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HQ H005634

January 22, 2007

VES-3-02-RR:BSTC:CCI H005634 IDL

CATEGORY:
Carriers

John Aspen

Marine Manager

Barwil Agencies

701 Ashland Avenue

Ashland Center II, Bay 12

Folcroft, Pennsylvania 19032

Re:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; Employees

Dear Mr. Aspen:

This is in response to your correspondences of January 19 and January 22, 2007, with respect to the coastwise transportation of certain employees aboard a foreign-flagged vessel.  Our response on this matter is set forth below.

FACTS:
Two individuals plan to embark the M/T LIBERA, a foreign-flagged vessel, at Delaware City, Delaware on January 23, 2007, and disembark at Pascagoula, Mississippi ten or more days later.

You have stated that the coastwise transportation of one individual, a “superintendent,” is necessary for his assistance with “preparations for the vessel’s redelivery to new charterers,” and his supervision of the vessel’s “change of flag.”  The coastwise transportation of another individual, a service technician, is necessary for the repair of a cargo pump.  Such repair work “cannot be performed during the vessel’s stay in port.”

ISSUE:
Whether the use of a foreign-flagged vessel to transport the aforementioned individuals from Delaware City to Pascagoula for the purposes stated above would constitute a violation of 46 U.S.C. § 55103?

LAW AND ANALYSIS:

The coastwise passenger statute, 46 U.S.C. § 55103 (recodified from former 46 U.S.C. App. § 289; Pub. L. 109-304, October 6, 2006), provides that no vessel may transport passengers between ports or places in the United States either directly or by way of a foreign port, upon a penalty of $300 for every passenger so transported and landed, unless it:

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of 

engaging in the coastwise trade; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise 

endorsement under chapter 121 of Title 46, United States Code, or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

Under section 55103 (see 19 CFR 4.80(a)(5)), a “passenger” is any person carried aboard a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business (19 CFR 4.50(b)).  In this regard, as resolved in a June 5, 2002, Customs Bulletin notice (Vol. 36, No. 23, p. 50), persons transported on a vessel would be passengers unless they were “directly and substantially” connected with the operation, navigation, ownership, or business of that vessel itself.

In the current context, Headquarters ruling 116752 (November 3, 2006), is instructive in explaining the operative administrative law applicable herein, as follows:

[T]he Customs Service [now Customs and Border Protection (CBP)] has 

repeatedly ruled that if any persons are transported coastwise who are bona fide agents of the line or officers of companies acting as such agents and if such persons while on the voyage are concerned with observing and appraising the facilities offered, such persons…are not ‘passengers’ under section 289 [55103] and § 4.50(b) (emphasis added) (HQ 103410, of May 5, 1978 (operations manager of freight line transported coastwise aboard freight line’s vessel to observe vessel’s operational pattern thereby deemed connected with operation and business of vessel so as not to be a passenger when being transported for this purpose)). HQ 116752.

Further, we note that in accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” within the meaning of 19 CFR

§ 4.50(b) and 46 U.S.C. § 55103 if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage, or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage. HQ 101699 (November 5, 1975); see also HQ 116721 (September 25, 2006), quoting HQ 101699.

To the extent that the aforementioned individuals would be engaged in any shipboard activities while traveling on the foreign-flagged vessel between coastwise ports that would be “directly and substantially” related to the operation or business of the vessel itself, such individuals would not be considered to be passengers (see HQ 116659 (May 19, 2006), referencing the “direct and substantial” test).  The aforementioned activities satisfy the requisite criteria in this regard.

Accordingly, the coastwise transportation of the two individuals aboard the foreign-flagged vessel for the purposes stated above would not violate 46 U.S.C. § 55103.
HOLDING:
The use of a foreign-flagged vessel to transport the two individuals from Delaware City to Pascagoula for the purposes stated above would not constitute a violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,

Glen E. Vereb

Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
