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Sharretts, Paley, Carter & Blauvelt

67 Broad Street
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RE:  Applicability of U.S. Note 2(b), subchapter II,

     Chapter 98 to certain footwear assembled in the

     Dominican Republic from U.S. materials; foreign-origin packing material; disposable outer

     cardboard shipping cartons; subheading

     9802.00.8040, HTSUS

Dear Mr. Baskin:

     This is in response to your letter dated July 28, 1997,

on behalf of Wolverine World Wide, Inc., which requests a

binding ruling regarding the eligibility of certain footwear

for preferential duty treatment pursuant to U.S. Note 2(b),

subchapter II, Chapter 98, Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS)("Note 2(b)") when packaged in shipping

material which is the product of the Dominican Republic.  We

regret the delay in processing.

FACTS:

     We are informed that Wolverine World Wide, Inc.

(Wolverine) currently imports into the U.S. footwear which

has been assembled, processed and packed in the Dominican

Republic from fabricated components and other materials all

of which are the product of the United States.  As imported,

the footwear is packed in individual shoe boxes which hold

one pair of footwear, and those boxes are, in turn, packed

together in cartons for shipment.  You state that, as

currently imported, the individual shoe boxes and larger

cartons are of U.S. origin and the footwear is receiving

duty-free treatment under Note 2(b), but you indicate that

Wolverine is contemplating sourcing the large, outermost

shipping cartons from local Dominican suppliers.  You are

advised by the local supplier

 that the cost of the cartons would represent approximately

two percent of the value of the completed articles.  You

inquire whether the use of Dominican shipping cartons would

render the footwear ineligible for duty-free treatment under

Note 2(b).  For purposes of this ruling, we presume the

footwear has been correctly entered duty-free under Note

2(b).

ISSUE:

     Whether the use of packing material, the product of a

CBERA beneficiary country, will disqualify otherwise

eligible footwear for preferential duty treatment under Note

2(b) when used to ship the merchandise to the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 222 of the Customs and Trade Act of 1990 (P.L.

101- 382) amended U.S. Note 2, subchapter II, Chapter 98,

HTSUS, to provide for duty-free treatment of articles, other

than certain specified products, which are assembled or

processed in a Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBERA)

beneficiary country (BC) wholly of fabricated components or

ingredients (except water) of U.S. origin.  This amendment

was effective with respect to goods entered on or after

October 1, 1990.

     Specifically, Note 2(b) provides that:

          (b)  No article (except a textile

               article, apparel article, or

               petroleum, or any product

               derived from petroleum, provided

               for in heading 2709 or 2710)may

               be treated as a foreign article,

               or as subject to duty, if-

          (i)  the article is--

               (A)  assembled or processed

                    in whole of fabricated

                    components that are a

                    product of the United

                    States, or

               (B)  processed in whole of

                    ingredients (other than

                    water) that are a

                    product of the United

                    States, in a

                    beneficiary country;

                    and

          (ii) neither the fabricated

               components, materials or

               ingredients, after

               exportation from the United

               States, nor the article

               itself, before importation

               in the United States,

               enters the commerce of any

               foreign country other than

               a beneficiary country.

          As used in this paragraph, the term

          "beneficiary country" means a country

          listed in General Note 7(a), HTSUS.

 The Dominican Republic is one of those countries designated

as a "beneficiary country" (BC) for CBERA purposes in

General Note 7(a).

     You assert that foreign-origin packing materials should

not disqualify otherwise eligible footwear for duty-free

treatment under Note 2(b), HTSUS.  In support of your

position you cite the statutory language itself, noting that

it focuses on the "article itself," in the words of

subparagraph (ii) of Note 2(b), and not upon extraneous

materials merely used to facilitate the transportation of

that article from the beneficiary country to the United

States.

     Additionally, you cite the legislative history of Note

2(b), which explains the purpose of that provision as

follows:

          The purpose of this limited exception to

          the general rules of origin is to

          encourage small-scale investments in

          assembly and processing facilities in

          areas of the Caribbean that are not able

          to support full-fledged manufacturing or

          processing operations.  In turn, the

          amendment encourages greater sales of

          U.S. products and further integration of

          production between the United States and

          the Caribbean.

S. Rep. No. 252, 101st Cong., 2nd Sess. 43, reprinted in

[1990] U.S. Code Cong. & Ad. News 928, 970.  You contend

that requiring all the packing materials for otherwise

eligible articles to be of U.S. origin would undermine, not

promote, Congressional intent to extend those operations by

which an article is either manufactured or processed to

areas that cannot support full-scale production facilities

as forbidding the use of inexpensive, locally-sourced

packing materials would add undue cost that, in some cases,

could render an otherwise feasible operation impractical. 

Packing an article after it has been completed, you

maintain, is simply not part of the production process.  We

agree.

     General Rule of Interpretation (GRI) 5(b), HTSUS,

provides, in pertinent part:

          [P]acking materials and packing

          containers entered with the goods therein

          shall be classified with the goods if

          they are of a kind normally used for

          pecking such goods... [T]his provision

          does not apply when such packing

          materials or packing containers are

          clearly suitable for repetitive use.

     Customs has previously applied GRI 5(b) to packaging

materials used for articles which are entitled to duty-free

treatment under Chapter 98, HTSUS.  For example, Customs has

consistently held that when articles which qualify for

duty-free treatment under subheading 9801.00.10, HTSUS, and

its predecessors, are imported in foreign-origin packaging

materials, the packaging materials are subject to the duty

rate applicable to their contents (i.e., duty-free).  In

Border Brokerage Company, Inc. v. United States, 65 Cust.

Ct. 50 (1970), the court held that, for purposes of

duty-free entry under item 800.00, Tariff Schedules of the

United States, (TSUS) (the precursor to subheading

9801.00.10, HTSUS), goods which satisfy the requirements for

duty-free entry, as well as their foreign packaging, would

enter duty-free. See also HRL 071449 dated October 17, 1983

(imported articles of U.S.-origin and their disposable,

foreign-made packaging are eligible for duty-free treatment

under item 800.00, TSUS).

     In HRL 557544, dated October 28, 1993, Customs was

asked to consider whether the presence of foreign-origin

packing materials used to import slippers, which would

otherwise qualify for duty-free treatment pursuant to Note

2(b), would defeat the eligibility of the slippers for

preferential duty treatment.  Customs determined that

foreign-origin header cards and outer cardboard containers

were packaging materials of a type typically used in

association with slippers and were not intended for

repetitive use and held that the packaging materials were

also entitled to duty-free treatment under Note 2(b)

pursuant to GRI 15(b).  Likewise, in HRL 556072, dated July

1, 1991, Customs held that foreign-origin disposable

cardboard shoe boxes and paper, which were used to pack

footwear eligible for preferential duty treatment under Note

2(b), were also entitled to duty-free treatment upon

importation into the U.S.

     With regard to the subject packing material, the

disposable outer cardboard shipping cartons, and the

individual shoe boxes, which contain footwear otherwise

eligible for preferential duty treatment under Note 2(b),

are both of a kind typically used in association with

footwear and are clearly not intended for repeated use. 

Therefore, pursuant to GRI 5(b), they are classifiable with

the footwear they are used to package.  Accordingly, the use

of foreign-origin packing material will not defeat the

eligibility of imported footwear for preferential duty

treatment, but will also be entitled to duty-free

treatment provided that the footwear contained within

satisfies all the requirements under Note 2(b). 

HOLDING:

     Foreign-origin packaging materials, such as outer

cardboard shipping containers and cardboard shoe boxes, that

are of a type typically used in association with footwear

and not intended for repetitive use, are classified with the

footwear they are used to package pursuant to GRI 5(b). 

Therefore, provided that the slippers satisfy all of the

requirements for duty-free treatment under Note 2(b), the

packaging materials also are entitled to duty-free

treatment.  Accordingly, the use of foreign-origin packing

material will not defeat the eligibility of imported

footwear for preferential duty treatment, but will also be

entitled to duty-free treatment provided that the footwear

contained within satisfies all the requirements under Note

2(b). 

     A copy of this ruling letter should be attached to the

entry documents filed at the time the goods are entered.  If

the documents have been filed without a copy, this ruling

should be brought to the attention of the Customs officer

handling the transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant

                              Director

                              Commercial Rulings Division

