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CATEGORY: Marking

Mr. Desmond Swan, Managing Director

Thomas Pink Ltd.,

1 Havelock Terrace

London SW8 4AP

United Kingdom

RE:  Country of origin marking; Republic of Ireland; Northern

Ireland; HRL 725395;     HRL 729868; 19 U.S.C. 
1304.

Dear Mr. Swan:

     This is in response to your letter of December 12, 1996, in

which you requested a binding ruling concerning the country of

origin marking requirements for men's shirts produced in Northern

Ireland.  Specifically, you want to know if marking such shirts

"Made in Ireland" is permissible under applicable law and

regulation. 

FACTS:

     Your company, Thomas Pink Ltd. ("Pink"), is a British

retailer of quality men's shirts, ties, and accessories.  Pink's

registered office is London England.  Pink's shirts are produced

in both the Republic of Ireland and Northern Ireland (which is

part of the United Kingdom).  You state that you have been

advised that for United States Customs purposes marking goods

from Northern Ireland and the Republic of Ireland as  'Made in

Ireland" is permissible.

ISSUE:

     Whether marking goods produced in the Republic of Ireland

and Northern Ireland as "Made in Ireland" is permissible under 19

U.S.C. 
1304.

LAW AND ANALYSIS:

     This ruling only addresses the permissibility of marking

goods produced in both the Republic of Ireland and Northern

Ireland to indicate Ireland as the country of origin.

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 
1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 
1304

was "that the ultimate purchaser should be able to know by an

inspection of the marking on the imported goods the country of

which the goods is the product.  The evident purpose is to mark

the goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser

may, by knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy them, if such marking should influence his will." 

United States v. Friedlaender & Co. Inc., 27 CCPA 297, 302,

C.A.D. 104 (1940). Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part

134) implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 
1304.   Section 134.1(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(b)), defines "country of origin" as the

country of manufacture, production or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.

     It is Customs' opinion that marking men's shirts produced in

both the Republic of Ireland and Northern Ireland  "Made in

Ireland" is acceptable for purposes of 19 U.S.C. 
1304.  U.S. law

requires that  each article of foreign origin imported into the

U.S. shall be marked with "the English name of the country of

origin of the article." See 19 U.S.C. 
1304  As Ireland is the

United States Department of State's officially recognized name

for the Republic of Ireland, marking goods produced only in that

country to indicate Ireland as the country of origin is

acceptable under  
1304.  See United States Department of State

list of Independent States and Dependencies as of August 20, 1996 

 Although Northern Ireland is officially recognized as and is

technically a part of the United Kingdom, it has long been

Customs' practice to permit goods produced in Northern Ireland to

be marked to indicate Ireland as the country of origin as well. 

See Headquarters Ruling Letter ("HRL") 725395, dated May 30,

1984; HRL 729868, dated Nov. 5, 1986 

HOLDING:

     Based upon the information submitted, men's shirts produced

in either the Republic of Ireland or Northern Ireland may be

marked "Made in Ireland" to indicate their country of origin.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents at the time the merchandise is entered.  If the

documets have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                           Sincerely,

John Durant, Director

Tariff Classification Appeals Division

