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CATEGORY: Marking

William J. Rodemoyer

Director of Purchasing & Traffic

Wheatland Tube Company

1 Council Avenue

Wheatland, PA 16161

RE:  Marking of Pipe, NAFTA

Dear Mr. Rodemoyer:

    This is in response to your letter dated April 15, 1996,

concerning the marking of pipe imported from Canada and processed

in the U.S. with the country of origin marking, "Made in U.S.A."

FACTS:

    You state that your company buys raw electric resistance

welded pipe hollows in double random lengths from Canada.    For

purposes of this ruling we are assuming that these "pipe hollows"

are a product of Canada.  You state that the pipe hollows as

imported have "saw-cut ends not machined", have not been tested,

straightened, coated, or certified to a particular end use.  

    After importation, you state that your plant in Pennsylvania

cuts the individual pipe hollow into two pieces, machine bevels

both ends, mechanically straightens the piece, hydrostatically

tests the piece to 3000 P.S.I., nondestructive eddy current tests

each piece to insure weld integrity, stencils the pipe for end

use specification, and either coats the pipe with clear lacquer

or hot dip galvanizes the pipe.  You wish to mark this finished

pipe "Made in U.S.A."

ISSUE:

    May the processed pipe be marked "Made in U.S.A."?

LAW AND ANALYSIS:

    Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlander & Co., 27

C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).  Part 134, Customs

Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

marking requirements and the exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

    Section 134.1(b) of the regulations defines "country of

origin" as:

    the country of manufacture, production, or

    growth of any article of foreign origin

    entering the U.S.  Further work or material

    added to an article in another country must

    effect a substantial transformation in order to

    render such other country the "country of

    origin" within this part; however, for a good

    of a NAFTA country, the NAFTA marking rules

    will determine the country of origin. 

    (Emphasis added).

    Section 134.1(g) of the regulations, defines a "good of a

NAFTA country" as an article for which the country of origin is

Canada, Mexico, or the U.S. as determined under the NAFTA marking

rules.  The NAFTA marking rules are set forth in 19 CFR Part 102,

as amended.

Section 134.35(b), provides that:

    A good of a NAFTA country which is to be

    processed in a manner that would result in the

    good becoming a good of the United States under

    the NAFTA Marking Rules is excepted from

    marking.  Unless the good is processed by the

    importer or on its behalf, the outermost

    container of the good shall be marked in accord

    with this part.

    Section 102.11, Customs Regulations ("Marking Rules")(19 CFR


102.11) sets forth the required hierarchy for determining

country of origin for marking purposes.  Section 102.11(a) of the

regulations states that "[t]he country of origin of a good is the

country in which:

    (1) The good is wholly obtained or produced;

    (2) The good is produced exclusively from domestic

materials; or

    (3) Each foreign material incorporated in that good 

undergoes an applicable         change in tariff classification

set out in section 102.20 and satisfies any       other

applicable requirements of that section, and all other

requirements                    of these rules are satisfied."

    Since the pipe is neither wholly obtained or produced in a

single country nor produced exclusively from domestic materials,


102.11(a)(1) and (2) are not applicable.   Therefore, it must be

determined whether pursuant to 
102.11(a)(3), the foreign

materials incorporated into the pipe meet the specific tariff

rule of 
102.20.  The finished pipe will be classified within

heading 7305, HTSUS (Harmonized Tariff System of the United

States) or 7306, HTSUS, depending on the dimension of the pipe. 

Thus, the specific tariff rule for these goods is set out in

section 102.20(n) (Section XV: Chapters 72 through 83) of the

regulations, which states:  "A change to heading 7301 through

7307 from any other heading, including another heading within

that group."  The unprocessed pipe imported into the U.S. will

fall within the same heading as the processed pipe.  Therefore,

the pipe does not meet the necessary tariff shift. 

    The next step in the hierarchy, 19 CFR 
102.11(b), states

that where 
102.11(a) cannot be used to determine the origin of

the good, the country of origin will be the country or countries

of origin of the single material that imparts the essential

character to the good.  Pursuant to section 102.18(b)(1)(iii),

the Canadian pipe hollows impart the essential character to the

finished pipe.   Therefore, pursuant to 19 CFR 
102.11(b), the

country of origin of the finished pipe is Canada.

    Further, you should be aware that even if Customs had

determined that the pipe was a product of the U.S., this ruling

would not have addressed whether the pipe may be marked with the

U.S.A. symbol.  The determination of whether a good may be marked

"Made in USA" under any circumstances is under the primary

jurisdiction of the Federal Trade Commission and not this

Service.  We therefore recommend that you contact the Federal

Trade Commission, Division of Enforcement, located at 6th and

Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C.  20580, for any views

concerning marking a product which is of U.S. origin with the

"USA" symbol.

HOLDING:

    Based on the information submitted, after processing, the

pipe is a product of Canada, and must bear the appropriate

country of origin marking. 

    A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Tariff Classification Appeals

Division

