                              HQ 113817

                                 August 22, 1997
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CATEGORY: Broker

Port Director of Customs

Attn.: Trade Compliance Process Owner, Sue-Ann Linnemann

P.O. Box 619050

Dallas/Fort Worth, Texas 75261

RE:  19 U.S.C. 1641; 19 CFR 111.29(a); Payment of duties; Request

for internal   advice

Dear Madam:

     This is in response to your memorandum of January 8, 1997,

to which was attached a request for internal advice from a

customs broker (the "requester").

FACTS:

     The requester states the issues which it presents as

follows:

          Except for checks for duties made out to the U.S.

          Customs Service, is a customs broker legally obligated

          to make payable to Customs monies tendered to it by its

          principal, which may or may not have been expressly

          designated by the principal for payment to the Customs

          Service as "duties," when there is an outstanding legal

          debt owing the customs broker by the principal in the

          amount of or greater than those monies?

          Alternately, except for checks for duties made payable

          to the U.S. Customs Service, is a customs broker

          legally (i.e., in terms of the Customs law) prohibited

          from applying monies tendered to it by its principal

          against outstanding legal debt of the principal to the

          customs broker, regardless of whether the principal

          designates such monies for payment to the Customs

          Service as "duties?"

          ...

          We respectively submit the answer to each of the

          foregoing legal questions is "NO."

          It is our view of the law that the ONLY checks from an

          importer which a customs broker is legally obligated to

          tender to Customs in payment of duties are checks made

          expressly payable to the "U.S. Customs Service" [19 CFR

          141.1(b)(3)(ii)(B)].  There is no exception to this

          rule in either the law or regulations.  The foregoing

          legal conclusion seems confirmed in T.D. 82-134

          (Exhibit 1), which created 19 CFR 111.29, effective

          September 27, 1982.  

          [All emphasis in the original.]

ISSUE:

     Where a principal-client has designated monies for payment

to Customs as duties, but has made the check payable to the

broker, can the broker use those funds against the outstanding

debt of the client to the broker, rather than paying the Customs

duties?

LAW AND ANALYSIS:

Statutory and Regulatory Background

     19 U.S.C. 1641 is the customs statute with respect to

customs brokers.

     19 U.S.C. 1641(a)(1) provides that "[t]he term  customs

broker' means any person granted a customs broker's license by

the Secretary [of the Treasury] under subsection (b) of this

section."  

     19 U.S.C. 1641(b)(4) provides that "[a] customs broker shall

exercise responsible supervision and control over the customs

business that it conducts."

     19 U.S.C. 1641(d) provides for disciplinary proceedings and

monetary penalties in certain situations.  19 U.S.C.

1641(d)(1)(C) provides that a monetary penalty may be imposed or

a disciplinary proceeding undertaken if it is shown that the

broker "has violated any provision of any law enforced by the

Customs Service or the rules or regulations issued under any such

provision[.]"

     19 U.S.C. 1641(f) provides that "[t]he Secretary [of the

Treasury] may prescribe such rules and regulations relating to

the customs business of customs brokers as the Secretary

considers necessary to protect importers and the revenue of the

United States..."

     19 CFR 111.29(a) provides, in pertinent part:

          
111.29   Diligence in correspondence and paying

          monies.

          (a) Due diligence by broker.  Each broker shall

          exercise due diligence in making financial settlements,

          in answering correspondence, and in preparing or

          assisting in the  preparation and filing of records

          relating to any customs business matter handled by him

          as a broker.  Payment of duty, tax, or other debt or

          obligation owing to the Government for which the broker

          is responsible, or for which the broker has received

          payment from a client, shall be made to the Government

          on or before the date that payment is due...  

          [Emphasis supplied.]

     19 CFR 111.53(c) provides that Customs may take disciplinary

action or assess a monetary penalty if the "broker has violated

any provision of any law enforced by Customs or the rules or

regulations issued under any such provision[.]"

Requester's Claims

     The requester has cited 19 CFR 141.1(b)(3)(ii)(B) in support

of its position.  That regulation, with respect to methods of

payment of the importer for his duty liability, provides that the

importer may issue the broker two separate checks or bank drafts. 

One check or bank draft would cover duties and would be payable

to the "U.S. Customs Service" for transmittal by the broker to

Customs.  The second check or bank draft would cover the broker's

fees and charges.

     19 CFR 141.1(b)(3)(ii)(B) states a valid method of payment. 

However, it is not applicable here because the stated facts have

the principal-client designating the monies as payment for duties

yet making the check payable to the broker.    

     19 CFR 111.29(a) is not in conflict with 19 CFR

141.1(b)(3)(ii)(B).  The latter regulation provides a method of

payment which has not been utilized in the stated facts.  

     The requester cites 19 CFR 111.29(b) with respect to "notice

to client of method of payment."  That regulation is not

pertinent here, as the issue in this ruling is the responsibility

of the broker to transmit funds to Customs, not the provision of

notice to the principal-client.  

     19 CFR 111.29(b) contains notification language which

includes language that "...Customs charges may be paid with a

separate check payable to the  U.S. Customs Service' which shall

be delivered to Customs by the broker."  In the facts at issue,

the principal-client has elected not to make his check payable to

the U.S. Customs Service.

     19 CFR 11.29(b) also contains the following notification

language to be provided by the broker to the principal-client:

"If you are the importer of record, payment to the broker will

not relieve you of liability for Customs charges (duties, taxes,

or other debts owed Customs) in the event the charges are not

paid by the broker."  This language has no effect on the broker's

responsibility under the subject facts to transmit the monies to

Customs.     

     The requester cites language from T.D. 82-134 to the effect

that there is no requirement for a broker to advance funds on

behalf of an importer.  That situation is not present here as the

importer, or principal-client, has not asked the broker to

advance funds.  The importer has simply provided the broker with

monies, in the form of a check payable to the broker, for Customs

duties. 

Determination 

     It is our determination that the language of 19 CFR

111.29(a) excerpted above is directly on point and controlling

with respect to the issue stated above.  

     Thus, if a principal-client has designated monies as payment

for Customs duties, and has provided those monies to its customs

broker in the form of a check payable to the broker, the broker

is required to pay those monies to Customs in satisfaction of the

principal-client's duty obligation.  

     In such a situation, the broker may not use such monies

against the outstanding debt of the principal-client to the

broker. 

     The failure to comply with Customs regulations may subject a

broker to disciplinary proceedings and/or a monetary penalty

under 19 U.S.S. 1641.

HOLDING: 

     Pursuant to 19 CFR 111.29(a), where a principal-client has

designated monies for payment to Customs as duties, but has made

the check payable to the broker, the broker is required to pay

those monies to Customs in satisfaction of the principal-client's

duty obligation.  In such a situation, the broker may not use

such monies against the outstanding debt of the principal-client

to the broker. 

     This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than 60 days from the date of

this letter.  On that date the Office of Regulations and Rulings

will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS and to the public

via the Diskette Subscription Service, the Freedom of Information

Act and other public access channels.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Acting Chief,

                              Entry and Carrier Rulings Branch

