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President

Export Links Inc.

87 Dorchester Drive

Grimsby, Ontario, Canada L3M 1B1

RE: Broker; Consultant; 19 CFR 

 111.35, 111.36(a)

Dear Mr. Hahn:

     This is in response to your letters dated July 29 and August

5, 1996, containing a follow-up inquiry relating to Customs

ruling letter 113715, dated January 9, 1997.  Our ruling on your

additional inquiry is set forth below.

FACTS:

     Export Links Inc., is a Canadian company which provides

various financial, consulting and management services to its

clients.  Your clients are primarily Canadian but some are

subsidiaries of U.S. companies.  Due in part to this type of U.S.

exposure, you have recently been contacted to provide certain

management services to U.S. importers.  These management services

include the provision of a review of financial and customs

records.  To facilitate this process, your U.S. clients have

appointed you as "agents in trust" and have contractually

empowered you to represent their interests in dealing with

federal authorities.

     Further in regard to the services your company provides, you

state that you are not a U.S.- licensed customs broker or law

firm.  You therefore do not dispense U.S. customs legal advice,

nor do you engage in any services which require a U.S. broker's

license.  You simply manage the process of conducting a review of

the aforementioned records of your clients.  If a specific area

requires the services of a customs attorney or licensed customs

broker, you have the contractual authority and obligation to

appoint and hire the appropriate parties to provide the required

services.
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     With respect to your company's services, your original

inquiry of September 25, 1996, requested our opinion as to the

applicability of 
 111.36(a), Customs Regulations (19 CFR 


 111.36(a)) or any other applicable regulations to two

scenarios.  The first scenario under consideration (and the one

that is the subject of your most recent letters) was originally

posed as follows:  

                            Scenario 1

     Your service results in the discovery of a drawback

opportunity.  You engage a licensed customs broker to prepare and

present the drawback claims.  You negotiate the terms of

engagement and contract to pay the licensed broker for the

services provided.  Additionally, your client, the U.S. importer,

signs the required "Power of Attorney" authorizing the licensed

broker to provide the service.  The licensed broker then works

directly with the importer to provide drawback services.  Payment

for the broker's service comes from you and is a cost to you.

     In Customs ruling letter 113715 we stated that your company,

an unlicensed customs consultant, would be receiving a monetary

benefit (i.e., fees paid to you from your client) stemming from a

contractual agreement between your company and the broker for the

transaction of Customs business by the broker for your client. 

Accordingly, we held such a scenario to result in a violation of


 111.36(a). 

     In your follow-up inquiry the facts of the above scenario

remain the same except that Export Links Inc. would retain a

lawyer in the U.S. to work on its behalf.  Consequently, the

lawyer, under the direction of Export Links Inc. and acting as

Export Links Inc.'s agent, would retain a broker to perform

drawback services for the client.  The broker would receive its

own power of attorney directly from the client.  In accordance

with the agreement between Export Links Inc. and the client, the

broker would have the drawback recovery forwarded to Export Links

Inc.  The broker would send its bill for services rendered to the

lawyer, who would in turn invoice Export Links Inc. for that

amount of money.  Export Links Inc. would remit the sum invoiced

to the lawyer, and the lawyer in turn would pay the broker its

fee.  The fee charged by the broker would be commensurate with

the effort expended.  You state that this amended scenario would

appear to be a procedure which would enable Export Links Inc. to

perform its consulting services in the United States.

ISSUE:

     Whether the procedures described in the above follow-up

scenario are permissible under the Customs Regulations.  
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LAW AND ANALYSIS:

     Title 19, Code of Federal Regulations, 
 111.36(a) (19 CFR 


111.36(a)) provides, in pertinent part, that "[a] broker shall

not enter into any agreement with an unlicensed person to

transact Customs business for others in such manner that the fees

or other benefits resulting from the services rendered for others

inure to the benefit of the unlicensed person except as provided

in paragraph (b) of this section."  The aforementioned exception

regarding a freight forwarder is inapplicable with respect to the

scenario in question.

     Upon reviewing your follow-up inquiry, our position as set

forth in Customs ruling letter 113715 remains unchanged.  Your

company, an unlicensed customs consultant, would still be

receiving a monetary benefit stemming from a contractual

agreement between your company (entered into by your lawyer

acting under your direction as your agent) and the broker for the

transaction of Customs business by the broker for your client. 

Accordingly, such a scenario still results in a violation of 


111.36(a) regardless of your company's retention of a lawyer.  

     In regard to 
 111.35, Customs Regulations (19 CFR 


111.35), which you cite in support of your proposal, we note that

it provides, in pertinent part, that "[w]ith respect to customs

transactions, a broker shall not demand or accept from any

attorney...any fee or remuneration in excess of an amount

measured by or commensurate with the time, effort and skill

expended by the broker in performing his services."  The

appropriate amount of an attorney's fee is not dispositive of the

revenue-sharing issue under consideration.  Section 111.35 is

therefore inapplicable to the scenario you pose. 

HOLDING:

     The procedures described in the above follow-up scenario are

violative of 
 111.36(a). 

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief

                              Entry and Carrier Rulings Branch

