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MAR-05  RR:TC:SM  560254  DEC

CATEGORY:  Marking

David M. Hall

Expeditors International of Washington, Incorporated

1615 Cross Beam Drive

Charlotte, North Carolina 28217

RE:  Country of Origin Marking Requirements of Clocks and Crystal

     Boxes; Special Marking requirements; Chapter 91; Additional

     U.S. Note 4; 19 CFR 134.41(b); 19 CFR 134.43(b); 19 CFR

     11.9; HRL 735158; 19 CFR 134.1(d)(4); HRL 734063; NYRL

     892943; HRL 735158; HRL 735197; Ultimate Purchaser; 19 CFR

     134.1(d)

Dear Mr. Hall

     This is in reference to your letter of January 7, 1997,

requesting a ruling on behalf of The Tharpe Company (Tharpe),

concerning the country of origin marking requirements for clocks

and crystal boxes.  You did not submit any samples for our

examination with your ruling request.

FACTS:

     Tharpe is engaged in the selling of executive giftwear for

service awards based on tenure.  The articles that are the

subject of this ruling request are clocks and crystal boxes which

are purchased domestically, but are of foreign origin.  At the

time of importation, all the articles will be properly marked

with the country of origin.  Tharpe will sell the articles to

large companies who distribute the articles to their employees as

awards.  Tharpe etches, engraves, and applies other

personalization techniques to fit the intended purpose of the

award.

     You state that the Tharpe Company's largest customer has

requested that the various awards it purchases be free from

labels and stickers to preserve the dignity of the award. 

Tharpe's customer is fully aware that some of the articles

purchased will not be of domestic origin.  Tharpe intends to mark

the origin of the clocks at issue on the movement, but would not

mark the clock cases.  Instead, Tharpe requests permission to

mark the instruction cards or battery installation instructions

which are included with the item with the country of origin.  The

origin of the crystal boxes would also be indicated on a card

included with the gift.

ISSUE:

     Whether the marking on the clocks and crystal boxes as

described above complies with the country of origin marking

requirements.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, and permanently as the nature of the article

(or container) will permit, in such manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.  Congressional intent in enacting 19

U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking of the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297

at 302 (1940).  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.41(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.41(b)), provides that the ultimate

purchaser in the U.S. must be able to find the marking easily and

read it without strain.

     It is the position of the Customs Service that the country

of origin of a watch or clock is the country of manufacture of

the watch or clock movement.  The addition of the hands, dial,

case, or watchband add definition to the time piece but do not

change the character or use of the watch or clock movement which

is the "guts" of the watch or clock.  Accordingly, in order to

satisfy the requirements of 19 U.S.C. 1304, the clock must be

marked with the name of the country of manufacture of the clock

movement.  The country of origin marking must also be legible and

in a conspicuous place.

     With respect to the country of origin marking requirements

of the clocks, section 134.43(b), Customs Regulations (19 CFR

134.43(b)), in conjunction with section 11.9, Customs Regulations

(19 CFR 11.9), provides that clocks must be marked in accordance

with the special requirements of Chapter 91, Additional U.S. Note

4 of the Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS)

(19 U.S.C. 1202).  This note (hereinafter "Note 4") requires that

any clock movement or case provided for Chapter 91, HTSUS,

whether imported separately or attached to any article provided

for in Chapter 91, shall not be permitted to be entered unless

conspicuously and indelibly marked by cutting, die-sinking,

engraving, or stamping or mold-marking (either indented or

raised), as specified in the provisions of the Note.  This

marking is mandatory.  You state that the marking on the clock

movement is not obscured in any way.     Section (b) of Note 4

requires that clock movements shall be marked on the most visible

part of the front or back plate to show the name of the country

of manufacture; the name of the manufacturer or purchaser; and,

in words, the number of jewels, if any, serving a mechanical

purpose as frictional bearings. 

     Section (d) of Note 4 requires that clock cases provided for

in Chapter 91, HTSUS, shall be marked on the most visible part of

the outside of the back to show the name of the country of

manufacture.  The country of manufacture for these requirements

refers to where the movement and cases were manufactured, rather

than where the clock was made. 

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 735158, dated December

17, 1993, we addressed the issue of whether a marking of a clock

case that was die-sunk on the inside of the back of the case with

the name of the manufacturer and the country of manufacture was

proper.  The case back was covered by a metal cap which was then 

inserted into a circular slot in a polystone country cottage

frame.  An adhesive sticker indicating "Made in China" was

attached to the green felt bottom of the clock case.  Customs

determined that the marking of the country of manufacture on the

polystone frame through the use of an adhesive sticker on the

green felt bottom was unacceptable because the marking was not on

the most visible part of the outside of the back.

     In the instant case, you state that the marking on the

movement is not obscured in any way.  However, since you did not

submit a sample, it is impossible to verify whether the marking

on the movement of the subject clocks is in compliance with the

Note 4 requirements.  However, the Note 4 marking requirement of

the clock cases will not be satisfied with your proposed marking

of the country of origin on a card to be included with the gift

containing care or battery installation instructions.  This

marking does not comply with the special marking requirements of

Note 4 since it does not appear on the most visible part of the

outside of the back to show the name of the country of

manufacture nor is the clock case indelibly marked using one of

the prescribed methods.

     In HRL 735158, Customs held that the country of origin

marking at issue was unacceptable because the marking was not

placed in the most visible part of the outside of the back of the

clock case pursuant to the special marking requirements contained

in Note 4.  New York Ruling Letter (NYRL) 892943, dated December

14, 1993, only addressed the marking requirements of 19 U.S.C.

1304 and indicated in general terms that for purposes of the

marking statute, an adhesive sticker was sufficient provided it

was affixed securely enough that unless it was deliberately

removed it will remain on the article until it is delivered to

the ultimate purchaser.  NYRL 892943 was issued in response to

the importer's inquiry regarding the use of "CZ" as an

abbreviation of the Czech Republic to indicate that the clock was

produced in the Czech Republic.  It is obvious that the ruling

letter was not intended to address the special marking

requirements of clocks since there was no reference to Note 4. 

The ruling letter merely sets forth the general country of origin

marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  Customs has previously

held that a marking may satisfy the general 19 U.S.C. 1304

requirements, but may not be acceptable for purposes of the

special marking requirements of Note 4.  See HRL 735197, dated

January 4, 1994

     Pursuant to 19 CFR 134.1(d)(4), if the imported crystal

boxes at issue are distributed as a gift, the recipient will be

deemed the ultimate purchaser unless the good is a good of a

NAFTA country, in which case the ultimate purchaser will be the

last person who actually purchases the good.  In HRL 734063,

dated May 21, 1991, we held that when imported merchandise is

distributed as a gift, the recipient of the gift will be the

ultimate purchaser.  In that case, we found that the unsealed

boxes in which the article was distributed was not required to be

marked to indicate the country of origin of the contents since

the gift box may be opened by the recipient at the time the gift

is received whereupon the country of origin will be revealed. 

Similarly, Customs does not object to the country of origin

marking of the crystal boxes at issue appearing on the card which

provides instructions to the recipient, provided it meets the

general requirements of conspicuousness, legibility, and

permanence.  If the crystal boxes are a NAFTA good, only the

outermost container that reaches the company who purchases the

crystal boxes will be required to be marked.

HOLDING:

     Based on the information provided, we are of the opinion

that the clock cases which are required to be marked in

accordance with the special marking requirements for clock cases

of Additional U.S. Note 4, Chapter 91, HTSUS, are not marked

properly.  The marking of the crystal boxes on the instruction

card will be acceptable provided the general marking requirements

of 19 U.S.C. 1304 as indicated above are satisfied.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Tariff Classification Appeals

Division

