HQ 560187

July 28, 1997

MAR-05 RR:TC:SM 560187 BLS 

CATEGORY: Marking

John M. Peterson, Esq.

Neville, Peterson & Williams

80 Broad Street

New York, New York 10004

RE:   Country of origin marking of decorative bows imported from

China; 

         substantial transformation

Dear Mr. Peterson:

     This is in reference to your letter dated November 12, 1996,

on behalf of Berwick Industries, Inc., requesting a ruling

concerning the country of origin of certain decorative bows to be

imported from China.  Supplemental information was furnished with

your fax dated July 17, 1997.

FACTS:

     Polypropylene ribbon is manufactured in the U.S., using an

extrusion process and embossed with a weave-like pattern.  One

side of the polypropylene ribbon features a "flocked" coating of

short textile fibers which are superimposed on to the side of the

ribbon.  The flocking process also takes place in the U.S.

     The ribbons are exported to China in continuous length.  In

China, the ribbons are cut to various lengths and folded into

various patterns representing parts of the bow.  These components

are then fastened together by tying with a gold-braided wire

cord, which is also of U.S.-origin.  (We will assume for purposes

of this ruling that the wire cord is also exported from the U.S.

in continuous length and merely cut to size in China.)  The

finished bows are then placed in header cards and re-imported

into the U.S.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for the

imported bows?
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LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, 

unless excepted, every article of foreign origin imported into

the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly, and permanently as the nature of the article (or

container) will permit, in such manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the 

U.S. the English name of the country of origin of the article.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as the country of

manufacture,  production, or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.         Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin within this part.  For a good of a NAFTA country,

however, the NAFTA Marking Rules will determine the country of

origin.  

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become articles having a new name, character or use. 

See United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 CCPA 267 at 270

(1940), National Juice Products v. United States, 10 CIT 48, 628

F. Supp. 978 (CIT 1986).

     However, with certain exceptions not here pertinent, the

rules for determining the country of origin of textile and

apparel products is governed by regulations implementing the

provisions of section 334 of the Uruguay Round Agreements Act 

(19 U.S.C. 3592).  See section 102.21, Customs Regulations (19

CFR 102.21).

     Accordingly, the initial issue to be resolved is whether the

imported articles are textile products subject to the rules under

19 CFR 102.21 for determining the country of origin for textile

products.

A.  Classification of Decorative Bows

     Classification of goods under the HTSUS is governed by the

General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides that

"classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes, and, provided

such headings or notes do not otherwise require, according to

[the remaining GRI's]."  In other words, classification is

governed by the terms of the headings of the tariff and any

relative section or chapter notes.
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     The classification of plastics and textile combinations,

such as the bows at issue here, is governed by the legal notes to

the HTSUS.  Specifically, the EN's to Chapter 

39 indicate, in pertinent part that:

           [T]he classification of plastics and textile

combinations is essentially governed                by Note 1(h)

to Section XI, Note 3 to Chapter 56 and Note 2 to Chapter 59.

      However, because the flocking portion of the bow qualifies

as "nonwovens" or as "textile fabric" as referred to within these

Section and Chapter Notes, the notes are not indicative of

classification in this case.  See Headquarters Ruling Letter

(HRL) 953177 dated April 7, 1993, explaining that flock is not

considered to be a fabric within the scope of Section XI, which

provides for textiles and textile articles.

     A review of the other potential HTSUS headings indicates

that the bows are comprised of a plastics material of Chapter 39,

HTSUS, specifically other plates, sheets, film, foil and strip of

plastics, combined with textile materials, provided for within

heading 3921, HTSUS.  Accordingly, the bows are classifiable,

pursuant to GRI 1, in heading 3926, HTSUS, which provides for

other articles of plastics or materials of headings 3901 to 3914. 

Insofar as the bows are decorative and designed to adorn gifts

and other similar articles, they are appropriately described by

the terms of subheading 3926.40, HTSUS, as ornamental articles. 

Customs has issued rulings classifying similar articles in

heading 3926, HTSUS.  For example, in HRL 955586 dated March 15,

1994, we considered the classification, inter alia, of a 100

percent polypropylene ribbon with acrylic flocking.  We

determined that the flocking was not a nonwoven or textile fabric

and was not classified within Section XI, HTSUS.  See also HRL

955587 dated March 21, 1994; HRL 957710 dated September 1, 1995;

HRL 952969 dated March 15, 1994, and New York Ruling Letter

813391 dated August 30, 1995.  

     Since the subject articles are not classifiable as textile

articles, we must now determine whether the processing in China

substantially transforms the U.S.-origin material into a product

of that country.

B.  Substantial Transformation

    In National Hand Tool Corp. v. United States, 16 CIT 308, 312

(1992), aff'd, 989 F.2d 1201 (Fed. Cir. 1993), certain hand tool

components used to make flex sockets, speeder handles, and flex

handles, were imported from Taiwan.  The imported components were

either cold-formed or hot-forged into their final shape before

importation,  with the exception of the speeder handle bars,

which were reshaped by a power press after importation.  In the

U.S., the components were subject to heat 
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treatment, which increased the strength of the components,

sand-blasting (a cleaning process), and electroplating (enabling

the components to resist rust and corrosion).    

After these processes were complete, the components were

assembled into the final products, which were used to loosen and

tighten nuts and bolts.

     The Court of International Trade decided the issue of

substantial transformation based on three criteria, i.e., name,

character,  and use.  Applying these rules, the court 

found that the name of the components did not change after the

post-importation processing, and that the character of the

articles similarly remained substantially unchanged after heat

treatment, electroplating and assembly, as this processing did

not change the form of the components as imported.  The court

further pointed out that the use of the articles was

predetermined at the time of importation, i.e., each component

was intended to be incorporated in a particular finished

mechanic's hand tool.   The court concluded that the substantial

transformation test utilizing name, character and use criteria

should generally be conclusive in country of origin marking

determinations, and that whether a substantial transformation

took place should be determined on a case-by-case basis.  In that

situation, the court concluded that the processing in the U.S.

which resulted in the completed tools did not effect a

substantial transformation of the foreign components.   

     A similar finding was made in Superior Wire v. United

States, 867 F. 2d 1409 (Fed. Cir. 1989), where the appellate

court affirmed the Court of International Trade's holding that no

substantial transformation occurred from the multi-stage process

of drawing  wire rod into wire.  In that case, the court noted

that the "end use of the wire rod is generally known before the

rolling stage and the specifications are frequently determined by

reference to the end product for which the drawing wire will be

used."   Accordingly, the court found that the  character of the

final product was predetermined and that the processing did not

result in a significant change in either character or use of  the

imported material.  While the wire rod and processed wire had

different names and identities in the industry, the court

concluded that they were essentially different stages of the same

product.  

     In HRL 556608 (July 24, 1992), involving a case under the

Generalized System of Preferences (GSP), U.S.-origin ribbon in

spools or precut length was sent to Mexico with thread, glue, a

velcro patch and a barrette.  In Mexico, the ribbon (if not

precut) was cut to the proper lengths, the velcro patch was glued

to the barrettes, and the ribbon glued or sewn to the barrette in

the form of a bow.  The completed hair bow was then returned to

the U.S.  In that case, we held that the production of the bows

did not result in a substantial transformation of the U.S.-origin

ribbon, whether or not it was pre-cut in Mexico, and thus the

returned hair bow was not eligible for duty-free treatment under

the GSP.
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     While there appears to be a name change in the instant case,

from ribbon to bow, there is no significant change in either the

character or use of the U.S.-origin ribbon.  The attributes of

the finished bow, i.e., the width of the ribbon, the surface

texture, the tensile strength and form, are determined by the

ribbon used in production of the bow.

Under the circumstances, we find that the U.S.-origin ribbon (and

wire tie) do not undergo a substantial transformation as a result

of the operations performed in China.   Therefore, the country of

origin of the imported decorative bow is the U.S.  As a product

of the U.S., the imported articles are excepted from the marking

requirements.  See 19 CFR 134.32(m).  

HOLDING:

     1) The imported decorative bows are classifiable under

subheading 3926.40 HTSUS, as ornamental articles of plastic.   

     2) As the U.S.-origin materials do not undergo a substantial

transformation in China, the country of origin of the imported

bows is the U.S.  Therefore, the articles are not subject to the

country of origin marking requirements under 19 U.S.C. 1304.  See

19 CFR 134.32(m).  The Federal Trade Commission ("FTC") has

jurisdiction concerning the use of the phrase "Made in the

U.S.A.", or similar words denoting U.S. origin.   Consequently,

any inquiries regarding the use of such phrases reflecting U.S.

origin should be directed to the FTC, at the following address:   

Federal Trade Commission, Division of Enforcement, 6th &

Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C. 20508.      

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                                    Sincerely,

                                                    John Durant,

Director

                                                    Tariff

Classification Appeals Division

