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David A. Holzworth, Esq.

Lepon McCarthy White & Holzworth

1225 19th Street, N.W.

Washington, D.C. 20036

RE:  Country of origin marking of table grapes; reconsideration

of NY Ruling               A81143; outermost container; immediate

container; J-List; 19 CFR 

        134.33; unsealed containers

Dear Mr. Holzworth:

     This is in reference to your letter dated July 17, 1996, on

behalf of the Chilean Exporters Association, requesting a ruling

concerning country of origin marking of unsealed polyethylene

sleeves used in transporting table grapes.  You also ask that we

reconsider NY Ruling A81143 dated March 18, 1996.   

FACTS:

    You advise that approximately 80 percent of the table grapes

shipped from Chile to the U.S. are placed in unsealed

polyethylene stretch-vent sleeves, samples of which are enclosed

with your ruling request.  The remainder of the grapes are

wrapped in tissue paper.  Sleeves containing several bunches of

grapes are packed in crates or cases for shipment.  You point out

that the grapes are often displayed for retail sale while

remaining inside the shipping container with the lid and packing

material removed.  

      You also state that all table grapes exported from Chile to

the U.S. are packed in 16 or 18 pound cardboard cases and/or wood

crates.  These cases or crates have labels affixed to or

imprinted on their ends which bear country of origin labeling

information required by Customs as well as other information

required by other concerned Governmental agencies.   

NY Ruling A81143

     In this ruling, bunches of grapes packed in clear plastic

bags similar to the 
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subject polyethylene sleeves were imported in cartons from

Mexico.  The bags are described as in the shape of an inverted

triangle, open at the top, 

perforated along the vertical axis, and said to be made of clear,

polyethylene film.  Each bag is imprinted with the fruit's PLU

("price look-up" ) 

code number in red or green ink, on a white background.  One

sample bag also contained the logo for the "5 a Day - for Better

Health!" promotional program.

     Applying the NAFTA Marking Rules, Customs found in that case

that the purchaser at retail is the ultimate purchaser of the

grapes, and that the "outermost container" in which the grapes

reach the ultimate purchaser is the clear plastic bag.  Since the

grapes are excepted from individual country of origin marking

under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(J), we held that the clear plastic bag

must be marked to indicate Mexico as the country of origin.

     In a separate letter dated July 29, 1996, you request that

if Customs requires country of origin marking of the polyethylene

sleeves, that a temporary exception from the marking requirements

be granted based on economic considerations.  In this regard, you

have included information from the Chilean Exporters Association

reflecting that the producers' inventory of such unmarked bags

numbers about 80 million, and that it would cost approximately 1

million dollars to acquire replacement sleeves or label existing

inventory.   

ISSUE:

     Whether the subject plastic polyethylene bags are considered

"outermost containers" and therefore are required to be marked

with Chile as the country of origin.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Part 134, Customs

Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Fresh grapes are among the articles listed by the Secretary

of the Treasury under the authority provided in 19 U.S.C.

1304(a)(3)(J) and 19 CFR 134.33.  This list, known as the

"J-List", excepts from country of origin marking articles 
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which were not required to be marked during the five year period

prior to 1937.  Specifically, the J-List includes "natural

products, such as vegetables, fruits, nuts, berries...in their

natural state or not advanced in any manner further than is

necessary for their safe transportation".

     Section 304(b) of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304(b)), provides that whenever an article is excepted

from marking [pursuant to the J-List], "the immediate container

if any, of such article, or such other container or containers of

such article as may be prescribed by the Secretary of the 

Treasury, shall be marked..."   Section 134.33 , Customs

Regulations (19 CFR 134.33) provides that if a J-Listed article

is imported in a container, "the outermost container in which the

article ordinarily reaches the ultimate purchaser is required to

be marked in accordance with the requirements of Subpart C of

this part."  Emphasis added.  Subpart C sets forth the

requirements for the marking of containers and articles

repackaged after importation.  Thus, the J-List reflects a

recognition that some articles are themselves not susceptible of

marking, but nevertheless attempts to ensure that the ultimate

purchaser of an imported article is aware of its country of

origin.  The requirement is satisfied by marking the "outermost

container" in which the article ordinarily reaches the ultimate

purchaser.

     Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR 134.1(d),

provides that generally, the ultimate purchaser is the last

person in the U.S. to receive the article in the form in which it

was imported.  Thus, the ultimate purchaser of the subject grapes

(as in NY Ruling A1143) is the person who buys them for

consumption.

     You contend that the subject polyethylene sleeves are not

intended to be used as retail containers and should not be

considered an outermost container.  Therefore, you argue that

these bags should not be required to be marked with the country

of origin of the grapes.  In this regard, you note that unlike

certain other containers of produce such as for potatoes and

oranges, the subject bags are not closed at the top, and are not

designed to be filled with a fixed amount of product by weight or

by volume.  Thus, retail customers may add to or subtract from

the quantity of table grapes in the sleeve, and that most

retailers carry produce bags which are used by retail customers

to carry the contents of one or more sleeves to the check-out

counter.  You further contend that as the 

polyethylene sleeve is used to reduce the amount of spillage

during transport and display for retail sale, it does not advance

the grapes "in any manner further than is necessary for [their]

safe transportation" and, therefore, is 
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excepted from marking under the specific language of 19 CFR

134.33 related to this product.  You also believe that NY Ruling

A81143 is not in accord with 21 U.S.C. 343(1) of the Food, Drug

and Cosmetic Act which expressly exempts raw agricultural

commodities displayed for retail out of the shipping container in

accordance with the customs and practices of the trade from

certain labeling requirements. 

     The question of whether the unsealed plastic sleeve is an 

"outermost container" depends upon whether the enclosed J-List

article(s) ordinarily will reach the  ultimate purchaser in the

container.  In the instant case, the ultimate purchaser is the

customer who purchases the grapes at the retail level.

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 733798 dated April 11,

1991, fresh tomatoes imported from Mexico were packed in master

containers marked with their country of origin.  The tomatoes

were unloaded in the U.S. and repacked in sealed "controlled

atmosphere" trays and then packed in master cartons marked with

Mexico as their country of origin.  The tomatoes were then

distributed to retail grocery and produce outlets.  In that case,

we found that the imported tomatoes had not been transformed in

the U.S. in any manner by the packaging, and that the ultimate

purchaser in the U.S. is the person who buys the tomatoes for

consumption.  Accordingly, since there was no doubt that the

sealed tray was a retail container which would reach the ultimate

purchaser, we held that this packaging was the "outermost" (or

"immediate") container and was required to be marked.  

     We take note of the fact that in HRL 733798 and in other

situations involving retail sale of produce or other foodstuffs

on the J-List sold by weight or quantity (such as carrots,

oranges and potatoes), the containers are ordinarily sealed to

ensure that the specific quantity or weight of the produce will

reach the ultimate purchaser in that container.  In the present

situation, however, the plastic sleeve normally contains bunches

of grapes varying as to weight, and as unsealed permits the

retail purchaser to add or subtract grapes from the bag as

desired.  In addition, the purchaser may remove grapes from the

vented sleeve and may not use this container as a final container

to make his\her purchase.  However, the issue we must address, as

framed by 19 CFR 134.33, is not whether the container holds a

particular weight or quantity of 

grapes, or is necessarily sealed, but whether the grapes

ordinarily reach the ultimate purchaser in the container.
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     As described, the vented bags containing the produce may

either remain in the opened cartons or may be placed on racks for

purchase at retail.  In either case, the grapes will remain in

the plastic sleeves to prevent spillage until purchase by the

consumer.  For purposes of determining whether the unsealed

sleeve is an "outermost" container, it is irrelevant whether the

purchaser buys the entire sleeve of grapes, removes or adds

grapes to the sleeve, or removes the grapes from the sleeve for

transfer to a store container.  Rather, it is 

apparent from these facts that the grapes will ordinarily be in

the vented sleeve when examined by the consumer,  and under this

scenario the sleeve is "the outermost container in which the

article ordinarily reaches the ultimate purchaser", and must be

marked. 

     Section 134.32(c), Customs Regulations (19 CFR 134.32(c))

provides an exception from the marking requirements for articles

that cannot be marked prior to shipment to the U.S., except at an

economically prohibitive expense.

In this regard, we note that it is Customs policy not to allow a

permanent marking exception based upon this prohibitive economic

expense provision.  See Headquarters Ruling Letter (HRL) 559453

dated July 16, 1996.  Based on the facts in this case, we find

that pursuant to 19 CFR 134.32(c), a temporary exception to the

marking requirements is warranted. 

HOLDING:

     The ultimate purchaser of table grapes sold at grocery

stores or produce markets is the person who purchases the grapes

for consumption.  See 19 CFR 134.1(d).  Therefore, since vented

polyethylene sleeves displaying the grapes in produce bins or

other display vehicle will ordinarily reach the ultimate

purchaser, the polyethylene sleeve is an "outermost" container

and must be marked with the country of originof the grapes.  See

19 U.S.C. 1304(b) and 19 CFR 134.33.  NY Ruling Letter A81143 is

affirmed.  

     Pursuant to 19 CFR 134.32(c), a temporary exception to

marking of the polyethylene sleeves is granted.  This exception

will commence on the letter date of this ruling, and will extend

for a period of six months.  After the six month period, the

polyethylene sleeves must be marked conspicuously, legibly and

permanently with the country of origin of their contents.    
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     A copy of this ruling should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the customs officer handling the

transaction.

                                                  Sincerely,

                                                  John Durant,

Director

                                                  Tariff

Classification Appeals Division

