                            HQ 114494

                         October 20, 1998

VES-13-18-RR:IT:EC 114494 LLB

CATEGORY: Carriers

Chief, Residual Liquidation and Protest Branch

U.S. Customs Service

6 World Trade Center

New York, New York 10048-0945

RE:    Vessel Repair Entry No. 514-3005695-5; MV NEWARK BAY; V-522;

Casualty;                       Seaworthiness; Collision; 19

U.S.C. 
 1466(d)(1)

Dear Sir:

       This is in response to your memorandum dated November 18,

1998, forwarding an Application for Relief  from duties assessed

pursuant to the vessel repair statute, 19 U.S.C. 1466.  Our

findings are set forth below.

FACTS:

       The NEWARK BAY is a U.S.-flag vessel operated by Sea-Land

Service, Inc.  The vessel underwent foreign shipyard work in

January of 1998.  Subsequent to the completion of the work the

vessel arrived in the United States at the port of Elizabeth, New

Jersey, on January 29, 1998.  A vessel repair entry was timely

filed.

       An application for relief dated April 28, 1998, was received

by your office claiming remission due to a casualty.  The claim

is made that while attempting to berth with the assistance of tow

vessels at the port of Felixstowe, England, on January 4, 1998,

the vessel was forced into another berthed vessel by sustained

winds of 50 knots, gusting to 60 knots.  Damage was sustained to

the port bow of the vessel which required immediate attention. 

The vessel underwent temporary repairs at Felixstowe and was

surveyed by the American Bureau of Shipping.  In addition, a

Report of Marine Accident, Injury, or Death (Coast Guard Form

2692) was filed with that agency.  Thereafter, the vessel was

taken to shipyard facilities in Rotterdam, Holland, in order to

receive permanent repairs.   

ISSUE:

       Whether evidence is presented sufficient to prove that

foreign costs for which the applicant seeks relief were

necessitated by a casualty occurrence thus warranting remission

pursuant to 19 U.S.C. 
 1466(d)(1).

LAW AND ANALYSIS:

       Title 19, United States Code, 
 1466, provides in part for

payment of an ad valorem duty of 50 percent of the cost of

foreign repairs to vessels documented under the laws of the

United States to engage in the foreign or coastwise trade, or

vessels intended to engage in such trade.  Section 1466(d)(1)

provides that the Secretary of the Treasury is authorized to

remit or refund such duties if the owner or master of the vessel

was compelled by stress of weather or other 

casualty to put into such foreign port to make repairs to secure

the safety and seaworthiness of the vessel to enable her to reach

her port of destination.  It is Customs position that "port of

destination" means a port in the United States.  (see 19 CFR 


4.14(c)(3)(i))

       The statute sets forth the following three-part test which

must be met in order to qualify for remission under the

subsection: 

       1.  The establishment of a casualty occurrence.

       2.  The establishment of unsafe and unseaworthy conditions.

       3.  The inability to reach the port of destination without

obtaining foreign repairs.

       The term "casualty" as it is used in the statute, has been

interpreted as something which, like stress of weather, comes

with unexpected force or violence, such as fire, spontaneous

explosion of such dimensions as to be immediately obvious to

ship's personnel, or collision (Dollar Steamship Lines, Inc. v.

United States, 5 Cust. Ct. 28-29, C.D. 362 (1940)).  In this

sense, a "casualty" arises from an identifiable event of some

sort.  In the absence of evidence of such casualty event, we must

consider the repair to have been necessitated by normal wear and

tear. (Customs ruling letter 106159, dated September 8, 1983; see

also C.S.D. 79-32 wherein Customs

held that a breakdown or failure of machinery may not be regarded

as a casualty within the meaning of 
 1466(d)(1) in that absence

of evidence that is was caused by some extrinsic force)  

       In addition, if the above requirements are satisfied by

evidence, the remission is restricted to the cost of the minimal

repairs necessary to "...secure the safety and seaworthiness of

the vessel to enable her to reach her port of destination." (19

U.S.C. 
 1466(d)(1)).  Repair costs beyond that minimal amount

are not subject to remission.  In the case under consideration,

the evidence supports the claim that the subject vessel suffered

a marine casualty.

       The United States Coast Guard renders determinations as set

forth in 

 2.01-15 and 31.10-25, USCG Regulations (46 CFR 



2.10-15, 31.10-25), as to whether a vessel which has suffered a

casualty may proceed from one port to another prior to full

repairs having been effected.  The former regulation states that

a vessel may not proceed from one port to another for repairs

unless prior authorization is obtained from the USCG

Officer-In-Charge, Marine Inspection (OCMI) either through the

issuance of a USCG "Permit to Proceed to Another Port for

Repairs" (CG-948) or a CG-835 which would specify the

restrictions on, and duration of, any voyage undertaken prior to

obtaining permanent repairs.  The latter regulation states that

with respect to tank vessels, "No extensive repairs to the hull

or machinery which affect the safety of a vessel shall be made

without the knowledge of the Officer-In-Charge, Marine

Inspection."  

       Notwithstanding the clear wording of the Coast Guard

Regulations, specifically 46 CFR


 2.10-15 which does not distinguish between foreign or domestic

locations, it is the practice of that agency not to issue a

formal permit-to-proceed to a vessel transiting foreign waters

because in such cases its certificate of inspection would have to

be removed resulting in problems in transiting foreign waters

(Customs ruling 112060).  Furthermore, the Coast Guard

acknowledges that vessel operators often make casualty reports

for U.S.-flag vessels damaged overseas verbally to the proper

Marine Inspection Office, followed by the required written

report.  Since the Coast Guard cannot always send a marine

inspector to a damaged vessel overseas they oftentimes consider

the classification society report and the report of the vessel's

master to determine the required temporary repairs and voyage

restrictions. Id.

       Customs has previously addressed the sufficiency of evidence

in casualty claims such as this where a vessel that has been

damaged foreign proceeds in a state of disrepair or partial

repair between foreign locations (e.g., Naples and Haifa) prior

to its being fully repaired in a foreign port and subsequently

sailing to its U.S. port of destination (Customs Rulings 112060,

dated May 21, 1992; 112061, dated June 10, 1992; 112063, dated

June 8, 1992; 112229, dated June 11, 1992, and 113501, dated

October 24, 1995).  It is Customs position, as stated in the

aforementioned rulings, that notwithstanding any practice of

verbally reporting foreign casualties to the Coast Guard and that

agency's subsequent verbal instructions, remission pursuant to 19

U.S.C. 1466(d)(1) will not be granted in the absence of

documentary evidence that the casualty occurrence was timely

reported to the USCG and that agency, directly or through the

medium of a marine surveyor, permitted the vessel to proceed

between foreign locations in a damaged condition.  The mere

submission of a CG-2692 (Report of Marine Accident, Injury or

Death), without accompanying documentation from the appropriate

USCG OCMI authorizing the vessel to proceed in a damaged

condition and specifying what, if any, restrictions apply, will

not suffice for granting remission pursuant to 19 U.S.C. 


1466(d)(1).

       In regard to the casualty claim under consideration, we note

that The American Bureau of Shipping did survey the vessel in

England and, further, did issue a separate "Certificate of

Fitness to Proceed", thus satisfying the requirements of the

United States Coast Guard in such circumstances.  We further find

that the invoiced expenses dedicated to addressing the casualty-related operations are segregated and separately presented. 

Accordingly, we find that the claim for remission should be

allowed and the Application for Relief granted.   

HOLDING:

       Evidence is presented which is sufficient to prove that the

foreign costs for which the applicant seeks relief were

necessitated by a casualty occurrence, thus warranting remission

pursuant to 19 U.S.C. 
 1466(d)(1).

                                Sincerely,

                                Jerry Laderberg

                                Chief

                                Entry Procedures and Carriers

Branch

