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CATEGORY: Carriers

Yader A. Bermudez

Senior Construction Engineer

Department of Transportation

Toll Bridge Seismic Retrofitting Program

111 Grand Avenue

P.O. Box 23660

Oakland, CA 94623-0660

RE: Stationary barge; Coastwise trade; 46 U.S.C. App. 
 883  

Dear Mr. Bermudez:

     This letter is in response to your request of May 8, 1997,

concerning the use of non-coastwise-qualified barges for

construction activity.

FACTS:

     You state that the California Department of Transportation

has initiated a large construction program to "earthquake

retrofit" all toll bridges in California.  You anticipate a

shortage of barges in the United States for use by contractors

and subcontractors participating in this construction program. 

Consequently, contractors may need to use foreign barges as

stationary construction staging, and use coastwise-qualified

barges to transport construction materials between the stationary

construction staging and designated available ports.

ISSUE:

     Whether the coastwise laws are violated when non-coastwise

qualified barges are used as stationary construction platforms in

U.S. territorial waters.  

LAW AND ANALYSIS:

     46 U.S.C. App. 
 883, the coastwise merchandise statute

often called the "Jones Act," provides in part that no

merchandise shall be transported between points in the United

States embraced within the coastwise laws, either directly or via

a foreign port, or for any part of the transportation, in any

vessel other than a vessel built in, documented under the laws

of, and owned by citizens of the United States.  

     The Customs Service has held that the use of a non-coastwise-qualified vessel as a moored facility does not violate

the coastwise laws, or any other law administered by the Customs

Service, provided that the vessel remains stationary.  If the

vessel is not secured or otherwise moves while in use, then such

operations would be a violation of the coastwise laws.  Customs

has held, however, there is no coastwise violation if the vessel

is being loaded or unloaded and must be moved to another location

because of stress of weather or other reason involving the

vessel's safety, and is subsequently returned to the same point

to continue its loading or unloading, and neither loads not

unloads merchandise at any other point in the United States. 

See, e.g., C.S.D. 89-107, and Headquarters Ruling (HQ) 112695,

dated August 31, 1993.

     Although the vessels will not be engaging in coastwise trade

while in operation as  stationary work facilities, such vessels,

by being anchored within territorial waters, would themselves

become coastwise points.  Consequently, any vessel moving

merchandise or passengers between a moored barge and another

coastwise point (in either direction), must itself be documented

for the coastwise trade.  In addition, the stationary barge

itself may not have any passengers or merchandise aboard during

its initial movement to the work site, during its movement from

work site to work site, or during its movement following the

completion of the project, provided these sites are points

subject to the application of the coastwise laws.   See C.S.D.

89-107 and HQ 112695.

HOLDING:

     A non-coastwise qualified barge may be used as a moored

stationary work platform within the territorial waters of the

United States without violating the coastwise laws, provided that

it transports neither passengers nor merchandise while under tow

between coastwise points.  

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Acting Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

