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November 20, 2000

VES-3-15-RR:IT:EC 115185 GEV

CATEGORY:  Carriers

Karla R. Holomon, Esq.

ExxonMobil Development Company

12450 Greenspoint Drive

Houston, Texas 77210-4876

RE:  Coastwise Trade; Outer Continental Shelf Lands Act; 43 U.S.C. 

        § 1333(a); 46 U.S.C. App. § 883

Dear Ms. Holomon:

This is in response to your letters of October 4, 2000, and November 8, 2000, respectively, requesting a ruling as to whether the use of a foreign-flagged vessel in the proposed installation of certain equipment at locations in the Gulf of Mexico violates 46 U.S.C. App. 

§ 883 (the “Jones Act”).  Our ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

The first scenario presented for our consideration involves the installation of jumper pipes on the Gulf of Mexico ocean floor.  A jumper pipe is a piece of pipe approximately 50-85 feet in length.  The jumper pipes will be used to connect subsea wells to a subsea pipeline.  This subsea production equipment, which will be in place at the site where the jumper pipe installation will occur, will not be operational at the time of installation.  A subsea pipeline will carry produced fluids from the subsea wells to an existing platform.  The jumper pipes, which will be fabricated in Louisiana, will be transported to the installation site by a foreign-flagged offshore multi-purpose construction vessel.  The vessel will depart from a Louisiana port and proceed to the site where the vessel’s crew will install the jumpers.  The vessel will then either: (a) return to the port of origin; (b) return to another U.S. port; or (c) proceed to another offshore installation location.
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The second scenario presented for our consideration involves the installation of hull mounted risers (HMR) and steel catenary riser spool pieces (SCRSP) on the side of a deep draft caisson vessel (DDCV) that is currently in operation.  The HMR and SCRSP are flanged pipe spools approximately 200 feet and 40 feet in length, respectively.  Their purpose is to connect pipeline terminations to interconnect piping running to topside processing equipment.  The HMR and SCRP will be bolted together and installed in existing clamps that are attached to the side of the DDCV.  Produced fluids will be carried through the subsea pipeline and the HMR and SCRP to the topside equipment for processing.  The aforementioned subsea equipment (pipelines and interconnect piping) will be in place at the location where the riser installation occurs but will not be operational at the time of installation.  When installed, the top 30 feet of the HMR will be above the waterline.  The remaining 170 feet of the HMR and SCRSP will be installed below the waterline.  The HMR and SCRSP will be fabricated in Texas and transported to the installation site by a foreign-flagged offshore multi-purpose construction vessel.  The vessel will depart from a Texas port and proceed to the site where the vessel’s crew will install the HMR and SCRSP.  The vessel will then either: (a) return to the port of origin; (b) return to another U.S. port; or (c) proceed to another offshore installation location.

The final scenario presented for our consideration is as follows.  Prior to the installation of the jumper pipes and HMR and SCRSP described above, a U.S.-flagged vessel will transport a manifold and pile to be installed on the ocean floor at the site by a foreign-flagged offshore construction vessel.  The construction vessel will depart from Galveston, Texas, and proceed to the site where the vessel’s crew will install the manifold and pile.  The construction vessel will then either: (a) return to the port of origin; (b) return to another U.S. port; or (c) proceed to another offshore installation location.  If the manifold or pile is damaged during installation, the preferred course of action will be for the construction vessel to lift the manifold and pile onto its deck and transport same back to the point of origin or to another nearby U.S. port.

ISSUE:

Whether the use of a foreign-flagged vessel in the scenarios described above constitutes a violation of 46 U.S.C. App. § 883.
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LAW AND ANALYSIS:

Title 46, United States Code Appendix, § 883 (46 U.S.C. App. § 883, the merchandise coastwise law often called the “Jones Act”), provides, 

in part, that no merchandise shall be transported between points in the United States embraced within the coastwise laws, either directly or 

via a foreign port, or for any part of the transportation, in any vessel other than one that is coastwise-qualified (i.e., U.S.-built, owned and documented).  

Section 4.80b(a), Customs Regulations (19 CFR § 4.80b(a)), promulgated pursuant to the aforementioned statute, provides, in pertinent part, as follows: 

A coastwise transportation of merchandise takes 

place, within the meaning of the coastwise laws, 

when merchandise laden at a point embraced
within the coastwise laws (“coastwise point”) is 

unladen at another coastwise point,…” 

(Emphasis added)  

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the coastline differ.

Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of 1953, as amended (67 Stat. 462; 43 U.S.C. § 1333(a)) (OCSLA), provides, in part, that the laws of the United States are extended to: 

... the subsoil and seabed of the outer Continental Shelf 

and to all artificial islands, and all installations and other devices permanently or temporarily attached to the 

seabed, which may be erected thereon for the purpose of exploring for, developing, or producing resources therefrom ... to the same extent as if the outer Continental Shelf were an area of exclusive Federal jurisdiction within a State.

The statute was substantively amended by the Act of September 18, 1978 (Pub. L. 95-372, Title II, § 203, 92 Stat. 635), to add, among other things, the language concerning temporary attachment to the seabed.  The legislative history associated with this amendment is telling, wherein it is stated that:
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...It is thus clear that Federal law is to be applicable to all activities or all devices in contact with the seabed for exploration, development, and production.  The committee 

intends that Federal law is, therefore, to be applicable to activities on drilling rigs, and other watercraft, when they

are connected to the seabed by drillstring, pipes, or other appurtenances, on the OCS for exploration, development, 

or production purposes. [House Report 95-590 on the 

OCSLA Amendment of 1978, page 128, reproduced at 1978 U.S.C.C.A.N. 1450, 1534.]

Under the foregoing provision, we have ruled that the Customs and navigation laws, including the coastwise laws, the laws on entrance and clearance of vessels, and the provisions for dutiability of merchandise, are extended to mobile oil drilling rigs during the period they are secured to or submerged onto the seabed of the OCS (Treasury Decision (T.D.) 54281(1)).  We have applied the same principles to drilling platforms, artificial islands, and similar structures, as well as devices attached to the seabed of the OCS for the purpose of resource exploration operations, including warehouse vessels anchored over the OCS when used to supply drilling rigs on the OCS. (see Customs Service Decisions (C.S.D.s) 81-214 and 83-52, and Customs Ruling Letter 107579, dated May 9, 1985)  

In regard to the first two scenarios presented for our consideration, we note that both involve the transportation of pipeline connectors by a foreign-flag vessel to the installation site where the installation will be done by the vessel’s crew.  Customs has held that the use of a foreign-flag vessel to transport pipeline connectors and tools from a port in the United States to an OCS job site and to connect a pipeline to a drilling platform or subsea wellhead would not violate the coastwise laws if the work was done from the vessel but would violate the coastwise laws if the vessel merely transported the connectors and tools to the drilling platform or subsea wellhead and the connection operation was not performed on or from that vessel.  (see Customs ruling letter 108442, dated August 13, 1986; see also Treasury Decision (T.D.) 78-387)  Accordingly, the proposed use of a foreign-flag vessel in the first two scenarios is not violative of 46 U.S.C. App. § 883.

With respect to the third scenario in question, the use of a foreign-flagged offshore construction vessel to effect the installation of a manifold and pile at the above-referenced sites subsequent to their transportation to those sites by a U.S.-flagged vessel and prior to the 
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installation of the jumper pipes and the HMR and SCRSP would not be prohibited by 46 U.S.C. App. § 883.  However, in the event of any damage incurred by the manifold and pile during installation, the transportation of the manifold and pile by a foreign-flagged vessel from that location to another coastwise point is prohibited pursuant to 46 U.S.C. App. § 883.  It should also be noted that the aforementioned U.S.-flagged vessel must be coastwise-qualified.

HOLDING:

As discussed in the Law and Analysis portion of this ruling, the use of a foreign-flagged vessel for the transportation of pipeline connectors (jumper pipes and HMR and SCRSP) as describe in the first two scenarios for our consideration does not constitute a violation of 46 U.S.C. App. § 883.  In the third scenario, the use of a foreign-flagged vessel to transport the damaged manifold and pile from the installation site on the OCS to another coastwise point does constitute a violation of 46 U.S.C. App. §  883.

Sincerely,

Larry L. Burton

Chief

Entry Procedures and Carriers Branch

