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Will Wrightson

Wellington Management Company, LLP

75 State Street

Boston, MA   02109

RE:  46 U.S.C. App. 289; 19 CFR 4.50(b); Coastwise transportation

of passengers;      Voyage to nowhere; Charter

Dear Mr. Wrightson:

     This is in response to your letter of February 18, 1998.

FACTS:

     You are considering investing in a New Zealand-built 12

meter sailboat (the "vessel").  You wish to be able to charter

the vessel to paying customers out of Newport, Rhode Island,

where there is an agency which specializes in America's Cup

vessels of the 12 meter design.  You indicate that such a charter

may start from and end at the same point.

     You inquire with respect to the applicability of the

coastwise laws and any exemptions thereto.

ISSUES:

     The applicability of the coastwise laws to the above-stated

facts.

LAW AND ANALYSIS:

Statutory and Regulatory Framework

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  A vessel that is built in,

documented under the laws of, and owned by citizens of the United

States, and which obtains a coastwise endorsement from the U.S.

Coast Guard, is referred to as "coastwise qualified."

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act," provides in part that no merchandise

shall be transported between points in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States. 

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers

is found in 46 U.S.C. App. 289 (sometimes called the "Passenger

Vessel Act" and the "coastwise passenger statute") and provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States, either directly

          or by way of a foreign port, under a penalty of $200

          for each passenger so transported and landed.

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) states

as follows:

          A passenger within the meaning of this part is any

          person carried on a vessel who is not connected with

          the operation of such vessel, her navigation,

          ownership, or business. 

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled that

the carriage of passengers entirely within territorial waters,

which include the internal waterways of the United States, even

though the passengers disembark at their point of embarkation and

the vessel touches no other point, is considered coastwise trade

subject to the coastwise laws.  However, the transportation of

passengers to the high seas or foreign waters and back to the

point of embarkation, assuming the passengers do not go ashore,

even temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere," is not considered coastwise trade.  In such

a situation, the vessel may not stop at a point in territorial

waters other than the place where the passengers boarded the

vessel.

     The first of these positions, regarding transportation of

passengers entirely within territorial waters on a voyage in

which they embark and disembark at the same coastwise point, is

based on a 1900 decision, Treasury Decision 22275.  Our rulings

have consistently followed this position.

     The second of these positions, regarding the transportation

of passengers from a point in the United States to the high seas

or foreign waters and back to the same point, is based on a 1912

opinion of the Attorney General (29 Opinions of the Attorney

General 318).  We have consistently followed this position as

well.

Charter of Vessel

     Customs has consistently held that when a vessel is

chartered under a bona fide bareboat charter, the bareboat

charterer is treated as the owner of the vessel for the period of

the charter, and because the owners are not considered

"passengers" within the meaning of 46 U.S.C. App. 289 and 19 CFR

4.50(b), the charterer is not prohibited by 46 U.S.C. App. 289

from using the vessel during the charter for pleasure purposes

only.  A pleasure vessel chartered under a bareboat charter would

be in violation of 46 U.S.C. App. 289 if the bareboat charterer

used the vessel to transport individuals other than bona fide

guests; such individuals would be considered "passengers."   

     A vessel chartered under a charter arrangement other than a

bareboat charter, e.g., a time or voyage charter, is considered

to be transporting "passengers," and is subject to the

prohibition of 46 U.S.C. App. 289.  A time charter has been

defined as a specific and express contract by which the owner

lets a vessel or some particular part thereof to another person

for a specified time or use; the owner continues to operate the

vessel, contracting to render services by his master and crew to

carry goods loaded on the vessel, and the master and crew remain

servants of the owner.  Atlantic Banana Co, v. M. V. "Calanca",

342 F.Supp. 447, 453 (D.C. N.Y.).  It has also been described as

a lease of a vessel under which the owner provides a captain and

crew who remain subject to owner's control.  Gillentine v.

McKeand, 426 F.2d 717, 719 (C.A. Mass.).

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters, we have generally held the

following.  The nature of a particular charter arrangement is a

question of fact to be determined from the circumstances of each

case.  Under a bareboat charter, the owner relinquishes complete

management 

and control of the vessel to the charterer.  On the other hand,

if the owner retains a degree of management and control, however

slight, the charter is a time or voyage charter, and the vessel

is deemed to be engaged in coastwise trade.  The key fact is

whether complete management and control have been surrendered by

the owner to the charterer so that for the period of the charter

the charterer is in effect the owner.  Although a charter

agreement may on its face appear to be a bareboat or demise

charter, the manner in which its covenants are carried out and

the intention of the parties to relinquish or assume complete

management and control are factors to be considered.   

     In general, we are unable to determine whether a specific

charter is a bareboat charter without reviewing the actual

agreement.  As indicated above, however, a charter will only be

considered a bona fide bareboat charter if the owner relinquishes

complete management and control of the vessel to the charterer.

Analysis

     46 U.S.C. App. 883 does not appear to be applicable to the

factual situation which you present because it would appear that

you do not propose to transport merchandise aboard the vessel. 

Equipment of the vessel is not considered merchandise for this

purpose.

     46 U.S.C. App. 289 is applicable to the factual situation

which you present because it appears that you propose to

transport passengers.  

     As stated above, 46 U.S.C. App. 289 prohibits the

transportation of passengers within territorial waters even when

the passengers disembark from the vessel at the point of

embarkation.  

     However, also as stated above, the vessel may engage in a

"voyage to nowhere" without violating 46 U.S.C. App. 289.  A

voyage to nowhere involves the transportation of passengers to

the high seas (beyond the three-mile limit) or foreign waters and

back to the point of embarkation, assuming the passengers do not

go ashore, even temporarily, at another United States point. 

     Thus, the vessel may engage in a "voyage to nowhere."

     We are unable to express an opinion as to whether the vessel

would be involved in a bona fide bareboat charter.  In order for

that to be the case, the vessel owner must  relinquish complete

management and control of the vessel to the charterer.  The

presented facts indicate that you wish to charter the vessel to

paying customers by using an agency which specializes in

America's Cup 12 meter vessels.  These facts may suggest that the

proposed charter is not a bona fide bareboat charter.

     The only provision for waiver of the coastwise laws is when

such action is deemed necessary in the interest of national

defense.  That is not the case here.

HOLDINGS:

     As described above, 46 U.S.C. App. 289 is applicable to the

proposed use of the vessel.

     The vessel may be used for "voyages to nowhere" without

violating 46 U.S.C. App. 289.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief,              

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

