HQ 546835

January 11, 1999

VAL RR:IT:VA 546835 DWS

CATEGORY:
Valuation

Port Director of Customs

Hemisphere Center, Rm. 200

Routes 1 & 9 South

Newark, NJ 07114

RE:
IA 15/97; Dutiability of Distributorship Fee

Dear Port Director:

This in response to your memorandum (APP 6-08-NEW: TC GM) of October 10, 1997, forwarding a request for internal advice submitted by counsel for Duferco Steel, Inc. (Duferco), dated April 23, 1997, concerning the dutiability of a distributorship fee.  You have also forwarded a supplemental submission by counsel dated September 9, 1997.  We regret the delay in responding.

FACTS:

As indicated in the Purchase Agreement (Agreement) provided by counsel, executed on July 29, 1994, Sawtry Limited (Sawtry) entered into a long-term exclusive export contract with Grupo IMSA, S.A. de C.V. (Grupo IMSA), to export to the U.S. from Mexico hot-rolled and cold-rolled steel coils produced by A.P.M., S.A. de C.V. (APM), and pre-painted and galvanized steel (including zintroalum) produced by Industrias Monterrey, S.A. de C.V. (IMSA).  As stated in the Agreement, Duferco entered into an exclusive subcontract with Sawtry for a 6-year period obligating Duferco to pay a fee of 8 million dollars in exchange for primary rights to distribute the products above in export markets, principally the U.S.  The Agreement obligates IMSA and APM to commit to Duferco the majority of their respective export sales production and make available to Duferco substantial tonnages, not to fall below specified quantities.  IMSA reserved the right to continue direct sales of certain lines to specifically identified customers in certain industries and other historical customers.  Notwithstanding these exceptions, the Agreement gives Duferco primary distributorship rights under the Agreement’s provision dedicating to Duferco at least 60 percent and 80 percent, respectively, of IMSA’s and APM’s export production.

Duferco paid 1.5 million dollars of the agreed upon fee at execution of the Agreement, and the balance in quarterly installments until the 8 million dollars was fully paid in late 1995.  The 6-year term of the Agreement can be extended by mutual agreement among the parties for additional 1-year periods with no additional fee.

Counsel claims that the distributorship rights acquired by Duferco are valuable in that they guarantee Duferco’s access to needed tonnages for export markets.  Because of antidumping/countervailing duty investigations of flat-rolled steel products prior to the execution of the Agreement, counsel states that Duferco entered into the Agreement to secure a guaranteed source of supply and paid the fee as a bona fide consideration for distributorship rights over considerable tonnages.

Counsel claims that there is no relationship between the distributorship fee and the price Duferco pays for the imported merchandise.  Also, counsel states that the merchandise is of no special design or quality and that similar products may be readily purchased abroad and domestically.  It is claimed that Duferco’s ability to import from IMSA and APM has never been contingent upon the payment of the distributorship fee, and that Duferco could have continued such purchases without paying any fees.

Although counsel has not provided any information concerning the relation of the parties, the Agreement bears some light as to the relationship among Grupo IMSA, IMSA, APM, and Sawtry.  In part, section 7 of the Agreement states that:

[g]rupo IMSA agrees to guarantee the timely fulfillment of the payment of the open account and

other obligations and performance of IMSA, SAWTRY and APM hereunder.  In addition, Grupo

IMSA hereby agrees to cause these subsidiaries to take whatever actions are necessary to fulfill

their respective obligations hereunder (emphasis supplied).
We also note that, according to Iron and Steel Works of the World (11th Edition), IMSA is owned by Grupo IMSA and APM is an associate of Grupo IMSA.  Therefore, for the purposes of this ruling, we consider IMSA, APM, and Sawtry, and Grupo IMSA to be related within the meaning of 19 U.S.C. 1401a(g).  With regard to any relationship between Duferco and the other parties, your office has not provided any evidence demonstrating such a relationship.  Therefore, for the purposes of this ruling, we consider Duferco to be unrelated to the other parties involved within the meaning of 19 U.S.C. 1401a(g).

ISSUE:

Whether the distributorship fee paid by Duferco to Sawtry is included in the transaction value of the imported merchandise, in that it is part of the price actually paid or payable.

LAW AND ANALYSIS:

Merchandise imported into the U.S. is appraised in accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA: 19 U.S.C. § 1401a).  The preferred method of appraisement is transaction value, which is defined as the "price actually paid or payable for merchandise when sold for exportation for the United States," plus certain enumerated additions.  Imported merchandise is appraised under transaction value only if the buyer and seller are not related, or if related, the transaction value is deemed to be acceptable.  As we have stated previously, absent evidence to the contrary, we consider Duferco, the buyer, to be unrelated from IMSA and APM, the sellers.

The “price actually paid or payable” is defined in section 402(b)(4)(A) of the TAA as the “total payment (whether direct or indirect, and exclusive of any costs, charges, or expenses incurred for transportation, insurance, and related services incident to the international shipment of the merchandise ***) made, or to be made, for the imported merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the seller.”

There is a rebuttable presumption that all payments made by a buyer to a seller, or a party related to a seller, are part of the price actually paid or payable.  See HQ 545663 dated July 14, 1995.  This position is based on the meaning of the term “price actually paid or payable” as addressed in Generra Sportswear Co. v. U.S., 8 CAFC 132, 905 F.2d 377 (1990).  In Generra, supra, the court considered whether quota charges paid to the seller on behalf of the buyer were part of the price actually paid or payable for the imported goods.  In reversing the decision of the lower court, the appellate court held that the term "total payment" is all‑inclusive and that "as long as the quota payment was made to the seller in exchange for merchandise sold for export to the U.S., the payment properly may be included in transaction value, even if the payment represents something other than the per se value of the goods."  The court also explained that it did not intend that Customs engage in extensive fact‑finding to determine whether separate charges, all resulting in payments to the seller in connection with the purchase of imported merchandise, were for the merchandise or something else.

Additionally, we note that in Chrysler Corporation v. U.S., 17 CIT 1049 (1993), the Court of International Trade (CIT) applied the Generra standard and determined that although tooling expenses incurred for the production of the merchandise were part of the price actually paid or payable for the imported merchandise, certain shortfall and special application fees which the buyer paid to the seller were not a component of the price actually paid or payable.  With regard to the latter fees, the court found that the evidence established that the fees were independent and unrelated costs assessed 

because the buyer failed to purchase other products from the seller and not a component of the price of the imported engines.  Therefore, this presumption may be rebutted by evidence which clearly establishes that the payments, like those in Chrysler, supra, are completely unrelated to the imported merchandise.

In HQ 545663, dated July 14, 1995, we stated the following:

[i]t is Customs position that the Generra standard applies regardless whether payments are made 
directly to the seller or to a party related to the seller.  This position is consistent with the definition 
of the "price actually paid or payable" as the total payment made directly or indirectly by the buyer 
to, or for the benefit of, the seller.  In our opinion, payments to a party related to the seller represent 
indirect payments made to, or, at the very least, for the benefit of, the seller.  We note that the 
same rebuttable presumption discussed above, that is, that such payments are part of the price 
actually paid or payable, would equally apply in such instances.  For these reasons, numerous 
Customs decisions have recognized that payments made from the buyer to a party other than the 
seller, particularly to a party related to the seller, also may be included as part of the price actually 
paid or payable.  See HRLs 542169, TAA No. 6, issued September 18, 1980; 542150, TAA No. 14, 
issued January 6, 1981; 544388, issued July 13, 1990; 544221, issued June 3, 1991; 544684, 
issued July 31, 1992; 557331, issued September 9, 1993; 544971, issued October 20, 1993; 
544972, issued October 20, 1993; 544764, issued January 6, 1994; 545490, issued August 31, 
1994; and 544694, issued February 14, 1995.

Counsel argues that the distributorship fee is not dutiable because Duferco is not required to pay the fee as a condition for importation of the merchandise into the U.S., and the fee is distinct from the prices paid or payable for the imported merchandise.  Your office claims that the fee is dutiable because, as Duferco is required to pay the fee to maintain a sufficient supply of the merchandise for importation, the payment of the fee is a condition of the sale of the merchandise.

Although counsel argues that Duferco is not required to pay this fee to import the merchandise, Duferco is required to pay the fee to maintain a sufficient supply of the merchandise for importation.  In the Agreement, which is entitled “Purchase Agreement”, IMSA and APM are required to provide a minimum quantity of its products for Duferco’s purposes.  Also, if Duferco does not purchase a minimum quantity of those products, then Duferco is in default.  As stated previously, because of antidumping/countervailing duty investigations of flat-rolled steel products prior to the execution of the Agreement, counsel states that Duferco entered into the Agreement to secure a guaranteed source of supply and paid the fee as a bona fide consideration for distributorship rights over considerable tonnages.  Counsel has not provided sufficient evidence demonstrating that, without payment of the fee, Duferco would have been able to purchase the merchandise.  Therefore, it is our position that the distributorship fee is tied to the exportation of the merchandise to the U.S., and is therefore a condition of the sale of that merchandise.  As we stated in HQ 545663, supra, the Generra standard applies even when payments are made to a party related to the seller, and payments to a party related to the seller represent indirect payments made, at the very least, for the benefit of the seller.  Based upon the information provided to us, it is our understanding that Sawtry is related to the sellers, IMSA and APM.  Consequently, we find that counsel has not overcome the rebuttable presumption that the fee made by Duferco to Sawtry, a party related to IMSA and APM, is part of the price actually paid or payable.

Counsel has concentrated much of its arguments towards the issue of whether the distributorship fee constitutes a royalty payment addition provided for in section 402(b)(1)(D).  Counsel cites HQ 544575, dated January 31, 1991, which stated that:

[c]ustoms has specifically held that a distributorship or exclusivity fee is not a condition of the sale

of the merchandise and such fee may not be added to the price actually paid or payable for the

imported merchandise.
Having concluded that the distributorship fee at issue is part of the price actually paid or payable for the imported merchandise, there is no need to address whether the fee could be alternatively considered a royalty payment under section 402(b)(1)(D).  Therefore, we consider HQ 544575 inapplicable in this instance.

We note that even if the importer has not apportioned the 8 million dollar distributorship fee to each shipment of the merchandise entering the U.S., the importer is required to pay duties on that fee.  See Chrysler, supra, which allows Customs to apportion payments such as the subject fee when tied to imported merchandise.  We defer to your office the method of allocating the fee to the subject merchandise, as long as such allocation is reasonable and statutorily proper.

HOLDING:

The distributorship fee paid by Duferco to Sawtry is included in the transaction value of the imported merchandise, in that it is part of the price actually paid or payable.

You are to mail this decision to the internal advice applicant no later than 60 days from the date of this letter.  On that date, the Office of Regulations and Rulings will make the decision available to Customs personnel, and to the public on the Customs Home Page on the World Wide Web at www.customs.ustreas.gov, by means of the Freedom of Information Act, and other methods of public distribution.

Sincerely,

Thomas L. Lobred

Chief, Value Branch

