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CATEGORY: MARKING

P. Vanwonterghem

Cavex Holland BV

Harmenjansweg 19-21

P.O. Box 852

2003 RW Haarlem (Holland)

RE:  Country of origin marking requirements for dental ( tooth)

paste; substantial  transformation; packaging; 19 CFR 134.1(d)

Dear P. Vanwonterghem:

     This is in response to your letter transmitted to our office

by fax on June 17, 1998, concerning the country of origin marking

requirements for imported dental paste.

FACTS:

      The dental paste is manufactured and inserted into a

delivery system (syringe or capsule) in Germany.  These syringes

and capsules are transported in bulk to Holland, where they are

placed into their final packaging along with the instructions for

use.  Also in Holland, the product is given a new product

identification number, its final name, and a CE mark.  The batch

number and expiration date are also added in Holland.  However,

you indicate that the basic paste on the inside is never changed

after it leaves Germany.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for the

imported dental paste?

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 
1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly, and permanently as the nature of the article (or its

container) will permit in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.  Part 134, Customs Regulations 

(19 CFR Part 134), implements the country of origin marking

requirements and exceptions of 19 U.S.C. 
1304.  Congressional

intent in enacting 19 U.S.C. 
1304 was "that the ultimate

purchaser should be able to know by an inspection of the marking

on the imported goods the country of which the good is the

product.  The evident purpose is to mark the goods so that at the

time of 

purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the goods

were produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. 27 C.C. P. A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines "country of origin" as the country of

manufacture, production or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.

     Further work or material added to an article in another

country must effect a substantial transformation in order to

render such other country the "country of origin" within the

meaning of the marking laws and regulations. Accordingly, the

country of origin of an article is the country in which it was

wholly manufactured or, if processed in several countries, the

country in which the article last underwent a substantial

transformation.  Simply stated, a substantial transformation

occurs "when an article emerges from a process with a new name,

character, or use different from that possessed by the article

prior to processing."  See Texas Instruments, Inc. v. United

States, 69 CCPA 152, 681 F.2d 778 (1982) (cited with approval in

Torrington Co. v. United States, 764 F. 2d 1563, 1568 (1985)).

     In this case, you indicate that the dental paste will be

manufactured in Germany and will be sent to Holland for further

packaging, insertion of product information, and other minor

labeling operations which are performed on the paste's delivery

system.  However, you specifically state that the basic paste

itself is never changed after it leaves Germany.  In prior

rulings, Customs has consistently held that the packaging of a

product will not substantially transform the product.  See

Headquarters Ruling Letter (HRL) 560155 dated April 10, 1997 and

HRL 734706 dated January 15, 1993.  Because the paste is not

changed after it leaves Germany, the country of origin of the

dental paste would be Germany.  Because the paste itself cannot

be marked with its country of origin, the container in which it

reaches the ultimate purchaser in the U.S. must be conspicuously,

legibly, and permanently marked to indicate that the country of

origin of the paste is Germany.  See 19 CFR 134.22(a).

HOLDING:

     The country of origin of the dental paste is Germany.   In

accordance with 19 U.S.C. 1304, the container in which the dental

paste is sold to the  ultimate purchaser in the U.S. must be

marked to indicate that the country of origin of the paste is

Germany.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division   

