                            HQ 113927

                           May 9, 1997

VES-3-01/10-02-RR:IT:EC 113927 GEV
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Jeanne M. Grasso, Esq.

Dyer, Ellis & Joseph

Watergate, Suite 1000

600 New Hampshire Ave., N.W.

Washington, D.C. 20037

RE:  Dredging; Coastwise Trade; Incidental Cable-Laying

Operations; Cable Clearance; 

        Pre-Lay Grapnel Run; 46 U.S.C. App. 

 292, 883 

Dear Ms. Grasso:

     This is in response to your letter of April 28, 1997,

enclosing Exhibits A-D, on behalf of your client, Cable &

Wireless Marine ("CWM"), requesting a ruling that certain

operations incidental to the installation of subsea cable do not

run afoul of the coastwise laws.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

     CWM will perform submarine cable installation work on the

Gemini Cable System.  The Gemini System consists of two Atlantic

crossings - Gemini South and Gemini North, which are scheduled to

be installed during the summer of 1997 and winter of 1997/1998,

respectively.  The southern link is from Manasquan, New Jersey to

Porthcurno, UK and the northern link is from Greenhill, Rhode

Island to Oxwich Bay, UK.  The installation work is to be done by

the CABLE VENTURE, CWM's self-propelled cable ship.

     Prior to commencing the installation operation, CWM will

conduct an out-of-service cable clearance operation at specific

identified locations along the previously-surveyed ploughing

route and a pre-lay grapnel run ("PLGR") operation along the

entire route.  Out-of-service cable clearance involves deploying

a submarine grapnel (specifications of which are depicted in

Exhibit A), the type of which depends on seabed conditions, to

pick up out-of-service cable that may interfere with cable burial

operations.  The grapnel may penetrate the seabed up to .3 meters

in search of out-of-service cable.  Several runs may be necessary

for older cables; the grapnel typically picks up newer cables

within two runs.  Where the out-of-service cable is perpendicular 
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to the new cable route, the grapnel will pick up the old cable

and bring it to the surface where a segment of cable, at least

1000 meters in length, will be cut and recovered onboard the

vessel.  The two ends will be weighted down and returned to the

seabed to lie on either side of the cable route.  Where the out-of-service cable runs parallel and within 500 meters of the new

route, it will be necessary to recover longer segments of cable

onboard the vessel.  Because of this, out-of-service cable

clearance operations are normally undertaken by cable ships or

flat-back vessels that have been modified to accept cable

recovery equipment and recovered cable.  Recovered out-of-service

cable is held on the vessel and discharged ashore.

     The purpose of the PLGR operation is to clear uncharted

debris from the cable route that was not detected during the

electronic route survey operation or that has been deposited

since that operation.  The PLGR is carried out by a suitable

support vessel, usually a small or medium offshore flat-back

vessel or ocean-going tug, which has sufficient clear deck space

to mount a simple towing spread to deploy the grapnel, and which

can handle and stow any recovered debris.  The PLGR operation

involves towing a grapnel, normally at a rate of 1 to 1.5

knots/hour, along the entire length of the route to be ploughed. 

The objective is to minimize the risk of the plough becoming

fouled on seabed debris and to avoid any unplanned interruption

to the main ploughing operation, which increases the risk of

damage to the cable and necessitates additional and expensive

post-lay burial work by other types of seabed vehicles.  The

grapnel is usually a  sliding prong' type, though other types may

be used depending on seabed conditions (additional specifications

for grapnels are set forth in Exhibit B), and may penetrate the

seabed up to a depth of 40 cm and a width of approximately 20 cm. 

As the vessel moves along the cable route, the towing tension of

the grapnel is monitored and the grapnel is recovered if the

tension increases, indicating that an obstruction has been

hooked.  As a routine matter, the grapnels are recovered and

inspected at minimum intervals of 15 km along the route. 

Usually, a single tow is made along the route, but in areas where

other marine activity is high, a second run may be made.  A PLGR

typically recovers wire hawsers, ropes, netting, uncharted cables

and other debris associated with fishing activities or offshore

exploration.  Recovered debris will be held on the vessel and

discharged ashore.

     The CABLE VENTURE cable-ploughing operation will follow the

PLGR vessel for approximately 101 nautical miles toward the

United Kingdom.  Beyond the 101 nautical miles, the cable will no

longer be buried but rather be laid on the seabed.  Cable-ploughing for Gemini South is scheduled to begin just outside the

territorial sea.  Cable-ploughing for Gemini North is currently

scheduled to begin just inside the territorial sea.  At present,

the CABLE VENTURE is scheduled to lay the cable along both routes

using a plough and cutting disc (specifications for the CABLE

VENTURE and plough are set forth in Exhibit C).

     On completion of the ploughing operation, a post-lay

inspection and burial operation will be carried out in areas

where it was not practical or possible to bury the cable during

the ploughing operation, including the segment where the cable

originally will be spliced, the segments where the plough has to

be lifted over in-use cables along the route, and the segments

where the plough has to be retrieved for maintenance.  One of

CWM's remotely operated vehicles 
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("ROV") such as MAKO, fitted with a water jetting trenching tool,

will subsequently bury these 

segments of cable (specifications for MAKO are set forth in

Exhibit D).  The MAKO or other suitable ROV will require the

support of a dynamic positioning ("DP") vessel.  Many cable ships

and dive support vessels are DP.  The post-lay inspection and

burial operation will normally occur up to one month after the

initial lay.

     There are several alternatives on which CWM desires a ruling

in order to retain the maximum flexibility in planning and

implementing this complex, multiple vessel cable-laying

operation.

     Out-of-service Cable Clearance - CWM may use either a

foreign-flag or a 

     coastwise-qualified cable ship or other suitable vessel,

depending on availability,

     to perform the out-of-service cable clearance operation. 

The coastwise-qualified

     vessel would deposit the out-of-service cable at a U.S.

port; the foreign-flag

     vessel may deposit the out-of-service cable at a U.S. port. 

This operation may

     commence inside or outside the territorial sea.

     Pre-lay Grapnel Run - CWM may use either a foreign-flag or a

coastwise-qualified

     flat-back vessel or ocean tug, depending on availability, to

perform the PLGR 

     operation.  The coastwise-qualified vessel would deposit the

debris at a U.S. port;

     the foreign-flag vessel may deposit the debris at either a

U.S. port or a foreign

     port.  This operation may commence inside or outside the

territorial sea.

     Post-lay Inspection and Burial - CWM intends to use its

remotely operated vehicle

     MAKO, or another suitable ROV, for the post-lay inspection

and burial operation.

     CWM intends to use a foreign-flag DP vessel, possibly one of

its own cable ships

     or another suitable foreign-flag vessel, to support the MAKO

or other suitable 

     ROV.  This operation may take place inside and outside the

territorial sea.  

ISSUE:

     Whether the use of foreign-flag vessels in providing the

above-described operations incidental to a cable-laying operation

are violative of 46 U.S.C. App. 

 292 and/or 883.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 
 883 (46 U.S.C. App.


 883, the coastwise merchandise statute often called the "Jones

Act"), provides in part, that no merchandise shall be transported

between points in the United States embraced within the coastwise

laws, either directly or via a foreign port, or for any part of

the transportation, in any vessel other than a vessel built in

and documented under the laws of the United States and owned by

persons who are citizens of the United States (i.e., a coastwise-qualified vessel).   Pursuant to title 19, United States Code, 


1401(c) (19 U.S.C. 
 1401(c)), the word "merchandise" is defined

as "...goods, 
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wares and chattels of every description, and includes merchandise

the importation of which is prohibited."  Further in this regard,

the so-called "eleventh proviso" of 46 U.S.C. App. 
 883 provides

that the term "merchandise" includes valueless material.

     In addition, the "twelfth proviso" of the above-referenced

statute provides that the restrictions set forth therein apply to

"...valueless material or any dredged material regardless of

whether it has commercial value, from a point or place on the

high seas within the Exclusive Economic Zone as defined in the

Presidential Proclamation of March 10, 1983, to another point or

place in the United States or a point or place on the high seas

within the Exclusive Economic Zone..."  The Exclusive Economic

Zone is defined in Presidential Proclamation 5030 of March 10,

1983 (48 FR 10605), as extending outward for 200 nautical miles

from the baseline from which the territorial sea is measured.

     Section 4.80b(a), Customs Regulations (19 CFR 
 4.80b(a)),

promulgated pursuant to 46 U.S.C. App. 
 883, provides, in part,

that:

          A coastwise transportation of merchandise takes place,

within 

          the meaning of the coastwise laws, when merchandise

laden at

          a point embraced within the coastwise laws ("coastwise

point")

          is unladen at another coastwise point, regardless of

the origin

          or ultimate destination of the merchandise.  (Emphasis

added) 

     Title 46, United States Code Appendix, 
 292 (46 U.S.C. App.


 292, the coastwise dredging statute), provides that with one

exception not herein applicable, vessels may not dredge in the

navigable waters of the United States unless they meet the

requirements of 46 U.S.C. App. 
 883 (i.e., U.S.-built, owned and

documented).  Customs has held that "dredging" for purposes of 46

U.S.C. App. 
 292 means the use of a vessel equipped with

excavating machinery in digging up or otherwise removing

submarine material.  (Customs ruling letters 103692, dated

December 28, 1978; 109108, dated November 13, 1987; 109910, dated

January 26, 1989; and 113223, dated September 29, 1994; see also

Gar-Con Development v. State, 468 So.2d 413 (1985))

     Points embraced within the coastwise laws include all points

within the territorial waters of the United States, including

points within a harbor.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, three

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and coastline differ.  

     Furthermore, 
 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act

of 1953, as amended (67 Stat. 462; 43 U.S.C. 
 1333(a)) (OCSLA),

provides, in part, that the laws of the United States are

extended to: 

          ... the subsoil and seabed of the outer Continental

Shelf and to all 

          artificial islands, and all installations and other

devices permanently 

                              - 5 -

          or temporarily attached to the seabed, which may be

erected thereon 

          for the purpose of exploring for, developing, or

producing resources 

          therefrom ... to the same extent as if the outer

Continental Shelf were 

          an area of exclusive Federal jurisdiction within a

State.

     The statute was substantively amended by the Act of

September 18, 1978 (Pub. L. 95-372, Title II, 
 203, 92 Stat.

635), to add, among other things the language concerning

temporary attachment to the seabed.  The legislative history

associated with this amendment is telling, wherein it is stated

that:

          ...It is thus clear that Federal law is to be

applicable to all activities

          or all devices in contact with the seabed for

exploration, development,

          and production.  The committee intends that Federal law

is, therefore,

          to be applicable to activities on drilling rigs, and

other watercraft, when

          they are connected to the seabed by drillstring, pipes,

or other appurte-

          nances, on the OCS for exploration, development, or

production pur-

          poses. [House Report 95-590 on the OCSLA Amendment of

1978, 

          page 128, reproduced at 1978 U.S.C.C.A.N. 1450, 1534.]

     With respect to the applicability of 46 U.S.C. App. 
 292 to

the OCS, we have held that statute to apply only to dredging on

the OCS for the purposes described in 
 4 of the OCSLA, and not

to dredging done to prepare the seabed of the OCS for the laying

of trans-oceanic cable.

(Customs ruling letters 109016, dated July 22, 1987; and 109882,

dated December 2, 1988)            

      Out-of-service Cable Clearance and Pre-Lay Grapnel Run

     We are in accordance with your statement that the crucial

inquiry with respect to both the out-of-service and PLGR

operations is whether these activities constitute dredging.  We

note, however, that the facts of the Customs ruling letters you

cite (i.e., 113223, dated September 29, 1994; 109910, dated

January 26, 1989; 109412, dated March 29, 1988, published as

Customs Service Decision (C.S.D.) 88-7; and 103692, dated

December 28, 1978) are distinguishable from the clearance/PLGR

activities in question inasmuch as the former involved the

manipulation of the seabed for the express purpose of

installing/laying cable whereas the latter pertain to the

incidental manipulation of the seabed not for the express purpose

of installing/laying cable but rather for retrieving out-of-service cable and debris on the sea floor.  Customs does not

consider the retrieval of out-of-service cable and/or subsea

debris under these circumstances as an engagement in "dredging"

within the meaning of 46 U.S.C. App. 
 292 inasmuch as the

subject grapnel(s) are not excavation equipment to be used for

digging up or otherwise removing submarine material.

     Accordingly, under the facts as described above, neither the

out-of-service cable clearance nor the PLGR operations would

constitute dredging within the meaning of 46 U.S.C. App. 
 292.

Foreign-flag vessels would therefore not be prohibited from

engaging in such activities either inside or outside the

territorial sea.

                              - 6 -

        Transportation of Out-of-service Cable and Debris

     As noted above, "merchandise" within the meaning of 46

U.S.C. App. 
 883 includes "...goods, wares and chattels of every

description,..."  (19 U.S.C. 
 1401(a))  It also includes

"...valueless material or any dredged material regardless of

whether it has commercial value, from a point or place on the

high seas within the Exclusive Economic Zone..." (the so-called

"twelfth proviso" to 46 U.S.C. App. 
 883)  It is our position

that the out-of-service cable resulting from the out-of-service

cable clearance operation and the debris resulting from the PLGR

operation constitute valueless material and therefore fall within

the definition of  "merchandise" for purposes of 46 U.S.C. App. 


883.  The transportation of such "merchandise" is therefore

subject to the restrictions set forth therein.

     Accordingly, the use of a foreign-flag vessel to transport

the subject out-of-service cable and debris from a point or place

on the high seas within the 200-mile EEZ to either another such

point or place, or to any other coastwise point, would constitute

a violation of 46 U.S.C. App. 


 883.  However, the use of a foreign-flag vessel to transport

out-of-service cable and debris from a point or place within the

200-mile EEZ to a foreign port does not constitute such a

violation, nor would the use of a foreign-flag vessel to

transport such cable and debris from a point or place beyond the

200-mile EEZ to either a coastwise or foreign port since neither

of these scenarios involve a transportation of merchandise

between points embraced within the coastwise laws.        

                  Post-Lay Inspection and Burial

     In regard to the use of a foreign-flag vessel to accomplish

the post-lay inspection and burial activities in question, we

note that it is Customs long-standing position that neither

cable-laying nor cable repair is considered to be coastwise trade

(Customs ruling letter 103651, dated January 30, 1979)  More

importantly, however, Customs has held that when cable burial

devices (such as the MAKO) are used from cable-laying or

repairing vessels, and when they effect a limited and temporary

manipulation of the seabed, dredging does not take place. 

(Customs ruling letters 109412, dated March 29, 1988, published

as C.S.D. 88-7; and 109882, dated December 2, 1988)

     Accordingly, the MAKO or other suitable ROV may be used on a

foreign-flag vessel for the post-lay inspection and burial

operation under consideration either inside or outside the

territorial sea without running afoul of the coastwise laws.
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HOLDING:

     As discussed in the Law and Analysis portion of this ruling,

foreign-flag vessels used in providing the above-described

operations incidental to a cable-laying operation are not

violative of 46 U.S.C. App. 

 292 and/or 883.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Acting Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

