                           HQ 113979

                          July 2, 1997

BON-2-RR:IT:EC 113979 GG

CATEGORY: Bonds

Ms. Leticia Moran

Port Director

U.S. Customs Service

P.O. Box 3130

Laredo, TX 78044-3130

RE: Setting bond amounts; continuous bonds; conditionally free

merchandise; 19 CFR 113.13; Customs Directives 3510-004 and 3510-005.

Dear Ms. Moran:

     This is in response to a recent request from Mr. Paul

Simoncini of your office for a ruling on issues pertaining to the

calculation of continuous bond amounts.  Please consider this

letter to be internal advice furnished under section 177.11 of

the Customs Regulations.

FACTS:

     It is the policy of U.S. Customs in the Port of Laredo when

setting the amount of Type 1 importer and broker continuous

bonds, to take into account estimates of what the duty, taxes and

fees would be on conditionally free or reduced duty goods if

entered as an ordinary consumption entry.  The reason for this is

to ensure that the bond is sufficient to cover increased duty

demands made on non-originating shipments for which NAFTA status

was erroneously claimed at the time of entry.  A broker operating

in Laredo has challenged this method of arriving at the correct

bond amount.

ISSUE:

     Whether the bond amount for a Type 1 importer continuous

bond should be based on the duties, taxes and fees that would

normally accrue on goods when entered as an ordinary consumption

entry, in situations where the bond principal routinely enters,

or plans to enter, the merchandise on a conditionally free or

reduced duty basis.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 19, United States Code, section 1623, gives the

Customs Service broad authority to require a bond or other

security.  More specifically, 19 U.S.C. 
1499 mandates the

posting of a bond prior to the release of merchandise from

Customs custody.  The bond amount is at the discretion of

Customs.  Guidelines for determining the appropriate amount of a

bond are found in the Customs Regulations and in several Customs

Directives (CD's).

     The directives issued by Customs provide the most objective

criteria by which port directors can set proper bond amounts.  CD

099 3510-04,"Monetary Guidelines for Setting Bond Amounts",

issued July 23, 1991, and CD 099 3510-005, "Bond Sufficiency",

issued May 17, 1993, state, in pertinent part, that the liability

limit for Activity Code 1 importer or broker continuous bonds

     [S]hall be fixed in an amount the [port] director may

     deem necessary to accomplish the purpose for which the

     bond is given.  The non-discretionary minimum bond

     amount is $50,000.  To assist in fixing the limit of

     liability amount, the following formula shall be used:

          None to $1,000,000 duties, taxes and fees -

          the bond limit of liability amount shall be

          fixed in multiples of $10,000 nearest to 10

          percent of all duties, taxes and fees paid by

          the importer, or broker acting as importer of

          record, during the previous year but in no

          case shall be fixed in an amount less than

          $50,000.

          Over $1,000,000 duties, taxes and fees - the

          bond limit of liability amount shall be fixed

          in multiples of $100,000 nearest to 10

          percent of all duties, taxes and fees paid by

          an importer, or broker acting as importer of

          record, during the previous bond year.

     ... If no imports were made during the preceding

     calendar year, the bond limit of liability amount will

     be fixed based on the duties, taxes and fees which the

     applicant estimates will accrue on imports during the

     calendar year, provided that the [port] director is

     satisfied with the accuracy of the estimate.  In no

     event shall the limit of liability amount of any

     continuous Activity Code 1 bond be less than $50,000.

     ... However, when little or no duties, taxes and fees

     are involved and the $50,000 bond minimum is not deemed

     sufficient, as an option, the bond limit of liability

     amount may be fixed at one-half of 1 percent of the

     value of importations made during the previous bond

     year.

     Although port directors have some latitude in setting bond

amounts, Customs in CD 099 3510-004 cautions that

     The purpose of the bond is to protect the revenue and

     ensure compliance... However, it is not Customs' intent

     to require bond amounts which unnecessarily put an

     excessive burden on a person or firm, or place them in

     an impossible situation... To require excessive

     security where it serves no valid purpose places an

     unnecessary burden on international trade and commerce.

The exercise of judgement and restraint is thus expected in the

calculation of bond amounts.

     Section 113.13 of the Customs Regulations (19 CFR 113.13)

lists criteria which, when read in conjunction with the

directives, help Customs determine whether an estimate of future

duties is realistic or whether the $50,000 bond minimum on low

duty imports is sufficient.  These are:

     1)   The prior record of the principal in timely

     payment of duties, taxes, and                           

            charges with respect to the transaction(s)

     involving such payments;

     2)   The prior record of the principal in complying

     with Customs demands for                             

     redelivery, the obligation to hold unexamined

     merchandise intact, and other       requirements

     relating to enforcement and administration of Customs

     and                               other laws and

     regulations;

     3)   The value and nature of the merchandise involved

     in the transaction(s) be                 secured;

     4)   The degree and type of supervision that Customs

     will exercise over the                    

     transaction(s);

     5)   The prior record of the principal in honoring bond

     commitments, including               the payment of

     liquidated damages; and

     6)   Any additional information contained in any

     application for a bond.

These factors make it clear that the prior record of the bond

principal in meeting its obligations to Customs weighs heavily in

setting bond amounts when established importers and brokers

obtain new bonds.  In situations involving bond applicants with

no history of importing activity, the focus will necessarily be

on the nature of the goods to be imported when determining the

accuracy of estimated annual duties, taxes and fees.

     In setting continuous bond amounts for established importers

of conditionally free or reduced duty merchandise who pay little

or no duties, it would be erroneous to base the liability limit

on duties that would accrue on an ordinary consumption entry.  If

Customs has reservations about a particular importer because of

their past inability to meet commitments to the agency, then the

bond amount may be fixed at one-half of 1 percent of the value of

importations made during the previous bond year, if this is

greater than the $50,000 minimum.  For bond applicants new to the

business of importing, Customs must decide whether the estimate

provided by the prospective importer is realistic.  For example,

if the estimate is predicated on the goods qualifying under

NAFTA, but Customs has reason to believe that they will in fact

be non-originating, then basing the bond amount on duties

applicable to an ordinary consumption entry would be warranted. 

If, on the other hand, Customs agrees that the merchandise will

be NAFTA eligible, and that duties due will be minimal, then the

liability limit should be set according to the conditions

described at the beginning of this paragraph.  It would be

reasonable for Customs to elect the one-half of 1 percent of the

value option instead of the $50,000 bond minimum, because the

trustworthiness of the importer is as yet untested.  The bond

amount could be adjusted downward at the time of renewal in the

event of satisfactory performance over the previous year.

     Finally, Customs always has the option of requiring

additional security.  When the amount of a continuous bond does

not cover the duty on a particular shipment and concern exists

that a greater risk to the government is involved, the port

director can secure the deposit of the estimated duty due at the

time of release, request a single entry bond for that shipment,

or request that a new continuous bond in a higher amount be

filed.

HOLDING:

     The bond amount for continuous bonds used to secure

shipments of conditionally free or reduced duty merchandise

should be based on the guidelines established by regulation and

directive.  In ordinary circumstances, the liability limit for

bonds covering these types of transactions do not take into

account the duties that would have accrued had this merchandise

been entered as a regular consumption entry.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Acting Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch 

