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HQ H016047

August 22, 2007

VES-3-02:OT:RR:BSTC:CCI  H016047  ALS

CATEGORY: Carriers

Mr. Leto Lirio

Operations Representative

General Steamship Corporation, Ltd.

445 West Weber Street, Suite 232

Stockton, California  95203

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 CFR 4.50(b)
Dear Mr. Lirio:

This letter is in response to your request of August 21, 2007, with respect to the coastwise transportation of an individual.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

You ask whether a certain individual may be transported on the non-coastwise qualified M/V GENERAL VILLA ("vessel"), from Stockton, California to Kalama, Washington and/or some Columbia River ports.  The individual will embark on or about August 22, 2007 in Stockton and stay onboard the vessel during calls to Kalama and several other of the aforementioned coastwise ports.  You state that the individual will be onboard “to supervise the vessel’s crew to rectify all those list of deficiencies issued by USCG [United States Coast Guard].”  You also state that he will “stay onboard to observe the running performance of the vessel engine and generators during the voyage.”

ISSUE:

Whether the subject individual is a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b).
LAW AND ANALYSIS: 

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be "coastwise qualified."

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel​

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise traffic; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty. The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (CBP) Regulations (19 CFR 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business.

You state that the individual will be onboard “to supervise the vessel’s crew to rectify all those list of deficiencies issued by USCG [United States Coast Guard].”  You also state that he will “stay onboard to observe the running performance of the vessel engine and generators during the voyage.”  In this context, and in accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as "passengers" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b), if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  CBP Ruling HQ 101699 (November 5, 1975); see also CBP Ruling HQ 116721 (September 25, 2006).

In the present case, to the extent that the individual will remain onboard during calls to coastwise ports subsequent to his port of embarkation while the vessel is ultimately bound for a foreign port, the transportation of such individual is not considered coastwise trade.  We also note that in furtherance of the CBP rulings cited above, to the extent the individual would be engaged in any shipboard activities while traveling on the foreign vessel between coastwise ports (whether the individual remain onboard or not) that would be "directly and substantially" related to the operation or business of the vessel itself, as would be the case under the facts herein submitted, such individual would not be considered to be a passenger (see HQ 116721, supra; and CBP Ruling HQ 116659 (May 19, 2006), referencing the "direct and substantial" test).  See also, e.g., Customs telex 104712, of July 21, 1980, finding that repairmen were not passengers when carried aboard a foreign vessel between U.S. ports "for [the] purpose of repairing vessel en route between such ports."

Consequently, we find that the proposed transportation of the subject individual does not constitute coastwise trade provided he remains onboard the vessel at all U.S. ports of call subsequent to his port of embarkation.  We also find that the proposed activity in this case is directly and substantially connected with the navigation, operation, and business of the vessel.  Therefore, should he disembark or go ashore temporarily at any U.S. port, we determine that the subject individual is not a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b).  Accordingly, the transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:

The proposed transportation of the subject individual does not constitute coastwise trade, provided he stays onboard at all U.S. ports of call subsequent to his port of embarkation, and therefore would not be a violation of 46 U.S.C. § 55103.

Furthermore, the subject individual is not a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b). Therefore, should he disembark or go ashore temporarily at any U.S. port of call other than the port of embarkation, the transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb

Chief 

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
