HQ 560696

December 2, 1997

MAR-05 RR:TC:SM 560696 BLS

CATEGORY: Marking

Port Director

Dallas/Fort Worth, Texas 75261

RE: Request for internal advice (IA 27/97); country of origin

marking of pipe           fittings; special marking requirements;

19 U.S.C. 1304(c)(1)

Dear Sir:

     This is in reference to your memorandum dated August 19,

1997, requesting internal advice in connection with a request

from Davies, Turner & Co., customhouse broker ("Davies") on

behalf of Waxman Industries, Inc.  The issue concerns the country

of origin marking requirements for certain steel pipe fittings,

samples of which are submitted with the request.

FACTS:

     The subject articles consist of pipe fittings described as

follows:

              Galvanized side outlet 90 degree elbows - « and 3/8

inch

              Plugs - 3/8 and « inch

              Unions - 3/8 inch

              Bushings - 1 x 3/4 and 1/2 x 3/8 inch

     Davies states that the articles are sold to mass

merchandisers who require that the items be individually put up

for retail sale in packages (sealed) bearing the UPC bar code. 

These packages will prominently display the country of origin to

the ultimate purchaser.  However, the pipe fittings themselves

are not marked.

     The broker believes that the marking on the containers

satisfies the requirements of section 1304, Tariff Act of 1930,

as amended (19 U.S.C. 1304) and that any additional marking would

be redundant.            
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ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for the

imported pipe fittings?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended, (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.  

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.   "The evident purpose is to mark the goods so that

at the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing

where the goods are produced, be able to buy or refuse to buy

them, if such marking should influence his will."   United States

v. Friedlaender & Co, v. United States, 27 C.C.P.A. 297 at 302

(1940).  

     Special country of origin marking requirements apply to

certain pipe and fittings.  Specifically, section 207 of the

Trade and Tariff Act of 1984, Pub. L. 98-573), 98 Stat. 2976

(1984), amended 19 U.S.C. 1304 to require "pipes ... [and] pipe

fittings" of iron or steel to be marked to indicate the proper

country of origin by means of die stamping, cast-in-mold

lettering, etching, or engraving.  19 U.S.C. 1304(c).  This

provision further provides that no exception from these marking

requirements may be made under 19 U.S.C. 1304(a)(3) for these

products.  Customs has determined that the requirements of 19

U.S.C. 1304(c) are applicable to those articles which are

considered pipes, pipe fittings, or tube fittings of iron and

steel for classification purposes.  See T.D. 86-15.  

     After the enactment of section 207, it was brought to the

attention of Customs that certain pipe and pipe fittings of iron

or steel could not be marked by any of these prescribed methods

without rendering such article unfit for the purpose for which it

was intended.  In T.D. 86-15, certain categories are set forth

which may be marked by alternative methods.  For certain

categories of articles, paint stenciling is the requisite method. 

For other categories, paint stenciling or tagging of the bundles

or the containers is permitted.  These categories, which include

thin-walled pipes and fittings, small-diameter pipes and

fittings, other fittings, line pipe, coated pipes, and spun iron

pipe, are described in detail in T.D. 86-15.  In addition, 
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ornamental pipes, tubes, and fittings of all types with a highly

polished surface, are permitted to be marked by means of a

durable and securely affixed tag or sticker, or by marking the

protective wrapper.

     In 1986, Congress enacted Pub. L. 99-514 which amended 19

U.S.C. 1304(c) to authorize such alternative methods of marking

if, because of the nature of an 

article, it is technically or commercially infeasible to mark by

one of the four originally prescribed methods.  19 U.S.C.

1304(c)(2) provided that in such case, "the article may be marked

"by an equally permanent method of marking such as paint

stenciling or in the case of small diameter pipe tube and

fittings, by tagging the containers or bundles."  

     In order to carry out Congressional intent, on July 22,

1992, Customs published, in the Federal Register, T.D. 92-70,

which amended T.D. 86-15 by permitting the country of origin

marking of pipes, tubes, and fittings by tagging of bundles or

containers only with respect to small diameter pipes, tubes, and

fittings.  T.D. 92-70 specifically stated that pipes, tubes and

fittings which could not be marked by a prescribed method must be

marked by "paint stenciling or an equally permanent method."  The

notice indicated that Customs does not consider tagging the

containers or bundles an equally permanent marking method as

paint stenciling.  Therefore, marking pipes, tubes, and fittings

by tagging the bundles or containers is acceptable only for small

diameter products.  In T.D. 86-15, Customs determined that small

diameter products included fittings that have a nominal diameter

of one-fourth inch or less and pipes with an inner diameter of

1.9 inches or less.      

     Customs recognized in T.D. 92-70 that there might be some

cases where paint stenciling or an equally permanent method of

marking could damage the product and render it unfit for the

purpose it was intended.  Customs indicated that in such

instances it would consider alternative methods of marking on a

case-by-case basis. 

     On December 8, 1993, as part of the North American Free

Trade Agreement ("NAFTA") Implementation Act, Congress again

amended the country of origin marking provisions on pipes, tubes

and pipe fittings (Pub. L. No. 103-182) by adding a fifth

acceptable statutory method of marking -- continuous paint

stenciling.  In addition, 19 U.S.C. 1304(c)(2) was amended by

eliminating the reference in the statute which indicated that

paint stenciling was an example of an equally permanent method of

marking that could be used if it was technically or commercially

infeasible to mark by one of the other statutory methods.  

                                                                -
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     By enacting this amendment to 19 U.S.C. 1304(c), Congress

reaffirmed its decision that pipes must be permanently marked by

only certain methods.  Only in cases where it is technically or

commercially infeasible to mark by one of the five specified

methods can an alternative be considered and that alternative

must be equally as permanent.  Furthermore, tagging bundles or

containers will be 

acceptable only in the case of small diameter pipe, tube, and

fittings.

     The samples do not include any small diameter products, as

the pipe fittings all measure 3/8 inch or more in size.  Further,

as several of the samples are already marked by die-stamping, we

find no technical barrier to marking the samples by one of the

five statutory methods on the unthreaded area of each of the

fittings.  There is no evidence that it is commercially

infeasible to mark the products by one of the statutory methods. 

Accordingly, the pipe fittings in this case must be marked by one

of the five statutory methods set forth in 19 U.S.C. 1304(c)(1).  

HOLDING:

     In accordance with the requirements of section 304(c) of the

Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304(c)), the subject

pipe fittings are required to be marked with the country of

origin by die-stamping, cast-in-mold lettering, etching,

engraving, or paint stenciling.

     This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than 60 days from the date of

this letter.  On that date the Office of Regulations and Rulings

will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs rulings Module in ACS and to the public

via the Diskette Subscription Service, Freedom of Information Act

and other public access channels.

                                                      Sincerely,

                                                      John

Durant, Director

                                                      Commercial

Rulings Division                             

