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HQ H015485

August 10, 2007

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI  H015485 LLB

CATEGORY:   Carriers

Mr. Bradley Wyatt

952 Houston Northcutt Boulevards

Suite 100

Mount Pleasant, SC  29464

RE:  Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. §§ 4.50(b) and 4.80a; 50 Fed. Reg. 26981; disembark 

Dear Mr. Wyatt:

This letter is in response to your August 8, 2007, correspondence, and your supplemental correspondences, in which you inquire about the coastwise transportation of the four individuals mentioned therein aboard the WASHINGTON EXPRESS.  Our decision follows.

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individuals aboard the non-coastwise-qualified WASHINGTON EXPRESS (the “vessel”). The individuals will embark in Antwerp, Belgium on August 11, 2007 for the purpose of rebuilding the vessel’s diesel generator.  The individuals will be transported to and may leave the vessel at several United States ports including Charleston, South Carolina; Miami, Florida; Houston, Texas; and Norfolk, Virginia; however, the individuals will disembark in Antwerp, Belgium.

ISSUE

Whether the use of a non-coastwise qualified vessel in the voyage described above constitutes an engagement in the coastwise trade in violation of 

46 U.S.C. § 55103. 

Law and Analysis

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103
 which provides:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in coastwise traffic;

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b)Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

The Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations, promulgated under the authority of 46 U.S.C. § 55103, provide:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.

19 C.F.R. § 4.50(b).   Further, the CBP regulations provide that if a passenger is on a voyage to one or more coastwise ports and a distant foreign port or ports (whether or not the voyage includes a nearby foreign port or ports) 
 and the passenger disembarks at a coastwise port, there is no violation of the coastwise law provided the passenger proceeds with the vessel to a distant foreign port.  19 C.F.R. § 4.80a(b)(3).

In this regard, we note that the terms “embark” and “disembark” for purposes of § 4.80a, are defined in paragraph (a)(4) of that section, which provide:


Embark means a passenger boarding the vessel for 


the duration of a specific voyage and disembark means


a passenger leaving a vessel at the conclusion of a 


specific voyage.  The terms embark and disembark

are not applicable to a passenger going ashore 


temporarily at a coastwise port who reboards the 


vessel and departs with it on sailing from the port.

(emphasis in original).  The regulatory history to 19 C.F.R. § 4.80a(a)(4), as amended provides, in pertinent part:

The terms “embark” and “disembark” are trade 

words of art which normally mean going on board 

a vessel for the duration of a specific voyage and 

leaving a vessel at the conclusion of a specific voyage.

In this normal context the words do not contemplate 

temporary shore leave for any specific number of 

hours during a voyage.  It has been determined 

that the use of the terms in the statutory language 

“so transported and landed” means [] final and 

permanent disembarking . . .

Customs Regulations Amendments Relating to Passengers on Foreign Vessels Taken on Board and Landed in the United States, 50 Fed. Reg. 26981 (July 1, 1985)(internal Attorney General Opinion citations omitted); Treas. Dec. 85-109.  Thus, based on the regulatory history to 19 C.F.R. § 4.80a, a passenger is considered “disembarked” from a vessel when the passenger “finally and permanently” leaves the vessel at the conclusion of the specific voyage.


Based on the foregoing, the coastwise laws are inapplicable to the subject individuals’ voyage.  Although the subject individuals will leave the vessel at the aforementioned U.S. ports during their voyage, the individuals are embarking and disembarking at a foreign port, i.e., Antwerp, Belgium.  Therefore, these individuals will not be in violation of the coastwise laws insofar as their transportation does not involve embarkation or debarkation at a coastwise port.  See 19 C.F.R. § 4.80a(b).

Nevertheless, to the extent you state that all of the subject individuals would be transported on the vessel for the purpose of rebuilding the vessel’s diesel generator, they would not be considered passengers. In this context, and in accordance with previous Headquarters’ rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b), if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  HQ 101699 (Nov. 5, 1975); see also HQ 116721 (Sept. 25, 2006) quoting HQ 101699.  To the extent that the subject individuals would be engaged in any shipboard activities while traveling on the foreign vessel between coastwise ports, that would be “directly and substantially” related to the operation or business itself, the subject individuals would not be considered passengers.

HOLDING

The use of a non-coastwise qualified vessel in the voyage described above does not constitute an engagement in the coastwise trade in violation of 

46 U.S.C. § 55103. 

Sincerely,

Glen E. Vereb

Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

� Recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006.





� See 19 C.F.R. § 4.80a(a)(1)-(3)(defining “coastwise port”, “nearby foreign port”, and “distant foreign port”, respectively).  The terms “embark” and “disembark” are defined in 19 C.F.R. § 4.80a(a)(4), infra.


� See HQ 116721, supra; and see HQ 116659(May 19, 2006)(referencing the “direct and substantial” test); see also, e.g., Customs telex 104712 (July 21,1980)(finding that repairman were not passengers when carried aboard a foreign vessel between U.S. ports “for [the] purpose of repairing vessel en route between such ports.”).








