HQ H025526

April 2, 2008

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H025526 JLB

CATEGORY:  Carriers

Ms. Denise Schaefer 

Agency Manager

Odfjell USA (Houston) Inc.

12211 Port Road

Seabrook, Texas 77586

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Ms. Schaefer: 

This letter is in response to your correspondence dated April 1, 2008, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individual mentioned therein aboard the M/T BOW FUJI constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individual aboard the non-coastwise-qualified M/T BOW FUJI (“the vessel”).  The individual embarked on April 2, 2008 at New Orleans, Louisiana and will disembark at the port of Houston, Texas on or about April 12, 2008.  The individual will travel aboard the vessel, as the super cargo representative, to oversee all the cargo operations onboard.  This will include supervising both the discharge and load operations as well as the safe cleaning of the cargo tanks while the vessel is in transit.  

While aboard the subject vessel, the individual will also perform a review of the International Convention for the Prevention of Pollution from Ships (“MARPOL”) and its Annex II regulations, the Oil Pollution Act of 1990 (“OPA-90”), and the International Ship and Port Facility Security (“ISPS”) regulations.  Additionally, the super cargo representative will train the crew on numerous issues.  These include the Electronic Notice of Arrival/Departure (“eNOA/eNOD”) regulations, and the provisions to discharge cargo in the United States based on how the goods are entered and the final complete customs time frames.  The individual will also train the crew on the U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) procedures for repairs of vessel equipment as well as how to sign-off on in-bond clearance of ship spares, and regulations regarding the security and disposal of trash.

ISSUE 

Whether the individual described above would be a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?
LAW AND ANALYSIS

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers “between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign port,” under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, CBP provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
Pursuant to Headquarters Decision 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as ‘passengers’ within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Decision 116721, dated September 25, 2006.  In the present case, the individual would be traveling aboard the non-coastwise-qualified vessel to oversee all the cargo operations as well as to train the crew on numerous regulations.  Under the facts presented, the individual would be “directly and substantially” related to the operation and business of the vessel during the voyage and would not be considered a “passenger” under 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  
HOLDING

The subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such an individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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