1989.

     In HRL 731507, Customs determined that under the

provisions of section 10.22, the phrase "Made in", "Product

of", or "Assembled in," used by itself, preceding the

country of assembly or merely the name of the country of

assembly constitute acceptable country of origin marking,

where all or part of the assembled article consists of U.S.

materials.  Customs also ruled that the origin of the

materials comprising the assembled article may be added to

the country of origin designation, whether or not the

article 

consists entirely of U.S. materials, thus holding that

"Assembled in ____ from U.S. and Japanese material" is a

proper marking.

     However, we note that, in HRL 729938, dated May 13,

1987, Customs considered appropriate marking for wearing

apparel assembled in Mexico and imported under item 807.00,

Tariff Schedules of the United States.  In that case, the

wearing apparel was made either entirely of U.S. components

or primarily of U.S. components.  Customs held that, if an

article contains any foreign material, either the

identification of the U.S. components must be omitted or the

foreign components must be identified as well.  The

rationale behind this decision was to prevent the ultimate

purchaser from being misled into believing that all

components came from the United States when, in fact, they

did not.

     Thus, in light of the aforementioned analysis, Customs

rejects the marking "Cells Made in USA, Assembled in China"

as insufficient.  The subject battery packs may be marked

"Made in China" or "Assembled in China."  In the

alternative, once information establishing the country of

origin (China) has been set forth first, Customs would

permit the inclusion of the origin of the materials

comprising the assembled article, provided however, that all

components are appropriately identified.  Thus, Customs

would accept "Assembled in China from U.S. and foreign

materials."

     Finally, you request clarification as to the country of

origin of battery packs assembled in China from cells of

U.S. origin for purposes of completing a Shipper's Export

Declaration (SED).  As previously stated, as a general rule,

the country of origin of an article is the country where the

last substantial transformation occurs.  In instances where,

as here, foreign processing is limited to mere simple

assembly operations, the article has not been substantially

transformed into a new and different article.  Thus, for

customs origin purposes other than marking, the country of

origin of battery packs assembled in China from cells of

U.S. origin is the United States.  However, this finding is

not binding upon the U.S. Department of Commerce, within

whose jurisdiction lies the administration of the Shipper's

Export Declaration.  Therefore, we recommend that you

contact that agency for a binding determination as to the

proper preparation of that form. 

HOLDING:

     Where U.S. origin battery cells are shipped to China

and, together with other foreign components, are assembled

into finished battery packs before importation into the

United States, the battery packs may be marked "Made in

China" or "Assembled in China" pursuant to the requirements

of 19 CFR 10.22.  In the alternative, once information

establishing the country of origin (China) has been set

forth first, Customs would permit the inclusion of the

origin of the materials comprising the assembled article,

provided however, that all components are appropriately

identified; thus, Customs would accept "Assembled in China

from U.S. and Chinese materials" or "Assembled in China. 

Cells made in USA.  Other components made in China."  The

marking "Cells Made in USA. Assembled in China" is not

acceptable.

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time this merchandise is

entered.  If the documents have been filed without a copy,

this ruling should be brought to the attention of the

Customs officer handling the transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification and

                              Appeals Division

