                          HQ 559554

                          August 27, 1996     

MAR-2-05 RR:TC:SM 559554 AT

CATEGORY: Marking

Mr. Pierre M. Vincent

Domtar Inc.

395, De Maisonneuve Blvd. West

Montreal (Quebec), Canada H3A1L6

RE:  Country of origin marking requirements for imported printed

     material distributed in the U.S. free of charge; Article

    509; NAFTA Marking Rules; ultimate purchaser;  19 CFR 134.1(d); 19 CFR 134.32(d)

Dear Mr. Vincent:

    This is in response to your letter dated November 2, 1995,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for printed material imported from Canada to be distributed in

the U.S. free of charge.  We regret the delay in responding.

FACTS:

    You state that Domtar Inc. ("Domtar") imports into the U.S.

from Canada various printed promotional items (swatch books,

calenders, posters, newsletters, brochures, note pads, gift wrap

as well as a variety of trade advertising material).  According

to your submission, all of these printed items will be

manufactured in Canada.  Also, you state that the promotional

items are not intended for sale in the U.S. but are simply given

away free of charge to U.S. consumers by U.S. companies at their

expense to promote their products.        

ISSUE: 

    What are the country of origin marking requirements for the

printed promotional items imported into the U.S. in the manner

described above?

LAW AND ANALYSIS:

    The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

    Section 134.1(b) of the Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)

defines "country of origin" as:

    the country of manufacture, production, or growth of

    any article of foreign origin entering the U.S. 

    Further work or material added to an article in another

    country must effect a substantial transformation in

    order to render such other country the "country of

    origin" within this part; however, for a good of a

    NAFTA country, the NAFTA marking rules will determine

    the country of origin. (Emphasis added).

  Section 134.1(g) of the Customs Regulations (19 CFR

134.1(g), defines a "good of a NAFTA country" as an article for

which the country of origin is Canada, Mexico or the U.S. as

determined under the NAFTA Marking Rules.  Since the printed

promotional items are manufactured in Canada, we will assume for

purposes of this ruling that the country of origin of the

imported promotional items is Canada.  Thus, the NAFTA marking

rules must be applied in determining the appropriate marking

requirements of the imported articles.  

  In determining the country of origin marking requirements

for the imported promotional items, it first must be determined

who is the ultimate purchaser in the U.S. of the imported

articles.  Section 134.1(d) of the Customs Regulations (19 CFR

134.1(d), provides that the ultimate purchaser of a good of a

NAFTA country is the last person in the U.S. who purchases the

good in the form in which it was imported.  If an imported

article is to be sold at retail in its imported form, the

purchaser at retail is the ultimate purchaser.  If the imported 

article is distributed as a gift, the recipient is the ultimate

purchaser.  However, if a NAFTA article is imported and

distributed as a gift, the ultimate purchaser is not the

recipient but the purchaser of the gift.  See, 19 CFR

134.1(d)(4).

  Since the mentioned printed promotional items are imported

into the U.S. from Canada (a NAFTA country, assuming the imported

articles are goods of Canada) as promotional giveaways which are

not intended to be sold in the U.S., the ultimate purchaser of

the imported printed material is the last person who purchases

the article in the U.S. in its imported condition and not the

recipient who receives the imported article as a promotional

giveaway free of charge.  Accordingly, the ultimate purchasers of

the imported promotional printed items are the U.S. companies who

purchase and distribute the items free of charge to U.S.

consumers as promotional giveaways.

  The last issue which must be determined is whether the

imported printed promotional items are excepted from country of

origin marking.

  An article is excepted from marking under 19 U.S.C. 1304

(a)(3)(D) and section 134.32(d), Customs Regulations (19 CFR

134.32(d)), if the marking of a container of such article will

reasonably indicate the origin of such article.  Accordingly,

provided the outermost containers which reach the U.S. companies

are marked with the article's origin--Canada--the printed items

themselves are excepted from country of origin marking.

  Section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46),

generally requires that when a name of any U.S. city or locality

or the name of any foreign country other than the country or

locality in which the article was manufactured or produced,

appears on an imported article or its container, there shall

appear, legibly, and permanently, in close proximity to such

words, letters or name and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in," "Product

of," or other words of similar meaning.  The purpose of this

section is to prevent the possibility of misleading or deceiving

the ultimate purchaser as to the actual country of the imported

goods.

  Although section 134.46-type references, may appear on the

imported printed promotional items, the special marking

requirements of 19 CFR 134.46 would not apply for marking the

imported articles, if they are excepted from marking pursuant to

19 CFR 134.32(d).

  In this case, the ultimate purchaser of the printed material

is not the consumer who receives the promotional item free of

charge, but rather the U.S. companies who purchase and distribute

the printed material in the U.S.  Under these circumstances, any

134.46-type reference which may appear on the printed items,

would not mislead or deceive the ultimate purchaser as to the

article's actual origin given the fact that the outermost

containers will be marked with the article's actual country of

origin.  Accordingly, the marking requirements under 19 CFR

134.46 will not be invoked when such type references appear on

the imported printed promotional items which are to be

distributed free of charge in the manner described above,

provided the outermost containers are marked with the article's

actual country of origin, "Canada", pursuant to a 19 CFR

134.32(d) marking exception.

HOLDING:

  Assuming that the imported printed promotional items are

goods of Canada (a NAFTA country), and are to be imported into

the U.S. in the manner described above, the ultimate purchasers

of the imported printed promotional items are the U.S. companies

who purchase the promotional items and not the consumers who

receive the imported promotional items free of charge.  Thus,

provided the outermost containers which reach the U.S. companies

are marked to indicate "Canada" as the origin of the import

printed promotional items, pursuant to a 19 CFR 134.32(d) marking

exception, the imported printed material itself is excepted from

country of origin marking, and the special marking requirements

of 19 CFR 134.46 would not be invoked if 134.46-type references

appear on the printed items themselves.  

  A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

         Sincerely,

         John Durant, Director

         Tariff Classification Appeals Division

