                            HQ 560297

March 28, 1997

RR:TC:SM 560297 JML

CATEGORY: Marking

Mr. James M. Shepard Jr.

Statcorp, Inc.

7037 Commonwealth Avenue

Suite 8B

Jacksonville, FL 32220

RE: Country of origin marking of an infusion device; 19 U.S.C.


1304; 19 CFR 134.1; NAFTA; Marking Rules; 19 CFR Part 102; 19

CFR 134.35(b); subassemblies.

Dear Mr. Shepard:

     This is in response to your letter dated January 31, 1997,

concerning the country of origin marking requirements for an

infusion device subassembly to be made in Mexico from United

States ("U.S.")-origin materials and imported into the U.S. for

assembly into the complete product.  You have submitted a sample

of the infusion device and the subassembly for our examination,

as well as additional cost information by facsimile dated March

6, 1997.

FACTS:

     Statcorp, Inc., intends to produce infusion devices for use

in the medical industry. In general, the infusion device consists

of a nylon bag container which holds fluids ("subassembly"),

plastic tubing, and a hand-bulb pump and gauge ("pump

apparatus").  The pump apparatus removes fluid from the

subassembly and propels it to the patient.  You state that all

materials incorporated into the product are of U.S.-origin.

       Through its manufacturer, Pacific Device Inc., Statcorp,

Inc. intends to send certain U.S.-origin materials to Mexico for

use in the production of the subassembly.  The component

materials of the subassembly are laminated nylon fabric, a

polyvinyl chloride ("PVC") hose loop, a PVC tube out, and a

styrene hook.  In Mexico, the nylon fabric is cut to size, the

various components placed in their respective positions, and the

product is bonded together by radio-welding.   Upon importation

of the subassembly into the U.S., it is assembled, along with the

pump apparatus,  to make the complete infusion device.  You state

that the subassembly is custom made in Mexico to Statcorp, Inc.'s

specifications and cannot be reasonably used for anything other

than its intended use.  That is, without the pump apparatus, the

subassembly has little if any use.  Further, the subassembly will

not be subject to any further processing beyond assembly with the

pump apparatus.

     You request a binding ruling on the marking requirements for

the subassembly produced in Mexico.  Specifically, you contend

that directly marking the subassembly a product of Mexico is

misleading since the finished infusion device is assembled in the

U.S. exclusively of U.S.-origin materials.

ISSUE:

     Whether or not the subassembly has to be marked a product of

Mexico.

LAW AND ANALYSIS:

COUNTRY OF ORIGIN

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 
1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of  
1304.

     Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)),

defines "country of origin" as:

          The country of manufacture, production, or growth of

any

          article of foreign origin entering the United States. 

Further 

          work or material added to an article in another country

must 

          effect a substantial transformation in order to render

such other

          country the  country of origin' within the meaning of

this part; 

          however for a good of a NAFTA country, the NAFTA

Marking

          Rules will determine the country of origin.  (Emphasis

added).

     The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are determined in accordance with Annex 311 of the

North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as implemented by

section 207 of the North American Free Trade Agreement

Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057) (December 8,

1993).  Section 134.1(g), Customs Regulations (19 CFR 134.1(g)),

defines a "good of a NAFTA country" as an article for which the

country of origin is Canada, Mexico, or the U.S. as determined

under the NAFTA Marking Rules set out at Part 102, Customs

Regulations (19 CFR Part 102).  

     Section 102.11, Customs Regulations (19 CFR 102.11), sets

forth the required hierarchy for determining whether a good is a

good of a NAFTA country for marking purposes.  That section

states that the country of origin of a good is the country in

which: 

          (1)The good is wholly obtained or produced; 

          (2)The good is produced exclusively from domestic

materials; or 

          (3)Each foreign material incorporated in that good

undergoes an

          applicable change in tariff classification set out in

section 102.20

          and satisfies any other applicable requirements of that

section, and

          all other applicable requirements of these rules are

satisfied.

     "Foreign material" is defined in section 102.1(e), Customs

Regulations (19 CFR 102.1(e)),  as "a material whose country of

origin as determined under these rules is not the same country as

the country in which the good is produced."

     Since the subassemblies are made in Mexico with materials of

U.S.-origin, they are neither wholly obtained or produced, nor

produced exclusively from domestic materials as those terms are

defined under section 102.1, Customs Regulations (19 CFR 102.1). 

Accordingly, section 102.11(a)(3), Customs Regulations (19 CFR

102.11(a)(3)), is the applicable rule that must be applied to

determine the origin of the subassemblies.   Pursuant to section

102.11(a)(3), the country of origin of a good is the country in

which each foreign material incorporated in that good under goes

an applicable change in tariff classification set out in section

102.20, Customs Regulations (19 CFR 102.20).  Section 102.20 sets

forth the specific tariff classification changes and/or other

operations which are specifically required for the country of

origin to be determined on the basis of operations performed on

the foreign materials contained in a good.

     In the instant case, Customs notes that the completed

infusion device is classifiable under subheading 9018.90.80, 

Harmonized Tariff Schedule of the United States ("HTSUS"), as 

"Instruments and appliances used in medical, surgical, dental or

veterinary sciences...Other instruments and appliances and parts

and accessories thereof...Other..."  See Headquarters Ruling

Letter ("HRL") 956785, dated Dec. 6, 1996;  HRL 088469, Feb. 26

1991; HRL 955820, dated Dec. 7, 1995.

     Note 2(b), Chapter 90, HTSUS, states that parts and

accessories of articles classifiable under that chapter, if

suitable for use solely or principally with a particular kind of

machine, instrument or apparatus of the same heading are to be

classified with the machines, instruments or apparatus of that

kind.  Based upon the fact that the subassembly's intended use is

as part of the infusion device, and has little or no value apart

from that intended use, Customs is of the opinion that the

subassembly is classifiable as a part or accessory of the

infusion device within the same subheading, 9018.90.80, HTSUS. 

See also HRL 088469, dated Feb. 26, 1991; HRL 953545, dated May

10, 1993. 

     Therefore, the change in tariff classification for the

subassembly must be made in accordance with section 102.20(q),

Customs Regulations (19 CFR 102.20(q)), Section XVIII: Chapters

90 through 92, subheading 9018.90, HTSUS, which states the

applicable change as:

          A change to subheading 9018.90 from any other

          subheading, except from subheading 9001.90 or

               synthetic rubber classified in heading 4002 when

resulting

                     from a simple assembly; or [A] change to

defibirillators from

                     printed circuit assemblies, except when

resulting from a simple 

                     assembly.

     Each U.S.-origin material imported into Mexico and

incorporated into the subassembly must undergo a change in tariff

classification from any other subheading than 9018.90, HTSUS,

subject, however, to the other terms of section 102.20(q) for

subheading 9018.90.  The constituent materials of the subassembly

are nylon fabric, a PVC hose loop, a PVC tube out, and a styrene

hook.  Customs notes that generally, the hose loop and tube out

are classifiable under heading 3917, HTSUS (tubes, pipes and

hoses of plastics), the styrene hook in heading 3924, HTSUS

(tableware, kitchenware, other household articles of plastics),

and the nylon fabric in heading 5407, HTSUS (woven fabrics of

synthetic filament yarn).  As each of the constituent materials

is classifiable in a tariff provision other than subheading

9018.90, the applicable change in tariff classification has been

met.  Accordingly, for marking purposes, the country of origin of

the subassembly is Mexico.

EXCEPTION FROM MARKING

     Pursuant to section 134.35(b), Customs Regulations (19 CFR

134.35(b)),  goods of a NAFTA country are excepted from marking

if they are to be processed in the U.S. in a manner that would

result in the good becoming a good of the U.S. under the NAFTA

Marking Rules.  That is, if the subassembly undergoes processing

after its importation so as to become a good of the U.S.,  it

will not have to be marked.  Furthermore, if such a good is

processed by the importer or on its behalf, its outermost

container is excepted from marking as well. Id.

     The processing in the U.S. consists of assembling the

infusion device by attaching the pump apparatus' tubing to the

subassembly's tube out.  Applying the section 102.11 hierarchical

rules in this regard, Customs notes that neither section

102.11(a)(1) or (a)(2) are applicable.  Because the subassembly

is of Mexican- origin, the infusion device is neither wholly

obtained or produced in the U.S., or produced exclusively from

domestic materials as those terms are defined under section

102.1.  

     Applying section 102.11(a)(3), country of origin can be

found in the country where each foreign material incorporated in

the good undergoes an applicable change in tariff classification

or other operation specified in section 102.20 for the good.  As

stated earlier, the finished infusion device is classified in

subheading 9018.90.80, HTSUS.  Therefore, the applicable rule is

set forth in section 102.20(q) which states:

               A change to subheading 9018.90 from any other

               subheading, except from subheading 9001.90 or

               synthetic rubber classified in heading 4002 when

resulting

                     from a simple assembly; or [A] change to

defibirillators from

                     printed circuit assemblies, except when

resulting from a simple 

                     assembly.

     Since both the subassembly and the infusion device are

classified in subheading 9018.90, HTSUS, a change in tariff

classification does not occur and the section 102.20(q) rule

cannot be met.

     As section 102.11(a) is not applicable, the next step in the

NAFTA Marking Rules hierarchy is section 102.11(b), Customs

Regulations (19 CFR 102.11(b)).  That section states:

          Except for a good that is specifically described

     in the

          Harmonized System as a set, or is classified as a set 

          pursuant to General Rule of Interpretation 3, where the

          country of origin cannot be determined under paragraph

          (a) of this section:

               (1) The country of origin of the good is the

                country or countries of origin of the single

                material that imparts the essential character to

the good....

     "Material" is defined in section 102.1(l), Customs

Regulations (19 CFR 102.1(l)),  as "a good that is incorporated

into another good as a result of production with respect to that

other good, and includes parts, ingredients, subassemblies, and

components."    Further, pursuant to section 102.18(b)(2),

Customs Regulations (19 CFR 102.18(b)(2)), "for purposes of

applying section 102.11, only domestic and foreign materials

(including self-produced materials) that are classified in a

tariff provision from which a change in tariff classification is

not allowed in the rule for the good set out in section 102.20

shall be taken into consideration in determining the parts or

materials that determine the essential character of the good."

     As there are only two (2) materials incorporated in the

infusion device -- the pump apparatus and the subassembly -- they

alone are considered in determining whether there is a single

material that imparts the essential character to the infusion

device.

     Taking into account the important function each article

serves to the intended use of the infusion device, Customs is of

the opinion that neither the pump apparatus nor subassembly,

alone, imparts the infusion device's essential character.  The

pump apparatus removes fluid from the subassembly and propels it

outward.   Alternatively, the subassembly container holds the

fluid to be propelled.  Each article carries out a critical, if

not essential function to the overall operation of the infusion

device.  One component cannot function independent of the other.

     In circumstances where the essential character of the

product cannot be determined using section 102.11(a) or (b), and

the good is not, as in the present case, classifiable as a set,

mixture, or composite good as specifically described in General

Rule of Interpretation 3, HTSUS, as required by section

102.11(c), Customs Regulations (19 CFR 102.11(c)), the country of

origin of the good is determined pursuant to section 102.11(d),

Customs Regulations (19 CFR 102.11(d)).  Under section

102.11(d)(3), if the good is not produced as a result of minor

processing or simple assembly, the country of origin of the good

is the last country in which the good under went production.

     "Minor processing" and "simple assembly" are terms

specifically defined under section 102.1, Customs Regulations. 

The definition of  "minor processing" in section 102.1(m) sets

forth the exclusive list of operations included within the scope

of that  term.  See 19 CFR 102.1(m)  "Simple assembly" means the

fitting together of five or fewer parts (excluding fasteners),

all of which are foreign, by bolting, gluing, soldering or other

means. 19 CFR 102.1(o)  As such, Customs notes that in the

present case, the finished goods are not produced as a result of

either minor processing or simple assembly.  The materials

employed in production of the infusion devices are the Mexican-origin subassembly, and the U.S.-origin pump apparatus. 

Accordingly, the infusion devices are not produced as a result of

simple assembly.  Further, Customs notes that the infusion

devices are not produced as a result of minor processing as the

operations performed to produce the infusion devices far exceed

those identified under section 102.1(m).  

     On the other hand, the term "production," as illustrated

under section 102.1(n), Customs Regulations (19 CFR 102.1(n)),

expressly includes  "growing, mining, harvesting, fishing,

trapping, hunting manufacturing, processing or assembling a

good."  Accordingly, the country of origin of the infusion device

is the U.S., the last country in which it under went production. 

19 CFR 102.11(d)(3)

     As the country of origin of the infusion device has been

determined to be the U.S., the subassembly is excepted from

country of origin marking pursuant to the terms of section

134.35(b), Customs Regulations.  That is, the subassembly, as it

is processed in the U.S. so as to become a good of the U.S.-- the

infusion device-- under the NAFTA Marking Rules, is excepted from

country of origin marking.  Furthermore, if the processing in the

U.S. is done on behalf of the importer, the outermost container

of the imported subassembly is excepted from marking as well.

HOLDING:  

     On the basis of the information provided, Customs is of the

opinion that, pursuant to section 134.35(b), Customs Regulations,

the subassembly is processed so as to become a good of the U.S.,

and is thereby excepted from country of origin marking. 

Furthermore, if the good is processed in the U.S. on behalf of

the importer, the outermost container of the good is excepted

from marking as well.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                           Sincerely,

John Durant,

Tariff Classification Appeals Division

