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RE: Request for NAFTA Marking Ruling; gold rings; gem set gold

rings; country of origin marking; Article 509

Dear Mr. Desiderio:

     This is in reference to your letter dated September 15, 1998

requesting a ruling confirming preferential tariff treatment

under the North American Free Trade Agreement (NAFTA) for gold

rings, some of which are set with gemstones of foreign origin,

assembled or finished in Mexico with U.S. castings or strikings. 

You also seek a ruling that the rings are exempt from country of

origin marking requirements.  

FACTS: 

     The rings at issue are produced from unwrought gold which is

imported into the U.S. from a non-NAFTA country.  The gold is

alloyed and manufactured into castings or strikings ("rough

forms") in the U.S.  The gemstones, which are later set into some

of the rings, are imported from other non-NAFTA countries.  The

rough forms and gemstones are exported from the U.S. to Mexico

for assembly and finishing.  The rings without gemstones are

finished in Mexico by polishing or engraving.  You state that the

imported rings, with or without gemstones, are classifiable in

heading 7113, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), the diamond gemstones are classifiable in heading 7102,

and the non-diamond gemstones are classifiable in heading 7103. 

For purposes of this ruling, we are assuming that these

classifications are correct.

ISSUES:

     1)  Whether the imported rings are eligible for preferential

duty treatment under the NAFTA.      

     2)  Whether the rings are exempt from country of origin

marking requirements.

LAW AND ANALYSIS:

A.  NAFTA Preference     

     Article 401 of the NAFTA is incorporated into General Note

("GN") 12 of the Harmonized Tariff Schedule of the United States

("HTSUS") which provides, in pertinent part, as follows:

     (a)(ii)  Goods that originate in the territory of a NAFTA

     party under subdivision (b) of this note and that qualifiy

     to be marked as goods of Mexico under the terms of the

     marking rules set forth in regulations issued by the

     Secretary of the Treasury (whether or not the goods are

     marked), when such goods are imported into the customs

     territory of the United States and are entered under a

     subheading for which a rate of duty appears in the "Special"

     subcolumn followed by the symbol "MX" in parentheses, are

     eligible for such duty rate, in accordance with section 201

     of the North American Free Trade Implementation Act.

     (b)  For purposes of this note, goods imported into the

     customs territory of the United States are eligible for

     the tariff treatment and quantitative limitations set

     forth in the tariff schedule as "goods originating in

     the territory of a NAFTA party" only if:

          (i) they are goods wholly obtained or

          produced entirely in the territory of Canada,

          Mexico and/or the United States; or

                    (ii) they have been transformed in the

                    territory of Canada, Mexico, and/or the

                    United States so that --

               (A) except as provided in

               subdivision (f) of this note [de

               minimis provision], each of the

               non-originating materials used in

               the production of such goods

               undergoes a change in tariff

               classification described in

               subdivisions (r), (s) and (t) of

               this note or the rules set forth

               therein, or....

          (iii)  they are goods produced entirely in the

          territory of Canada, Mexico and/or the United

          States exclusively from originating materials....

     Thus, by operation of GN 12, the eligibility of an article

for NAFTA preferential treatment is predicated upon a finding

that the goods are originating in the territory of a NAFTA party

under GN12(b) and that they are goods of Canada or Mexico under

the NAFTA Marking Rules.

Rings without gemstones

     With respect to the rings imported from Mexico without

gemstones, as the rings are made from unwrought gold from a non-NAFTA country, they are not "wholly obtained or produced entirely

in" a NAFTA country pursuant to GN 12(b)(ii)(A), HTSUS, as those

words are defined in GN 12(n).  Thus, we must examine whether the

production of the "rough forms" from the non-NAFTA unwrought gold

in the U.S. results in the requisite change in tariff

classification pursuant to GN 12(b)(ii)(A), HTSUS.  As the rough

forms of jewelry are classifiable under subheading 7113.19,

HTSUS, the applicable tariff shift rule as set forth in GN 12(t)

71.2, HTSUS, is "a change to headings 7113 through 7118 from any

heading outside that group, except from tariff items 7101.10.30

or 7101.22.30."  The non-originating unwrought gold is classified

under heading 7108, HTSUS.  Thus, the requisite change in tariff

classification occurs in the U.S. when the unwrought gold is

manufactured into rough forms.  As a result, when the rough forms

are shipped to Mexico, they qualify as NAFTA originating

materials and, when returned from Mexico after polishing or

engraving operations, the finished rings qualify as originating

goods pursuant to GN 12(b)(iii), HTSUS.

Rings with gemstones

     While the rough forms enter Mexico as NAFTA originating

materials, the gemstones do not, as they are sourced from non-NAFTA countries.  The rings with gemstones imported from Mexico

do not qualify as NAFTA originating goods under GN 12(b)(i),

HTSUS, because they clearly are not "wholly obtained or produced

entirely in" a NAFTA country as those words are defined in GN

12(n), HTSUS.  Once again, we look to GN 12(b)(ii)(A), HTSUS, to

determine whether the rings with gemstones are NAFTA originating. 

The imported rings with diamond or non-diamond gemstones are

classifiable in heading 7113.19, HTSUS.  The diamond gemstones

are classifiable in heading 7102, HTSUS, while the non-diamond

gemstones are classifiable under heading 7103, HTSUS.  The

applicable tariff shift rule set forth in GN 12(t)/71.2, HTSUS,

is "a change to headings 7113 through 7118 from any heading

outside that group, except from tariff items 7101.10.30 or

7101.22.30."  Thus, as the gemstones undergo the requisite tariff

shift when they are assembled with the rings in Mexico, the

imported rings with gemstones qualify as NAFTA originating goods.

B.  Country of Origin Marking 

     The marking statute, section 304 of the Tariff Act of 1930,

as amended (19 U.S.C. 
1304), provides that, unless excepted,

every article of foreign origin (or its container) imported into

the United States shall be marked in a conspicuous place as

legibly, indelibly, and permanently as the nature of the article

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the United States the English name of the country of

origin of the article.   Part 134, Customs Regulations (19 CFR

Part 134), implements the country of origin marking requirements

and exceptions of 19 U.S.C. 
1304.

     The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are determined in accordance with Annex 311 of the

NAFTA, as implemented by section 207 of the North American Free

Trade Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat.

2057) (December 8, 1993) and the regulations set forth in 19 CFR

Parts 102 and 134.

     Section 134.1(b) (19 CFR 
134.1(b)) of the regulations

defines "country of origin" as the country of manufacture,

production, or growth.  In order to change the country of origin,

further work or material added to the article in another country

must effect a substantial transformation.  However, for a good of

a NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will determine the

country of origin.  19 CFR 
134.4(b).  A "good of a NAFTA

country" is an article for which the country of origin is Canada,

Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking

Rules.  19 CFR 
134.1(g).   

     Part 102 of the regulations (19 CFR Part 102), contains the

"NAFTA Marking Rules" for purposes of determining whether a good

is a good of a NAFTA country.  Section 102.11 of the regulations

(19 CFR 
102.11) sets forth the required hierarchy for

determining country of origin for marking purposes.   Section

102.11(a) provides that:

     "[t]he country of origin of a good is the country in which:

          (1)  The good is wholly obtained or produced;

          (2)  The good is produced exclusively from domestic

materials; or

          (3)  Each foreign material incorporated in that good

               undergoes an applicable change in tariff

               classification set out in section 102.20 and

               satisfies any other applicable requirements of

               that section, and all other requirements of these

               rules are satisfied." 

     "Foreign Material" is defined in section 102.1(e) as "a

material whose country of origin as determined under these rules

is not the same country as the country in which the good is

produced."

     Neither style of ring is wholly obtained or produced, or

produced exclusively from domestic materials.  Accordingly, we

must attempt to determine the country of origin pursuant to

section 102.11(a)(3).  We  look at the foreign materials to

determine if such materials have undergone the required tariff

shift pursuant to this rule.  Both the rough forms and the

gemstones are of foreign (non-Mexican) origin.

     We are now directed to 19 CFR 
102.20 to determine whether

the required tariff shift has occurred.  As discussed above, the

gold rings (with or without gemstones) are classified under

subheading 7113.19.  Section 102.20(m) states that the rule for a

good classifiable under 7113.19 is a change to subheading 7113.11

through 7115.90 from any other subheading, including a subheading

in that group.  The rough forms of jewelry are classifiable in

subheading 7113.19.  The gemstones are classified under heading

7102 or 7103.  While the gemstones make the required tariff

change, the rough forms do not.  Therefore, the country of origin

of the rings imported with and without gemstones cannot be

determined under 19 CFR 
102.11(a).  

     Section 102.11(b) provides a country of origin determination

for goods that cannot be classified under paragraph (a), and

states that the country of origin of the good is the country or

countries of origin of the single material that imparts the

essential character of the good.  19 CFR 
102.11(b)(1). 

     The general rules of interpretation in section 102.18(b)(1)

(19 CFR 
102.18(b)(1)) state that:

     (b) (1) For purposes of identifying the material that

     imparts the essential character to a good under 
102.11, the

     only materials that shall be taken into consideration are

     those domestic or foreign materials that are classified in a

     tariff provision from which a change in tariff

     classification is not allowed under the 
102.20 specific

     rule or other requirements applicable to the good.  For

     purposes of this paragraph (b)(1):

          . . .

               (iii) If there is only one material that is

               classified in a tariff provision from which a

               change in tariff classification is not allowed

               under the 
102.20 specific rule or other

               requirements applicable to the good, then that

               material will represent the single material that

               imparts the essential character to the good under

               
102.11.

     Applying section 102.18(b)(1)(iii) to the facts of this

case, we find that the single material that imparts the essential

character of both styles of rings are the rough forms. 

Therefore, pursuant to section 102.11(b)(1), the country of

origin of both styles of rings is the U.S.  The marking statute

only requires articles of foreign origin to be marked with their

country of origin (19 U.S.C. 
1304).  Since the country of origin

for marking purposes of both styles of rings imported into the

U.S. will be the U.S., it will be excepted from country of origin

marking requirements.

     However, for duty purposes, 19 CFR 
102.19(b) of the NAFTA

Marking Rules provides that both styles of rings will be treated

as products of Mexico.  Section 102.19(b) states that:

     If, under any other provision of this part, the country of

     origin of a good which is originating within the meaning of

     
181.1(q) of this chapter is determined to be the United

     States and that good has been exported from, and returned

     to, the United States after having been advanced in value or

     improved in condition in another NAFTA country, the country

     of origin of such good for Customs duty purposes is the last

     NAFTA country in which that good was advanced in value or

     improved in condition before its return to the United

     States.

     While both styles of rings will be considered products of

the U.S. for country of origin marking purposes upon their return

to the U.S. (see country of origin discussion above), these will

be subject to the NAFTA "MX" preferential duty rate since they

were last advanced in value or improved in condition in Mexico

before their return to the U.S.  Section 102.19(b) "is intended

to facilitate the application of the appropriate NAFTA

preferential duty rate under General Note 12(a), HTSUS, in the

case of originating goods the origin of which is determined to be

the United States under the Part 102 provisions."  60 Fed. Reg.

22312, 22318 (May 5, 1995) (Notice of Proposed Rulemaking, Final

Rule published 61 Fed. Reg. 28932 (June 6, 1996)). 

HOLDING:

     Based on the information submitted, the imported rings (with

and without gemstones) are eligible for the NAFTA "MX" rate.

     The subject imported rings are excepted from country of

origin marking requirements as they are considered to be of U.S.

origin under the NAFTA Marking Rules.

     A copy of this ruling should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

Sincerely,

                                                          John

Durant, Director

Commercial Rulings Division

