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HQ H022989

February 21, 2008

VES-3-02:OT:RR:BSTC:CCI  H022989  ALS

CATEGORY: Carriers

Mr. Fabio Garces

Operations Manager

Norton Lilly International 

777 S.E. 20th Street

Fort Lauderdale, Florida  33316
Dear Mr. Garces:

This letter is in response to your request of January 31, 2008, with respect to the coastwise transportation of a certain individual.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

You ask whether a certain individual may be transported on the non-coastwise qualified M/V ROME EXPRESS ("vessel"), from Port Everglades, Florida to Houston, Texas, and then to New Orleans, Louisiana.  The individual will embark on or about February 23, 2008 in Port Everglades and will go ashore temporarily in Houston on or about February 29, 2008, and then reboard in Houston on or about the same day and disembark in New Orleans on or about March 2, 2008.

The individual will be onboard to conduct an “inspection of complete vessel as per mandate issued by owners Hapag Lloyd to ship management company.  This includes checking of all statutory certification of vessel, compliance of all international regulations including Marpol, Solas and other IMO and ISM regulations, checking of special Flag requirements.”  The individual will also perform other duties, which will include “checking of machinery performances, machinery maintenance, spares and stores, inspection of all structural parts of the vessel, including some holds, ballast tanks, cargo lashing gear.”  The duties will further include “inspection of navigation equipment and procedures, inspection of all safety and fire fighting equipment, checking crew competence and certification, [and] checking ILO requirements.”

ISSUE:

Whether the subject individual is a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b).

LAW AND ANALYSIS: 

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be "coastwise qualified."

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel​

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise traffic; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty. The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (CBP) Regulations (19 CFR 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business.

As noted above, you state that the subject individual will be onboard to conduct an “inspection of complete vessel as per mandate issued by owners Hapag Lloyd to ship management company.  This includes checking of all statutory certification of vessel, compliance of all international regulations including Marpol, Solas and other IMO and ISM regulations, checking of special Flag requirements.”  The individual will also perform other duties, which will include “checking of machinery performances, machinery maintenance, spares and stores, inspection of all structural parts of the vessel, including some holds, ballast tanks, cargo lashing gear.”  The duties will further include “inspection of navigation equipment and procedures, inspection of all safety and fire fighting equipment, checking crew competence and certification, [and] checking ILO requirements.”  In this context, and in accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as "passengers" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b), if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage. CBP Ruling HQ 101699 (November 5, 1975); see also CBP Ruling HQ 116721 (September 25, 2006).

Thus, in the present case, to the extent that the individual would be engaged in any shipboard activities while traveling on the foreign vessel between coastwise ports, that would be "directly and substantially" related to the operation or business of the vessel itself, as would be the case under the facts herein submitted, such individual would not be considered a passenger (see HQ 116721, supra; and CBP Ruling HQ 116659 (May 19, 2006), referencing the "direct and substantial" test).  See also, e.g., Customs telex 104712, of July 21, 1980, finding that repairmen were not passengers when carried aboard a foreign vessel between U.S. ports "for [the] purpose of repairing vessel en route between such ports."

We find that the proposed activities in this case are directly and substantially connected with the operation and business of the vessel.  Therefore, we determine that the subject individual is not a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:

The subject individual is not a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b). Therefore, the coastwise transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb

Chief 

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
