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Bob Blow

Svitzer Limited

The A.P. Moller Group

Morton Peto Road

Great Yarmouth

Norfolk NR31 Olt

England

RE:  46 U.S.C. App. 289 and 883; 19 CFR 4.50(b);  Coastwise

transportation

Dear Mr. Blow:

     This is in response to your letter of May 29, 1998.

FACTS:

     You describe the pertinent facts as follows:

          Our company has supplied a tender to an International

          Cable Installation Company to carry out a geophysical

          and geotechnical survey for a proposed cable system

          connecting various US states with Islands off the US

          coast and in the Caribbean.

          We have proposed to our Client that the survey is

          conducted in the following sequence:

          1.   Vessel mobilises in Bermuda and surveys southwards

          to near St. Croix in the US Virgin Islands (no port

          call in the Virgin Islands).

          2.   Survey from near St. Croix to Brookhaven (NY), US.

          3.   Port call in New York to drop survey personnel who

          will return to the UK, and to embark geotechnical

          survey personnel and geotechnical equipment.  The

          latter will have already cleared US Customs.

          4.  Geotechnical survey within US waters, and then

          transit back to New York for a port call to drop

          Geotechnical personnel and equipment, all of which will

          return to UK, and to embark new geophysical survey crew

          from UK.

          5.   Geophysical survey from Brookhaven to near

          Hollywood (Fla.), (no port call in Hollywood). 

          6.  Geophysical survey from near Hollywood (Fla) to

          near San Juan (Puerto Rico), (no port call in Puerto

          Rico).

          7.  Geophysical survey from south side of Puerto Rico

          to near St. Croix.

          8.  Transit to UK Virgin Islands for demobilization of

          survey personnel; vessel departs for UK.

     You inquire with respect to the applicability of the

coastwise laws to the above activity.  

ISSUES:

     The applicability of the coastwise laws to the above-stated

facts.

LAW AND ANALYSIS:

Statutory and Regulatory Framework

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  A vessel that is built in,

documented under the laws of, and owned by citizens of the United

States, and which obtains a coastwise endorsement from the U.S.

Coast Guard, is referred to as "coastwise-qualified."

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act," provides in part that no merchandise

shall be transported between points in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States. 

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers

is found in 46 U.S.C. App. 289 (sometimes called the "Passenger

Vessel Act" and the "coastwise passenger statute") and provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States, either directly

          or by way of a foreign port, under a penalty of $200

          for each passenger so transported and landed.

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b))

provides as follows:

          A passenger within the meaning of this part is any

          person carried on a vessel who is not connected with

          the operation of such vessel, her navigation,

          ownership, or business. 

     Pursuant to 46 U.S.C. App. 877, the coastwise laws do not

apply to the U.S. Virgin Islands.

Analysis

     Although your letter does not specifically state, we assume

that the transporting vessel is not coastwise-qualified.

     While we are not certain precisely what activity a "survey"

involves, it does not appear that the proposed activity involves

the coastwise transportation of merchandise or passengers.

     46 U.S.C. App. 883 does not appear to be applicable to the

factual situation which you present because it would appear that

you do not propose to transport merchandise aboard the vessel. 

Further, it does not appear that you propose to lade merchandise

at one coastwise point and unlade said merchandise at a second

coastwise point.  Equipment of the transporting vessel (e.g., in

this case, geotechnical equipment) is not considered merchandise

for this purpose.

     46 U.S.C. App. 289 does not appear to be applicable to the

factual situation which you present because it does not appear

that you propose to transport passengers.  Assuming that "survey

personnel" are connected with the operation and/or business of

the vessel (see 19 CFR 4.50(b), above), they are not passengers. 

While we are not precisely certain as to the facts with respect

to geophysical and geotechnical surveys and survey personnel, it

would appear that survey personnel are connected with the

operation and/or business of the vessel such that they are not

passengers. 

     You also ask "whether we would be contravening the Act if we

are forced to port call in the US at any point during the above 8

legs in the case of breakdown of the vessel or of any survey

equipment."    

     Assuming that the vessel is not transporting merchandise or

passengers (see the above analysis and assumptions), a port call

as described in the preceding sentence would not be violative of

the coastwise laws. 

Report of Arrival, Entry and Clearance

     For your information, we will recite the basic report of

arrival, entry and clearance requirements.

     Pursuant to 19 U.S.C. 1433, the master of a foreign vessel

shall report arrival at the nearest Customs facility immediately

upon arrival at any port or place within the United States when

arriving from a foreign port or place or from a U.S. port.

     Pursuant to 19 U.S.C. 1434, the master of a foreign vessel

shall make formal entry at the nearest Customs facility within 24

hours after arrival at any port or place in the U.S. from a

foreign port or place or from a domestic port.

     Pursuant to 46 U.S.C. App. 91, the master of a foreign

vessel shall obtain clearance from the Customs Service before

proceeding from a port or place in the United States for a

foreign port or place or for another port or place in the U.S.

HOLDING:

     As detailed above, the facts of your request do not appear

to describe the transportation of merchandise or passengers

between coastwise points.  Accordingly, the coastwise laws do not

appear to be applicable to the proposed activity.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Chief,              

                              Entry Procedures and Carriers

Branch

