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Mr. Gordon Giles

Director of Purchasing

Medela, Inc.

P.O. Box 660

McHenry, IL 60051-0660

RE:  Request for Reconsideration of DD 813534; Breast Pump

     Housing; Heading 4202; Heading 8413; Heading 9018

Dear Mr. Giles:

This is in reply to your letter of September 26, 1995, asking us

to review District Decision (DD) 813534, dated August 29, 1995,

concerning the classification of a housing for a breast pump.

You met with members of my staff on February 5, 1996, and May 27,

1998, to discuss the issues in this case and to demonstrate the

function of the breast pump housing. We apologize for the delay

in responding to your request.

Pursuant to section 625(c)(1), Tariff Act of 1930 (19 U.S.C.

1625(c)(1)), as amended by section 623 of Title VI (Customs

Modernization) of the North American Free Trade Agreement

Implementation Act, Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057, 2186 (1993),

notice of the proposed revocation of DD 813534 was published on

October 7, 1998, in the Customs Bulletin, Volume 32, Number 40.

FACTS:

The article under consideration is a housing for a portable

breast pump. It is constructed of PVC sponge material and is

approximately 13 inches by 13 inches by 5 inches. The housing is

manufactured in Hong Kong. The remaining components (breast pump,

motor, etc. ) will be assembled into the bag in the United

States. The bag is designed specifically as a housing or casing

for an electrical breast pump motor and related accessories. The

housing has an opening and cutouts in the front to allow for the

front plate of the pump. Mounted to the housing is a pump front

plate with hose nipples to which the hoses and breast suction

cups are attached. These components are inconspicuously concealed

within the housing by a zippered closure. The pump will be glued

into the housing. The bag has a shoulder strap for easy carrying

and storage compartments for spare bottles, suction cups and

hoses. It also has insulated storage for milk and ice blocks. The

importer states that Medela cannot sell the pump if it is not

contained within the housing because the exposed electrical

components would be hazardous.

In DD 813534, Customs classified the housing under subheading

4202.92.9040 of the Harmonized Tariff Schedule of the United

States Annotated (HTSUSA), which provides, in part, for trunks,

suitcases, briefcases, camera cases, handbags, tool bags, jewelry

boxes and similar containers with outer surface of sheeting of

plastic.

You contend that the breast pump housing should be classified

under Chapter 90, HTSUSA, as an accessory to a medical device, or

under Chapter 84, HTSUSA, as an accessory to a pump.

ISSUE:

Is the breast pump housing classifiable under heading 4202,

HTSUSA, as a "similar container" with outer surface of sheeting

of plastic; under heading 9018, HTSUSA,  as an accessory to a

medical device; or under heading 8413, HTSUSA, as an accessory to

a pump?

LAW AND ANALYSIS:

Classification under the HTSUSA is made in accordance with the

General Rules of Interpretation (GRI). GRI 1 provides that the

classification of goods shall be determined according to the

terms of the headings of the tariff schedule and any relative

Section or Chapter Notes. In the event that the goods cannot be

classified solely on the basis of GRI 1, and if the headings and

legal notes do not otherwise require, the remaining GRI may then

be applied. The Explanatory Notes (EN) to the Harmonized

Commodity Description and Coding System, which represent the

official interpretation of the tariff at the international level,

facilitate classification under the HTSUSA by offering guidance

in understanding the scope of the headings and GRI.

The first heading we consider is 9018 which encompasses

"Instruments and appliances used in medical, surgical, dental or

veterinary sciences, including scintigraphic apparatus, other

electro-medical apparatus and sight-testing instruments; parts

and accessories thereof." The EN to heading 9018 state that:

     This heading covers a very wide range of instruments and

     appliances which, in the vast majority of cases, are used

     only in professional practice (e.g., by doctors, surgeons,

     dentists, veterinary surgeons, midwives), either to make a

     diagnosis, to prevent or treat an illness or to operate,

     etc.

The EN also list numerous exemplars of the type of medical

instruments and appliances which are classifiable under heading

9018, HTSUSA, including needles, surgical knives, catheters,

suction tubes, syringes, intratracheal tubes, intubation tubes,

blood transfusion apparatus. In this case, the breast pump

housing is designed and intended for use by nursing mothers in

the home, at work or on travel. Thus, we do not consider it to be

medical instruments and appliances under heading 9018.

Another heading under consideration is 4202. In DD 813534,

Customs classified the housing in question under subheading

4202.92.9040, HTSUSA, which provides, in part, for trunks,

suitcases, briefcases, camera cases, handbags, tool bags, jewelry

boxes and similar containers with outer surface of sheeting of

plastic. You assert that the housing is not like any item in

heading 4202, and that it cannot be used as a "plain bag" or

"case" but only as a part of the breast pump. You further state

that upon assembly in the United States, the internal motor, the

front plate and other components will be permanently assembled

within the housing with strips of VELCRO reinforced with silicone

glue to assure that the motor is not easily removable. Moreover,

you demonstrated during the meeting that the motor must be

permanently assembled within the housing as a protection against

electrical shock in accordance with Underwriters Laboratories

regulations.

Before we determine if the housing was correctly classified in

heading 4202 in DD 8 13534, we will explore its classification as

a part of a pump in heading 8413. That heading provides for

"Pumps for liquids, whether or not fitted with a measuring

device; liquid elevators; part thereof." It is Customs position

that articles which are identifiable as parts of machines or

apparatus of Chapters 84 and 85 are classifiable in accordance

with Section XVI, Note 2, HTSUSA. Specifically, Note 2(b) covers

parts that are provided for in the same heading as the machine or

apparatus with which they are solely or principally used.

However, for Note 2(b) to be applicable, the status of an article

as a part must first be established.

In New York Ruling Letter (NY) 818324, dated February 15, 1996,

Customs classified one of your company's casings and/or housings

used to house a mini motor breast pump under subheading

8413.91.9080, as other parts of other liquid pumps. In that case,

the housing had a small box-like shape with a zipper-closed upper

opening and cutouts in the front to allow for the front plate of

the pump. It was designed to internally contain a small, battery

powered air vacuum pump as well as the battery holder. Mounted on

the outside of the housing was a pump front plate which contained

the on/off switch and hose nipples to which the air hoses and

breast suction cup were attached. The components in that case

were not removable. That housing was only large enough to hold

the pump and had no additional compartments. You advised us that

the pump in question operates similarly to the mini breast pump

in NY 818324, which Customs classified under heading 8413.

Originally, in order for an item to be classified as a "part" of

an article, that item must have been "something necessary to the

completion of that article ... [and] an integral, constituent, or

component part, without which the article to which it is to be

joined, could not function as such article." United States v.

Willoughby Camera Stores. Inc., 21 CCPA 322, 324, T.D. 46, 51

(1933), cert. denied, 292 U.S. 640 (1934); United States v.

Antonio Pompeo, 43 CCPA 9,11, C.A.D. 602 (1955). This rule has

been somewhat modified so that a device may be considered a

'part' of an article even though the device is not necessary to

the operation of the article, provided that once the device is

installed the article cannot function properly without it.

Clipper Belt Lacer Co.. Inc. v. United States, 14 CIT 146, 738 F.

Supp 528 (1990). In order to meet this standard, the device must

be dedicated for use with the article. See Beacon Cycle & Supply

Co., Inc. v. United States, 81 Cust. Ct. 46, 50-51, C.D. 4764,

458 F. Supp. 813, 816-17.

The housing in question provides an inconspicuous way to carry a

breast pump for the active mom who must pump at work or other

places outside of the home. It is imported by Medela only for

assembly with the pump. It is never sold separately and is

produced exclusively for the pump. Prior to importation, the

housing is precut for assembly of the pump components in the same

manner as the housing in NY 818324. The pump is placed and glued

into the housing. Medela cannot sell the pump without the housing

under Underwriter Laboratory regulations because the housing has

to fully encompass the electrical components.

Based on the foregoing we find that the breast pump housing is an

integral, constituent, or component part of the pump. The fact

that the housing has a carrying strap and additional accessories

such as storage compartments for spare bottles, suction cups,

hoses, milk and ice blocks does not preclude it from

classification as a "part" of the breast pump under heading 8413.

HOLDING:

The breast pump housing under consideration is classifiable under

subheading 8413.91.9080, HTSUSA, which provides for "Pumps for

liquids, whether or not fitted with a measuring device; liquid

elevators; part thereof: Parts: Of pumps: Other: Other." It is

dutiable at the general column one rate at 0.6 percent ad

valorem.

DD 813534 dated August 29, 1995, is hereby revoked.  In

accordance with 19 U.S.C. 1625(c)(1), this ruling will become

effective 60 days after its publication in the Customs Bulletin. 

Publication of rulings or decisions pursuant to 19 U.S.C.

1625(c)(1) does not constitute a change of practice or position

in accordance with section 177.10(c)(1), Customs Regulations (19

CFR 177.10(c)(1)).

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

