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HQ H044177

November 14, 2008

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H044177 CK

CATEGORY:  Carriers

Mr. Thorsten Schmittberger

Atlantic Container Line

194 Wood Avenue South 

Suite 500

Iselin, New Jersey 08830 

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Schmittberger: 

This letter is in response to your correspondence of November 13, 2008, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individuals mentioned therein aboard the M/V REPUBBLICA DI AMALFI constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on this request follows. 

FACTS:

The voyage in question involves the transportation of two individuals aboard the non-coastwise-qualified M/V REBUBLICA DI AMALFI ("the vessel").  These individuals would embark on November 21, 2008 at the port of New York, NY and will disembark at the port of Baltimore, MD on November 23, 2008.  One individual is a Security Officer and he will be traveling aboard the vessel to inspect the physical security of the vessel as well as review security procedures and precautions with the officers and crew.  The other individual will travel aboard the vessel to perform maintenance work on the main engine.

ISSUE: 

Whether the individuals described above would be "passengers" within the meaning of 

46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?

LAW AND ANALYSIS:

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers "between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign port," under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a "passenger" is any person carried aboard a vessel "who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business."  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection ("CBP") provides a strict interpretation of "passenger" defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 

Pursuant to Headquarters Decision 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as 'passengers' within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Decision 116721, dated September 25, 2006.  In the present case, one individual a Security Officer and he will be traveling aboard the vessel to inspect the physical security of the vessel as well as review security procedures and precautions with the officers and crew.  The other individual will travel aboard the vessel to perform maintenance work on the main engine.

Under the facts presented, the individuals would be "directly and substantially" related to the operation, navigation, and business of the vessel during the voyage and would not be considered "passengers" under 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).   Consequently, the coastwise transportation of the subject individuals is not in violation of 46 U.S.C. §55103. 

HOLDING:

The subject individuals are not "passengers" within the meaning of 46 U.S.C. 

§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

