HQ H043321

November 4, 2008

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H043321 JLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. James Mills

Operations Coordinator

Residen Sea

14471 Miramar Parkway, Suite 401

Miramar, Florida 33027

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Mills: 

This letter is in response to your correspondence dated November 3, 2008, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individual mentioned therein aboard THE WORLD constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individual aboard the non-coastwise-qualified THE WORLD (“the vessel”).  The individual will embark on November 11, 2008 at Charleston, South Carolina and will disembark at the port of Cape Canaveral, Florida on November 12, 2008.  The individual will travel aboard the vessel in his capacity as the President and CEO to conduct a 2009 budget meeting with the vessel’s board of directors.

ISSUE 

Whether the individual described above would be a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?
LAW AND ANALYSIS

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers “between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign 

port,” under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
Pursuant to Headquarters Ruling Letter 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as ‘passengers’ within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Ruling Letter 116721, dated September 25, 2006.  We have consistently held that a vessel’s owners, officers, and if a corporate owner, members of its board of directors are, by virtue of their positions within the company, connected with the ownership or business of that vessel so as not to be passengers while being carried aboard.  See, e.g., U.S. Customs Service General Letter No. 117 (May 20, 1916); Headquarters Ruling Letter H002925, dated November 8, 2006.  It should be noted that such individuals are only considered not to be passengers if they are acting in their official capacities while aboard the vessel.  See Headquarters Ruling Letter H003146, dated November 15, 2006; Headquarters Ruling Letter H003597, dated November 29, 2006.   

In the present case, the individual would be traveling aboard the non-coastwise-qualified vessel in his capacity as the President and CEO to conduct a 2009 budget meeting with the vessel’s board of directors.  Under the facts presented, the individual would be “directly and substantially” related to the business of the vessel during the voyage and would not be considered a “passenger” under 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  See Headquarters Ruling Letter H024346, dated May 1, 2008 (the President of the vessel operator traveling aboard the vessel to attend a board of directors meeting is not a “passenger” by virtue of his position and the fact that he will be attending a board of directors meeting, therefore he is acting in his official capacity while aboard).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  
HOLDING

The subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such an individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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