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                        September 20, 1996
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CATEGORY: Classification

Brian Wavra

Rainfair, Inc.

Box 1647

Racine, Wis 53401

RE:  Country of origin determination for bib apron and sleeve

protector; 19 CFR        
102.21(c)(2); tariff shift

Dear Mr. Wavra:

     This is in reply to your letter, dated July 15, 1996,

requesting a country of origin determination for a bib apron and

sleeve protector which will be imported into the United States.

Samples were submitted to this office for examination and will be

returned under separate cover.

FACTS:

     The subject merchandise consists of a bib apron and sleeve

protector made of 100 percent denim cotton fabric.  The bib apron

measures approximately 36 inches in length and 26 inches in width

at the waist, tapers from the waist to the chest and is tied at

the neck by fabric straps which can be affixed to metal grommets

on each side at the top of the bib.  The apron also features one

pocket, chest high and another pocket at the waist.  Fabric

straps can also be affixed to metal grommets at each side at the

waist, allowing the apron to be tied at the waist.  This garment

provides coverage from the chest to below the knees.

     The sleeve protector features elasticized open ends at both

ends and when worn, provides coverage from the wrist to the

elbow.  Our New York office issued to you New York Ruling Letter

(NY) A85787, dated August 8, 1996, discussing the proper tariff

classification for this merchandise.

     The manufacturing operations are as follows:

     UNITED STATES

     - fabric is formed.

     MEXICO or a participating country of the CARIBBEAN BASIN

ECONOMIC  RECOVERY ACT (CBI) 

     - cutting of the component pieces (for the apron, cutting to

shape the apron shell and       pockets; for the sleeve

protector, cutting to shape the sleeve shell and elastic);

     - sewing;

     - assembly.

ISSUE:

     1. If assembly occurs in Mexico, is the subject merchandise

eligible for duty-free treatment       under the North American

Free Trade Agreement (NAFTA)?

     2. If assembly occurs in the CBI country, is the subject

merchandise eligible for duty-free          treatment as per U.S.

Note 2(b), Subchapter II, Chapter 98, Harmonized Tariff           

              Schedule of the United States (HTSUS)?

     3. What is the country of origin of the subject merchandise?          

LAW AND ANALYSIS:

NAFTA eligibility

     In the situation where the subject bib apron and sleeve

protector undergo processing operations in Mexico, Mexico is a

party to the North American Free Trade Agreement (NAFTA). 

General Note 12, HTSUS, incorporates Article 401 of the NAFTA

into the HTSUSA.  Note 12(a) provides, in pertinent part:

                              *   *   *

     (ii) Goods that originate in the territory of a NAFTA party

     under subdivision (b) of this            note and that

     qualify to be marked as goods of Mexico under the terms of

     the                 marking rules... and are entered under a

     subheading for which a rate of duty appears in        the

     "Special" subcolumn followed by the symbol "MX" in

     parentheses, are eligible for         such duty rate... .

     [Emphasis added]

Accordingly, the bib apron and sleeve protector at issue will be

eligible for the "Special" "MX" rate of duty provided they are

NAFTA originating goods under General Note 12(b), HTSUSA, and

they qualify to be marked as goods of Mexico.  Note 12(b)

provides in pertinent part,

     For the purposes of this note, goods imported into the

     customs territory of the United States are eligible for the

     tariff treatment and quantitative limitations set forth in

     the tariff schedule as "goods originating in the territory

     of a NAFTA party" only if--

     (i) they are goods wholly obtained or produced entirely in

the territory of Canada, Mexico         and/.or the United

States; or

           (ii) they have been transformed in the territory of

Canada, Mexico and/or the United States           so that--

          (A) except as provided in subdivision (f) of this note,

each of the non-originating                    materials used in

the production of such goods undergoes a change in tariff         

          classification described in subdivisions (r), (s) and

(t) of this note or the rules                 set forth therein,

or,

          (B) the goods otherwise satisfy the applicable

requirements of subdivisions (r), (s)              and (t) where

no change in tariff classification is required, and the goods

satisfy                     all other requirements of this note;

or

          (iii) they are goods produced entirely in the territory

of Canada, Mexico and/or the United          States exclusively

from originating materials; or

                              *   *   *

     As the subject bib apron and sleeve protector are

constructed in Mexico of materials wholly obtained or produced in

the United States, they meet the criteria set out in General Note

12(b)(i).  Accordingly, the bib apron and sleeve protector

qualify as goods originating in the territory of a NAFTA party. 

Assuming that the bib apron and sleeve protector qualify to be

marked as goods of Mexico, they are entitled to the special "MX"

duty rate, provided that a Certificate of Origin is completed and

submitted in accordance with 19 CFR 181.11.

Duty Free Treatment for the CBI country pursuant to U.S. Note 2,

Subchapter 2, Chapter 98, HTSUS

     Section 222 of the Customs and Trade Act of 1990 (Public Law

101-382) amended U.S. Note 2, Subchapter II, Chapter 98, HTSUS,

to provide for the duty-free treatment of articles (other than

textile and apparel articles, and petroleum and petroleum

products) which are assembled or processed in a Caribbean Basin

Economic Recovery Act (CBERA) beneficiary country (BC) wholly of

fabricated components or ingredients (except water) of U.S.

origin.

This amendment was effective with respect to goods entered on or

after October 1, 1990.

     Note 2(b) provides as follows:

     (b) No article (except a textile article, apparel article,

or petroleum, or any product        derived from petroleum,

provided for in heading 2709 or 2710) may be treated as a        

foreign article, or as subject to duty, if --

          (i) the article is--

          (A) assembled or processed in whole of fabricated

components that are a product                        of the

United States, or

          (B) processed in whole of ingredients (other than

water) that are a product of the                     United

States, in a beneficiary country; and

        (ii) neither the fabricated components, materials or

ingredients, after exportation from             the United

States, nor the article itself, before importation into the

United States,              enters the commerce of any foreign

country other than a beneficiary country.

     As stated in this paragraph, the term "beneficiary country"

means a country listed in General Note 3(c)(v)(A).

     Although Note 2(b)(i)(A) and (B) are separated by the word

"or", it is our opinion that Congress did not intend to preclude

free treatment under this provision to an article which is

created in a BC both by assembling and processing U.S. fabricated

components and by processing U.S. ingredients.

     Note 2(b) specifies four categories of products which are

excluded from duty-free treatment under this provision: textile

articles; apparel articles; petroleum; and certain products

derived from petroleum.  In this regard, for purposes of Note

2(b), Customs has held that "textile" and "apparel" articles are

classified in provisions of the HTSUS which include a textile

category number, i.e., are subject to textile agreements.  See

T.D. 91-88, dated October 18, 1991.

     The subject bib apron and sleeve protector are classifiable

in subheadings 6211.42.0081, and 6217.10.9010, HTSUSA,

respectively.  These provisions include a textile category

number, that is, 359 for both garments, and therefore these

articles are considered textile or apparel articles for purposes

of Note 2(b).  Accordingly, the subject bib apron and sleeve

protector do not qualify for duty-free treatment.

Country of origin

     On December 8, 1994, the President signed into law the

Uruguay Round Agreements Act.  Section 334 of that Act (codified

at 19 U.S.C. 3592) provides new rules of origin for textiles and

apparel entered, or withdrawn from warehouse, for consumption, on

and after July 1, 1996.  On September 5, 1995, Customs published

Section 102.21, Customs Regulations, in the Federal Register,

implementing Section 334 (60 FR 46188).  Thus, effective July 1,

1996, the country of origin of a textile or apparel product shall

be determined by sequential application of the general rules set

forth in paragraphs (c)(1) through (5) of Section 102.21.

     Paragraph (c)(1) states that "The country of origin of a

textile or apparel product is the single country, territory, or

insular possession in which the good was wholly obtained or

produced."  As the subject merchandise is not wholly obtained or

produced in a single country, territory or insular possession,

paragraph (c)(1) of Section 102.21 is inapplicable.

     Paragraph (c)(2) states that "Where the country of origin of

a textile or apparel product cannot be determined under paragraph

(c)(1) of this section, the country of origin of the good is the

single country, territory, or insular possession in which each

foreign material incorporated in that good underwent an

applicable change in tariff classification, and/or met any other

requirement, specified for the good in paragraph (e) of this

section".

     Paragraph (e) states that "The following rules shall apply

for purposes of determining the country of origin of a textile or

apparel product under paragraph (c)(2) of this section:"

     6210-6212      If the good consists of two or more component

parts, a change to                 an assembled good of heading

6210 through 6212 from                       unassembled

components, provided that the change is the result of                 the good being wholly assembled in a single country,

territory, or                 insular possession.

     6215-6217      If the good consists of two or more component

                    parts, a change to an assembled good of

                    heading 6215 through 6217 from unassembled

                    components, provided that the change is the

                    result of the good being wholly assembled in

                    a single country, territory or insular

                    possession.

     The subject bib apron and sleeve protector are classified in

headings 6211 and 6217, HTSUS, respectively.   As the subject

merchandise consists of multiple component parts (for the apron,

the apron shell and pockets; for the sleeve protector, the sleeve

shell and elastic) which are assembled in a single country into

the finished goods, the country of origin of the subject bib

apron and sleeve protector is the single country where that

assembly occurs, that is, Mexico or the CBI country.

HOLDING:

     The country of origin of the subject bib apron and sleeve

protector is Mexico or the CBI country.

     In the case where assembly occurs in Mexico, the bib apron

is eligible for the NAFTA "MX" special duty rate of "Free", and

the sleeve protector is eligible for the NAFTA "MX" special duty

rate of  7.8 percent ad valorem.

     In the case where assembly occurs in the CBI country, the

merchandise is not eligible for duty-free treatment.

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in section 19 CFR

177.9(b)(1).  This section states that a ruling letter is issued

on the assumption that all of the information furnished in the

ruling letter, either directly, by reference, or by implication,

is accurate and complete in every material respect.

     Should it be subsequently determined that the information

furnished is not complete and does not comply with 19 CFR

177.9(b)(1), the ruling will be subject to modification or

revocation.  In the event there is a change in the facts

previously furnished, this may affect the determination of

country of origin.  Accordingly, if there is any change in the

facts submitted to Customs, it is recommended that a new ruling

request be submitted in accordance with 19 CFR 177.2.  

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification Appeals

Division

