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Michael Hahn

President

Export Links Inc.

87 Dorchester Drive

Grimsby, Ontario, Canada L3M 1B1

RE: Broker; Consultant; 19 CFR 
 111.36(a)

Dear Mr. Hahn:

     This is in response to your letter dated September 25, 1996,

requesting a ruling to assist you in understanding and complying

with the above-referenced regulation of the U.S. Customs Service. 

Our ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     Your company, Export Links Inc., is a Canadian company which

provides various financial, consulting and management services to

its clients.  Your clients are primarily Canadian but some are

subsidiaries of U.S. companies.  Due in part to this type of U.S.

exposure, you have recently been contacted to provide certain

management services to U.S. importers.  These management services

include the provision of a review of financial and customs

records.  To facilitate this process, your U.S. clients have

appointed you as "agents in trust" and have contractually

empowered you to represent their interests in dealing with

federal authorities.

     Further in regard to the services your company provides, you

state that you are not a U.S.- licensed customs broker or law

firm.  You therefore do not dispense U.S. customs legal advice,

nor do you engage in any services which require a U.S. broker's

license.  You simply manage the process of conducting a review of

the aforementioned records of your clients.  If a specific area

requires the services of a customs attorney or licensed customs

broker, you have the contractual authority and obligation to

appoint and hire the appropriate parties to provide the required

services.
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     With respect to your company's services, you request our

opinion as to the applicability of 
 111.36(a), Customs

Regulations (19 CFR 
 111.36(a)) or any other applicable

regulations in the following scenarios:

                            Scenario 1

     Your service results in the discovery of a drawback

opportunity.  You engage a licensed customs broker to prepare and

present the drawback claims.  You negotiate the terms of

engagement and contract to pay the licensed broker for the

services provided.  Additionally, your client, the U.S. importer,

signs the required "Power of Attorney" authorizing the licensed

broker to provide the service.  The licensed broker then works

directly with the importer to provide drawback services.  Payment

for the broker's service comes from you and is a cost to you.

                            Scenario 2

     You purchase shares in a licensed U.S. brokerage firm. 

Shares are either privately held or publicly traded.  From time

to time you refer business to this licensed brokerage firm.  No

"agreement to perform Customs business for a third party" exists. 

No fees or commissions are paid to you on the referred business. 

However, dividends are paid as earned according to the

shareholders' agreement.

ISSUE:

     Whether the procedures described in the above two scenarios

are permissible under the Customs Regulations.  

LAW AND ANALYSIS:

     At the outset we note that the U.S. Customs Service

regulation applicable to both scenarios is found at title 19,

Code of Federal Regulations, 
 111.36(a) (19 CFR 
 111.36(a))

which provides, in pertinent part, that "[a] broker shall not

enter into any agreement with an unlicensed person to transact

Customs business for others in such manner that the fees or other

benefits resulting from the services rendered for others inure to

the benefit of the unlicensed person except as provided in

paragraph (b) of this section."  The aforementioned exception

regarding a freight forwarder is inapplicable with respect to the

two scenarios in question.

     In regard to Scenario 1, we note that Customs has had

previous occasion to consider  similar facts in light of 


111.36(a).  (See Headquarters information letter 221330, dated

May 20, 1991)  In that case, a customs consultant without a

broker's license contracted to review various customs matters of

its client, including drawback.  The consultant determined that

his client, an importer, qualified for drawback and subsequently

forwarded the necessary documentation and information to a

licensed broker with whom he had a working relationship.  The

broker in turn prepared the drawback proposal and claims and

filed them with Customs.  The consultant billed 

                              - 3 -

the importer/drawback claimant, and the broker billed the

consultant for brokerage services rendered for the

importer/drawback claimant.  Our position, as stated in the

aforementioned letter, was that in view of the fact that the

consultant, an unlicensed party, would receive a monetary benefit

from the performance of Customs business by the broker for a

third party, this arrangement would be a violation of 


111.36(a).  We find this rationale applicable with respect to the

first scenario proposed in your letter.  Your company, an

unlicensed customs consultant, would be receiving a monetary

benefit (i.e., fees paid to you from your client) stemming from a

contractual agreement between your company and the broker for the

transaction of Customs business by the broker for your client. 

Accordingly, such a scenario results in a violation of 


111.36(a). 

     We do not reach the same conclusion with respect to Scenario

2.  In that situation the financial benefits (i.e., dividends)

paid to your company are pursuant to a shareholder's agreement

entered into upon its purchase of shares in a licensed U.S.

brokerage firm, not from an agreement between your company and

the brokerage firm to transact Customs business for the benefit

of a third party.  Your company's gratuitous, informal business

referrals to the brokerage firm do not constitute the "agreement"

contemplated by 
 111.36(a).  Consequently, Scenario 2 does not

constitute a violation of that regulation.

HOLDING:

     The procedures described in Scenario 1 are violative of 


111.36(a) whereas those described in Scenario 2 are not.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

