HQ H024931

March 21, 2008

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H024931 JLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Toshio Kawasaki

MOL Ship Management Co., Ltd. 

Ship Management Division

1-1, Tranomon 2-Chome

Minato-Ku

Tokyo, 107-00501 Japan

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Kawasaki: 

This letter is in response to your correspondence dated March 19, 2008, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individual mentioned therein aboard the M/V SWAN ACE constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individual aboard the non-coastwise-qualified M/V SWAN ACE (“the vessel”).  The individual will embark on March 24, 2008 at Newark, New Jersey and will disembark at the port of Baltimore, Maryland on March 26, 2008.  The individual will travel aboard the vessel, during its maiden voyage, to inspect the vessel’s condition.  This will include checking the condition of the vessel’s machinery and other hardware, ensuring that the vessel is prepared for cargo loading, inspecting the cargo hold, ordering maintenance work, planning for the supply of necessary items and looking for possible improvements or new parts that could be made or added to the newly-acquired vessel.  

Additionally, the individual will meet with the captain and ensure that the crew’s behavior is consistent with the onboard procedure manual.  Finally, the individual will confirm that the captain and crew are performing their duties accordingly including that the mooring operation during berthing and unberthing are performed satisfactory, and that the chief engineer and the engine crew member’s command structure is sufficient during the stand-by.  

ISSUE 

Whether the individual described above would be a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?
LAW AND ANALYSIS

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers “between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign port,” under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
Pursuant to Headquarters Decision 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as ‘passengers’ within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Decision 116721, dated September 25, 2006.  In the present case, the individual would be traveling aboard the non-coastwise-qualified vessel to inspect the newly acquired vessel during its maiden voyage including the condition of the vessel and the performance of the captain and crew.  Under the facts presented, the individual would be “directly and substantially” related to the operation and business of the vessel during the voyage and would not be considered a “passenger” under 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  
HOLDING

The subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such an individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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