                         HQ 227261

                         August 4, 1998

LIQ-14: WAR-2-02: ENT 7-07

RR:CR:DR: 227261 CK

Category: Bonded Warehouse

Port Director of Customs

U.S. Customs Service

ATTN: Trade Manager

198 West Service Road

Champlain, New York 12919

RE: Internal Advice Request; Non-tax paid domestic merchandise;

Bonded warehouse; 19 C.F.R. 177.11; 26 U.S.C. 5214 (a)(9); 19

U.S.C. 1557 (a)(1)(A); Bonded Warehouse Manual.

Dear Sir:

     With your September 23, 1996, memorandum you requested

Internal Advice on the availability of any provision which allows

Customs to continue control of non-tax paid domestic merchandise

remaining in the bonded warehouse after liquidation of the

warehouse entry on which the merchandise was entered.  You

question that if the entry is liquidated in accordance with

Customs Directives, what would ensure that the domestic

merchandise is eventually exported and not sold domestically

without Internal Revenue Tax being paid.

FACTS:

     Domestic merchandise, non-tax paid alcohol, was entered into

a Duty-Free store, Class 9 bonded warehouse, on a type 21

warehouse entry.  On the same type 21 warehouse entry, foreign

merchandise was entered into the Class 9 bonded warehouse.  The

domestic alcohol was transferred from the bonded premises of a

distilled spirits plant in approved containers. 

     Each shipment of alcohol, both domestic and foreign was

transferred on bonded carriers to the warehouse.  Each warehouse

entry, type 21, is clearly marked, "Merchandise destined only for

export.  It is not to be withdrawn or diverted for consumption." 

Additionally, during a telephone call with your Port in June

1998, you stated that the domestic and imported alcohol has been

physically separated in the warehouse, and that while they are

commingled on the warehouse entry documents, they are not

physically commingled.

ISSUE:

     May Customs retain control of non-tax paid domestic and

imported alcohol, that is in a bonded warehouse, after it has

been liquidated, in order to be assured the merchandise is

exported and that the Internal Revenue Taxes are paid.

LAW/ANALYSIS:

     Section 26 U.S.C. 1514 (a)(9), states, that distilled

spirits on which the internal revenue tax has not been paid or

determined may, subject to such regulations as the Secretary

shall prescribe, be withdrawn from the bonded premises of any

distilled spirits plant in approved containers- without payment

of tax, for transfer (for the purposes of storage pending

exportation) to any customs bonded warehouse from which distilled

spirits may be exported, and distilled spirits transferred to a

customs bonded warehouse under this paragraph shall be entered,

stored, and accounted for under such regulations and bonds as the

Secretary may prescribe."  Therefore, the transfer of the

domestic alcohol to the warehouse was authorized and correctly

entered.

     Section 19 U.S.C. 1557 (a)(1), states, that any merchandise

subject to duty... may be entered for warehousing and be

deposited in a bonded warehouse...  Such merchandise must be

withdrawn, at any time, within 5 years from the date of

importation, for consumption upon payment of the duties and

charges accruing thereon at the rate of duty imposed by law upon

such merchandise at the date of withdrawal; or may be withdrawn

for exportation or for transportation and exportation to a

foreign country,... without the payment of duties thereon, or for

transportation and rewarehousing at another port, or elsewhere,

or for transfer to another bonded warehouse at the same port;

except that-- (A) the total period of time for which such

merchandise may remain in bonded warehouse shall not exceed 5

years from the date of importation.  Therefore, the imported

distilled spirits, even though entered on the same 21 type

warehouse entry document as the domestic distilled spirits, is

subject to this 5 year warehouse limitation.

     Additionally, as to internal revenue taxes on imported

distilled spirits, section 26 U.S.C. 5061 (2)(D) states, that

distilled spirits, wines, and beer which are imported into the

United States (other than in bulk containers)- no internal

revenue taxes will be due on any article which is shown to the

satisfaction of the Secretary to be destined for export.

     In regard to the domestic distilled spirits, part

11.2(d)(2)(iii) of the Bonded Warehouse Manual states, distilled

spirits on which internal revenue tax has not been paid may be

withdrawn from an ATF-bonded distilled spirits plant, without

payment of tax, for transfer to a Customs bonded warehouse from

which the distilled spirits may be exported. (26 U.S.C.

5214(a)(9))....  The warehouse entry will be processed and

liquidated in the same manner as any other warehouse entry,

except that: 1. The goods need not be withdrawn within the 5-year

period specified in Section 557 TA... 

     Therefore, although the domestic distilled spirits are

liquidated in turn, they are not restricted to the 5-year

warehouse limitation.  Since, the distilled spirits in this case

have been physically separated in the warehouse, you will be able

to identify which goods need to be removed after 5-years and

those goods may remain in the warehouse beyond the 5-year

limitation.

     Finally, Customs Directive (C.D.) 3260-29, dated June 15,

1989, section D(4) states,

      "Domestic distilled spirits, whether destined for

exportation or diplomatic use, are exempt from the payment of

internal revenue tax within 14 days after removal from a bonded

warehouse under 26 U.S.C. 5061 (d), as amended by Public Law 99-509."

     Therefore, internal revenue taxes do not accrue for domestic

distilled spirits until they have been removed from the

warehouse.  While the domestic distilled spirits are within the

warehouse, no tax is due, as long as they are marked for

exportation.  In this case, the type 21 entry documents specify

that the domestic and imported distilled spirits are destined for

export, and as long as they remain in the Customs bonded

warehouse no taxes are due on them.  Additionally, as long as the

distilled spirits remain in the Customs bonded warehouse they are

under the supervision of Customs, whether liquidated or not. 

However, once they are removed the importer has within 14 days to

pay the taxes if the merchandise is not exported, and the

merchandise is no longer within Custom's control.  As long as

Customs is satisfied that the merchandise is destined for export,

and will be exported, Custom's control and obligation regarding

taxes are over.

HOLDING: 

     Customs may assert control of domestic and imported

distilled spirits as long as the merchandise remains in a Customs

bonded warehouse, whether the entry has been liquidated or not. 

However, Customs does not have control over the payment of

internal revenue taxes due on such domestic distilled spirits

after it has been removed from the warehouse.  Taxes are not due

until merchandise has been removed and may be paid within

fourteen days of such removal, which is outside of Custom's

control.

     This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than 60 days from the date of

this letter.  After sixty days, the Office of Regulations and

Rulings will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS, and to the

public via the Diskette Subscription Service, Freedom of

Information Act, and other public access channels.

                              Sincerely, 

                              William G. Rosoff, Chief

                              Duty and Refund Determination

Branch

