HQ H021664

January 10, 2008

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H021664 JLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Steven Maurice

Operations Manager

Nova International Shipping Services

111 Veterans Memorial Blvd. 

Suite 1350

Metairie, Louisiana 70005

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Maurice: 

      This letter is in response to your correspondence dated January 4, 2008, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individual mentioned therein aboard the M/T STOLT HILL constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

      The voyage in question involves the transportation of the subject individual aboard the non-coastwise-qualified M/T STOLT HILL ("the vessel").  The individual embarked on January 10, 2008 at New Orleans, Louisiana and will disembark at the port of Houston, Texas on or about January 13, 2008.  The individual will travel aboard the vessel in order to assist the crew in preparing for a SIRE vetting.  This vetting is performed by a major oil company to inspect the vessel's equipment and safety procedures.  Additionally, the individual will be conducting an internal safety and security audit on behalf of the owners and if necessary, will be supervising tank cleaning operations.

ISSUE 

Whether the individual described above would be a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?

LAW AND ANALYSIS

      The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers "between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign port," under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

      Under 46 U.S.C. § 55103, a "passenger" is any person carried aboard a vessel "who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business."  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection ("CBP") provides a strict interpretation of "passenger" defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 

      Pursuant to Headquarters Decision 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as 'passengers' within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Decision 116721, dated September 25, 2006.  In the present case, the individual would be traveling aboard the non-coastwise-qualified vessel to assist the crew and vessel's Master in preparing for a SIRE vetting.  The individual will also perform an internal safety and security audit.  Under the facts presented, the individual would be "directly and substantially" related to the operation and business of the vessel during the voyage and would not be considered a "passenger" under 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  

HOLDING

The subject individual is not a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. 

§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such an individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

