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Steven J. Jevnisek

Maintenance Administrator

Great Lakes Dredge & Dock Company

2122 York Road

Oak Brook, IL 60521-1930

RE:  Coastwise trade; 46 U.S.C. App. 289, 883; 19 CFR 4.50(b);

Merchandise;   Passengers

Dear Mr. Jevnisek:

FACTS:

     This is in response to your letter of July 11, 1997, in

which you inquire with respect to the applicability of the

coastwise laws to the following activity:

          The vessels in question are a few small crew launches

          and a survey boat.  The crew launches sail only between

          a dock where they pick up workers and the Dredge to

          which they transports [sic] the workers.  Though it may

          occasionally carry crew or equipment to or from the

          Dredge, the survey boat is mainly to do depth surveys

          of the dredged channel.  These small boats are the

          lifelines of the Dredge they support.  Nothing goes to

          or from the Dredge unless these vessels carry it.

          ...

          While the crew persons are not necessarily connected

          with the operation or navigation of the vessel, they

          are employees of the same company that owns the vessel

          as well as the Dredge they are being transported to or

          from.  They are, therefore, associated also with the

          business of the vessel inasmuch as it is the business

          of the vessel to transport them to and from the Dredge,

          and without these vessels, there would be no dredge to

          transport them to or from.  The dredge and her support

          vessels have a symbiotic relationship.

          The equipment carried aboard these vessels consists

          entirely of consumable ships stores, and replacement

          parts for engines or other machinery.  It is my opinion

          that these consumables and replacement parts would not

          constitute "merchandise" since they are being

          transported by one asset of the end product user to

          another asset of the end product user. 

ISSUE:

     The applicability of 46 U.S.C. App. 289 and 883 to the

proposed activity.

LAW AND ANALYSIS:

Statutory and Regulatory Background

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  A vessel that is built in,

documented under the laws of, and owned by citizens of the United

States, and which obtains a coastwise endorsement from the U.S.

Coast Guard, is referred to as "coastwise qualified."

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act," provides in part that no merchandise

shall be transported between points in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The first proviso to 46 U.S.C.

App. 883, as amended by Public Law 104-324, states:  

          Provided, That no vessel of more than 200 gross tons

          having at any time acquired the lawful right to engage

          in the coastwise trade, either by virtue of having been

          built in, or documented under the laws of the United

          States, and later sold foreign in whole or in part, or

          placed under foreign registry, shall hereafter acquire

          the right to engage in the coastwise trade...

     The term "merchandise," as used in 46 U.S.C. App. 883, is

not defined for the purpose of that provision.  We have used the

definition in 19 U.S.C. 1401(c), which defines "merchandise," in

pertinent part, as "goods, wares, and chattels of every

description..."

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers

is found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States, either directly

          or by way of a foreign port, under a penalty of $200

          for each passenger so transported and landed.

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) states

as follows:

          A passenger within the meaning of this part is any

          person carried on a vessel who is not connected with

          the operation of such vessel, her navigation,

          ownership, or business.

Merchandise Issue - 46 U.S.C. App. 883

     We assume that the crew launches and the survey boat are not

coastwise-qualified.  (If they are coastwise-qualified, they

could engage in the proposed activity.)  

     We also assume that the dredge is located within three miles

of the coastline.  As such, it is a coastwise point.

     The same principles apply to the crew launches and the

survey boat.

     The facts indicate that certain of the vessels "may

occasionally carry ... equipment to or from the Dredge... The

equipment carried aboard these vessels consists entirely of

consumable ships stores, and replacement parts for engines or

other machinery."

     The crew launches and the survey boat may transport their

own vessel equipment, i.e., equipment used on the crew launches

and survey boat.  This vessel equipment is not considered

merchandise for the purpose of 46 U.S.C. App. 883, but is

equipment of the transporting vessels, i.e., the crew launches

and the survey boat.

     Similarly, the crew launches and survey boat may transport

consumable ships stores which are consumed on the crew launches

and survey boat.

     However, the crew launches and the survey boat may not

transport equipment for use on the dredge, nor may they transport

consumables to be used on the dredge.  These items are

merchandise within the meaning of 46 U.S.C. App. 883.  Equipment

to be used on the dredge is not vessel equipment of the

transporting crew launch or survey boat.  

     The fact that the items being transported are owned by the

owner of the transporting vessel and the destination vessel is

immaterial to the result that the items are merchandise for the

purpose of 46 U.S.C. App. 883.  We held thusly in Ruling 109649

dated August 1, 1988.

Passenger Issue - 46 U.S.C. App. 289

     As above, we assume that the crew launches and survey boat

are not coastwise-qualified, and that the dredge is located

within three miles of the coastline.

     In C.S.D. 79-467, we stated:

          ... a service vessel which transports supplies,

          equipment, or workers between points embraced within

          the coastwise laws ... would be considered as operating

          in the coastwise trade and must meet the statutory

          requirements entitling it to engage in such trade.

     In Ruling 110967 dated April 12, 1990, where we held that a

non-coastwise-qualified hoverbarge may not be operated in the

coastwise transportation of employees of the company operating

the vessel, we stated:

          Persons on commercial (non-pleasure) vessels are

          considered passengers unless they enjoy some status

          which ties them intimately to the operation,

          navigation, ownership, or business of the vessel.  This

          means that it is not sufficient that they might have

          some direct link to a business which may, as part of

          its enterprise, find it necessary to operate a vessel. 

          For example, the employees of a construction firm whose

          owner happens to utilize a vessel in the course of

          business, would be considered passengers when

          transported point to point.  This is so because,

          although they have a direct relationship with the

          company, they have no such connection with the vessel.  

          [Emphasis in original.]

     The facts in Ruling 110967 are very similar to the facts

herein.  In Ruling 110967, a U.S. citizen who would own and

operate the foreign-built hovercraft, proposed to transport his

own employees and their equipment to and from coastwise work

sites ashore.  As stated above, in Ruling 110967, we held that

this activity was prohibited by the coastwise laws.

     Based on the statutory and regulatory framework, and in

light of the above authorities, we determine that the crew

launches and survey boat may not transport the workers from a

U.S. point to the dredge.  The workers are "passengers" within

the meaning of 46 U.S.C. App. 289 and 19 CFR 4.50(b). 

     Individuals on the survey boat who engage in depth surveys

of the dredged channel may engage in such activity.  They are not

"passengers."

HOLDING:       

     The proposed transportation of equipment and/or materials,

which are not equipment of the transporting vessel and are not

consumable ships stores to be consumed on the transporting

vessel, is prohibited by 46 U.S.C. App. 883.

     The proposed transportation of workers from a U.S. point to

the dredge, as described above, is prohibited by 46 U.S.C. App.

289.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg,

                              Acting Chief,

                              Entry and Carrier Rulings Branch

