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HQ H008043

April 11, 2007

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI  H008043  GG 

CATEGORY:  Carriers 

Mr. Hiroko Yamagishi

NYK Cruises Co., Ltd

Yusen Bldg., 3-2, Marunouchi 2-chrome

Chiyoda-ku, Tokyo, Japan

RE:  Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 CFR § 4.50(b)
Dear Mr. Yamagishi:

This is in response to your correspondence of March 7, 2007, in which you inquire about the coastwise transportation of four individuals.  Your inquiry was followed by correspondence from Jesse Dizon on March 28, 2007, in which he inquired about the same matter concerning two of the same individuals.  We have consolidated the inquiries.  Our ruling is set forth below. 

FACTS

You ask whether four individuals may be transported on the non-coastwise-qualified vessel MS ASUKA II (the “vessel”), from New York to San Francisco during the period from June 2, 2007 to June 21, 2007, and from San Francisco to Juneau, Alaska during the period of June 22, 2007 to June 29, 2007 for the purpose of entertainment.  Two of the individuals are “guest chefs” and the other two are “entertainers.”  

ISSUE
Whether the subject individuals are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).

LAW AND ANALYSIS

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”  

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General.  Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel--

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise trade; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.  

Section 4.50(b), U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations (19 CFR § 4.50(b)) provides as follows: 

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business.  

You state that the subject individuals will be transported on the vessel for the purpose of providing entertainment.  Specifically, the cake chefs will provide classes for the passengers on board, and the entertainers will perform the Japanese drum as well as introduce and lecture to passengers and ship personnel about the drum’s historical and cultural importance.  In this context, and in accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b), if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  See CBP Ruling HQ 101699 (November 5, 1975); see also HQ 116721 (September 25, 2006), quoting HQ 101699.  

Thus, in the present case, to the extent that the individuals would be engaged in any shipboard activities while traveling on the foreign vessel between coastwise ports, that would be “directly and substantially” related to the operation or business of the vessel itself, as would be the case under the facts herein submitted, such individuals would not 

be considered to be passengers (see HQ 116721, supra; and see HQ 116659 (May 19, 2006), referencing the “direct and substantial” test).  See also, e.g., Customs telex 104712 (July 21, 1980), finding that repairmen were not passengers when carried aboard a foreign vessel between U.S. ports “for [the] purpose of repairing vessel en route between such ports.”  

We find that the proposed activities in this case are directly and substantially connected with the operation and business of the vessel.  Therefore, we determine that the subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING

The subject individuals described above are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.
Sincerely,

Glen E. Vereb

Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch








