HQ H036636

August 28, 2008

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H036636 JLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Jeffrey Milstein

Moran Shipping Agencies, Inc.

One Woodbridge Center, Suite 420

Woodbridge, New Jersey 07095

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Milstein: 

This letter is in response to your correspondence dated August 27, 2008, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individuals mentioned therein aboard the PRINCE ALBERT II constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individuals aboard the non-coastwise-qualified PRINCE ALBERT II (“the vessel”).  The eighteen individuals embarked on August 26, 2008 at New York, New York and will disembark at the port of Fort Lauderdale, Florida on August 29, 2008.  Seven of the individuals are technicians traveling aboard the vessel to install a sauna.  Two of the other individuals, as superintendents, will be performing audits.  One will supervise the engineering work and audit the engineering procedures in place while the other superintendent will audit the vessel’s safety and quality procedures.  Four of the individuals are hotel operations staff who will travel aboard the vessel to perform a United States Public Health (“USPH”) inspection and to train the food and beverage crew.

Also traveling aboard the vessel is an engineer who will be performing maintenance and repairs on the air conditioning units during the voyage since there will be no passengers aboard.  Additionally, a technician will be repairing and configuring the audio visual equipment with the theatre and broadcast system while another technician will be repairing and configuring the telephony 

and data network throughout the vessel.  Yet another technician will install an uninterrupted power supply for cellular communication equipment.  The two remaining technicians will travel aboard the vessel to install, test, and terminate the telephone and computer cabling for recertification and then will run any replacement cabling needed.  

ISSUE 

Whether the individuals described above would be “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?
LAW AND ANALYSIS

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers “between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign port,” under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
Pursuant to Headquarters Decision 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as ‘passengers’ within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Decision 116721, dated September 25, 2006.  Under the facts presented, the individuals would be “directly and substantially” related to the operation and business of the vessel during the voyage and would not be considered “passengers” under 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  
HOLDING

The subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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