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CATEGORY: Marking

Amir Rosenthal, Esq.

Timex Corporation

Park Road Extension

Middlebury, Connecticut 06762-0310

RE:   Marking of watch movements;  Additional U.S. Note 4

Dear Mr. Rosenthal:

     This is in reference to your letter dated July 9, 1996,

requesting a ruling pertaining to the marking requirements of

watch movements.

FACTS:

     Timex corporation ("Timex") will purchase and import watch

movements from TMX Limited N.V. ("TMX Limited"), an affiliate of

Timex, based in Curacao, Netherlands Antilles.  The country of

origin of the merchandise purchased from TMX Limited will be the

Philippines.  Timex may also purchase watch movements from other

manufacturers.  The country of origin of these movements may be

Japan, Hong Kong, China, Switzerland, or other countries. 

     The movements will be marked on one or more of the bridges

or top plates by one of the marking methods specified in 

Additional U.S. Note 4, Chapter 91, Harmonized Tariff Schedule of

the United States (HTSUS).  The country of manufacture and name

of the manufacturer or purchaser will be included in the marking

for each imported movement.  Since there are no jewels serving as

frictional bearings, you believe that the requirements of

Additional U.S. Note 4 ("Note 4") are satisfied without any

additional marking reflecting that the movement contains no (0)

jewels.

ISSUE:

     Whether the requirements of Note 4 are satisfied by marking

the movement with 
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its country of origin and name of the manufacturer or purchaser,

without including 

a marking which reflects that the movement has no jewels.      

LAW AND ANALYSIS:

     Section 134.43(b), Customs Regulations (19 CFR 134.43(b)),

in conjunction with section 11.9, Customs Regulations (19 CFR

11.9), provides that watches (and clocks) must be marked in

accordance with the Special Marking Requirements set forth in

Chapter 91, Additional U.S. Note 4 of the Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS).  This note requires, in

part, that any watch movement, or case provided for in the

subpart, whether imported separately or attached to any article

provided for in the subpart, shall not be permitted to be entered

unless conspicuously and indelibly marked by cutting,

die-sinking, engraving, stamping, or mold-marking (either

indented or raised), as specified in the provisions of this Note. 

  Since these Special Marking Requirements for watches  are

Congressionally mandated, the Customs Service has no authority

for granting exceptions.  (See HRL 726711 dated October 22,

1984).  

     Section (a) of Additional U.S. Note 4 requires that watch

movements shall be marked on one or more of the bridges or top

plates to show the name of the country of manufacture, the name

of the manufacturer or purchaser; "and in words, the number of

jewels, if any, serving a mechanical purpose as frictional

bearings."  (Emphasis added.)   The country of manufacture under

this requirement refers to where the movements are manufactured

rather than where the watch was made.  This marking must be

accomplished by one of the methods specified in the Note.  

     In certain prior rulings, we have interpreted Note 4 as

requiring, in addition to showing the country of manufacture and

the name of the manufacturer or purchaser of the watch movement,

a marking, where applicable, reflecting that the movement has no

jewels (e.g.,"No (0) Jewels").  See Headquarters Ruling Letter

(HRL) 558657 dated August 16, 1994, and HRL 733533 dated August

3, 1990.  However, we have also held in other rulings that

marking the bridge or top plate of a no jewel movement with the

country of manufacture and name of the manufacturer was the only

requisite for satisfying the requirements of Additional U.S. Note

4, provided the marking was conspicuous, legible and permanent. 

See HRL 558845 dated February 17, 1995.  (Note also NY Ruling

Letter 818342 dated January 25, 1996.)   Accordingly, 

Customs recognizes that there has been an inconsistency in our

interpretation of the Special Marking Requirements for watch

movements under Note 4, in instances 

where the movement has no jewels.   

                                                            - 3 - 

     It is an established principle of statutory construction

that where the language of a statute is clear and unambiguous

there is no reason to enquire further into the intent of the

legislature.  Akawo, Morimura & Co. V. United States, 6 Ct. Cust.

Appls. 379, 381, T.D. 35921 (1915).  In construing the phrase

"...in words, the number of jewels, if any...," we must examine

the ordinary meaning of the word "any."  Webster's II New

University Dictionary (copyright 1984, 1988), defines "any", in

part, as an adjective meaning one or some, or another.  These

words are indications of a quantity of one or more, and serve to

further define the meaning of the words "the number [of

jewels]... ."  Therefore, in our opinion, the language of Note 4

clearly requires that the watch movement be marked with the

number of jewels contained therein, which translates to one or

more.  Thus, Note 4 does not require any additional marking

indicating the number of jewels where a movement has no jewels. 

Accordingly, prior rulings which have required the marking "no

(0) jewels" or a similar marking on a watch movement, are in

error.

HOLDING:

          For purposes of the special marking requirements of

Section (a) of Additional U.S. Note 4, Chapter 91, HTSUS, watch

movements which contain no jewels serving as frictional bearings

are required to be marked with the name of the country of

manufacture and the name of the manufacturer or purchaser.  Only

those movements which contain one or more jewels are required to

include an additional marking indicating the number of such

jewels.  HRLs  558657 dated August 16, 1994, and HRL 733533 dated

August 3, 1990, are modified accordingly.        

      A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time this merchandise is entered.  

If the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                                              Sincerely,

                                              John Durant,

Director

                                              Tariff

Classification Appeals Division

