HQ 560996

                                                           May 15, 1998

MAR-05: RR:TC:SM 560996 BLS

CATEGORY: Marking

Ms. Irene Schlotzhauer

GCDC Marketing, Inc.

5080 Highlands Parkway

Smyrna, GA 30082

RE: Country of origin marking of travel mugs and sport bottles

Dear Ms. Schlotzhauer:

     This is reference to your letter dated October 27, 1997, requesting a ruling in connection with country of origin marking of certain travel mugs and sport bottles.  We regret the delay in responding to your request.  

FACTS:

     Travel mugs and sport bottles of plastic are produced in the U.S. and exported to Canada, where they are imprinted with logos by a silk screening process.  The products will be sold to wholesalers who in turn will distribute them to convenience stores, retail outlets and restaurants for re-sale to the consumer.  You ask whether the marking as indicated on the sample products submitted are in compliance with the marking requirements.  The samples are marked “Atlanta, GA. U.S.A.” on the bottom of the articles.  The sport bottle is also marked “MADE IN U.S.A.”

ISSUE:

     What are the marking requirements for the travel mugs and sport bottles?

LAW AND ANALYSIS:     

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. §1304), requires that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the 

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit in such manner as to indicate to the ultimate purchaser the English name of the country of origin of the article.  The regulations implementing the requirements and exceptions to 19 U.S.C. §1304 are set forth in Part 134, Customs Regulations (19 CFR 134). 
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     The country of origin marking requirements for a “good of a NAFTA country” are 

also determined in accordance with Annex 311 of the NAFTA, as implemented by section 207 of the North American Free Trade Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057) (December 8, 1993) and the regulations set forth in 19  

CFR Parts 102, 134.

     Section 134.1(b) (19 C.F.R. §134.1(b)) of the regulations defines “country of origin” as:

                       The country of manufacture, production, or growth 

                       of any article of foreign origin entering the U.S.

                       Further work or material added to an article in another

                       country must effect a substantial transformation in 

                       order to render such other country the “country of

                       origin”; however, for a good of a NAFTA country, the NAFTA 

                       Marking Rules will determine the country of origin.

     Section 134.1(j) provides that the “NAFTA Marking Rules” are the rules 

promulgated for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country.   Section 134.1(g)  defines a “good of a NAFTA country” as an article for which the country of origin is Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking Rules.   

     Part 102 of the regulations (19 C.F.R. Part 102), sets forth the “NAFTA Marking Rules” for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country.   Section 102.11 of the regulations (19 C.F.R. §102.11) sets forth the required hierarchy for determining country of origin for marking purposes.   Section 102.11(a) provides that “[t]he country of origin of a good is the country in which:

         (1)     The good is wholly obtained or produced;

         (2)     The good is produced exclusively from domestic

                   materials; or

         (3)     Each foreign material incorporated in that good undergoes

                   an applicable change in tariff classification set out in section

                   102.20 and satisfies any other applicable requirements of that

                   section, and all other requirements of these rules are satisfied.” 

     “Foreign Material” is defined in section 102.1(e) of the regulations as “a 
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material whose country of origin as determined under these rules is not the same 

country as the country in which the good is produced.”      

     Since none of the products is wholly obtained or produced, or produced exclusively from domestic (Canadian) materials, section 102.11(a)(3) is the applicable rule which must first be applied.  Under this rule, the country of origin of a good is the country in which each foreign material incorporated in that good undergoes an applicable change in tariff classification set out in section 102.20.  Section 102.20 of the rules sets forth the specific tariff classification changes and/or other operations which are specifically required in order for country of origin to be determined on the basis of operations performed on the foreign materials contained in a good.  Thus, in order to determine whether Canada is the country of origin under this rule, we must look at those materials whose country of origin is other than Canada.  In this case, the mugs and sport bottles which are imported into Canada for processing are of U.S.-origin. (“Foreign Material” under 19 C.F.R. §102.11(e)) .      

     When imported into Canada, the plastic mugs and sport bottles are classifiable under subheading 3924.90.55, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), “Tableware, Kitchenware, other household articles....., of plastics: Other, Other.”  When imported into the U.S., the printed plastic mugs and sport bottles are also classified under HTSUS subheading 3924.90.55.  The applicable change in tariff classification set out in section 102.20(g), Section Vll: Chapters 39 through 40, 3922- 3926 of the regulations provides:

         3922-3926 .... A change to heading 3922 through 3926 from any other

                                   heading, including another heading within that group. 

     In this case, as the plastic mugs and sport bottles do not undergo the applicable change in tariff classification set out in section 102.20(g), section 102.11(b) of the hierarchal rules must be applied next to determine the country of origin of the plastic products.

     Section 102.11(b) provides in pertinent part that where the country of origin cannot be determined under section 102.11(a), and the good is not specifically designated as a set pursuant to the Harmonized System nor classified as a set under General Rule of Interpretation 3, the country of origin of the article is "the country or countries of origin of the single material that imparts the essential character of the good. . .."  
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     The rule of interpretation which determines the "essential character" of the imported products is found in section 102.18(b)(2) of the regulations.  This rule provides  that only materials that do not undergo a tariff shift are to be taken into consideration in  determining the essential character of a good.

     In this case, neither the unprinted mugs nor the unprinted sport bottles imported into Canada undergo the applicable tariff shift.  Consequently, these articles, respectively, impart the essential character to the products imported into the U.S. (Printed mugs and bottles).  Accordingly, the country of origin of the sport bottles and mugs is the United States, and the  country of origin marking requirements under 19 U.S.C. §1304 do not apply to the imported products.  See 19 C.F.R. §134.32(m).  

HOLDING:

     Unprinted travel mugs and sport bottles of U.S.-origin imported into Canada for silk screening do not undergo a tariff shift.  As the essential character of the items is imparted by the articles imported into Canada, the country of origin of the products imported into the U.S. is the U.S.  Accordingly, the country of origin marking requirements under 19 U.S.C. §1304 do not apply to these imported products.  See 19 C.F.R. §134.32(m).  

     The Federal Trade Commission ("FTC") has jurisdiction concerning the use of the phrase "Made in the U.S.A.", or similar words denoting U.S. origin.   Consequently, any inquiries regarding the use of such phrases reflecting U.S. origin should be directed to 

the FTC, at the following address: Federal Trade Commission, Division of Enforcement, 6th & Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C. 20508.      

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents filed at the time this merchandise is entered.  If the documents have been filed without a copy, this ruling should be brought to the attention of the Customs officer handling the transaction.

                                                            Sincerely,

                                                            John Durant, Director                                                                                                           Commercial Rulings Division 

