HQ H055649

April 8, 2009

VES-3-17-OT:RR:BSTC:CCI H055649 JLB

CATEGORY:  Carriers

Ms. Cécile RIOU

CMA CGM S.A.

Pool & Partnership Department

4, quai d’Arenc

13235 Marseille Cedex 02

France

RE: Coastwise Trade; 46 U.S.C. § 55102; Vessel Sharing Agreement; 46 U.S.C. § 55107; Empty Cargo Containers; 19 C.F.R. § 4.93
Dear Ms. RIOU: 

This letter is in response to your correspondence of March 25, 2009, on behalf of CMA CGM S.A., in which you seek a determination that the parties to the agreement described below qualify as joint vessel operators within the meaning of 46 U.S.C. § 55107 and consequently, may transport each others’ empty containers in U.S. coastwise trade.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

CMA CGM S.A., and China Shipping Container Lines Co., Ltd./ China Shipping Container Lines (Hong Kong) Co., Ltd., and Evergreen Line Joint Service Agreement (hereinafter “ELJS”) operate as ocean common carriers in the foreign commerce of the United States.  For purposes of this agreement, China Shipping Container Lines Co., Ltd. and China Shipping Container Lines (Hong Kong) Co., Ltd. are treated as a single entity, collectively referred to as “CSCL.”  CMA CGM, CSCL and ELJSA have entered into the CMA CGM / CSCL / ELJSA Cross Space Charter, Sailing and Cooperative Working Agreement – North Europe / USEC and US Gulf and Mexico Loop, FMC Agreement No. 011955-001 (hereinafter “the Agreement”), which provides for the establishment of a new weekly shipping service in the Trans-Atlantic trades between ports on the Atlantic and Gulf Coast of the United States and Mexico (Eastport, Maine to Brownsville, Texas range) and ports in Northern Europe (Baltic coast of Germany to Atlantic coast of France range).  The vessels deployed under the Agreement fly the flags of Cyprus, Antigua and Barbuda, Greece and China (Hong Kong).  You submitted with your letter a copy of the subject Agreement, as filed with the Federal Maritime Commission (“FMC”) on April 24, 2006 with the subsequent amendment 011955-001 filed and effective on April 30, 2007, which contains operational details of the service.  
ISSUE 

Whether under the terms of the agreement entered into by the parties, as described above, the parties may be considered joint vessel operators transporting their owned or leased empty containers pursuant to 46 U.S.C. 
§ 55107?

LAW AND ANALYSIS

The Jones Act, former 46 U.S.C. App. § 883 recodified as 46 U.S.C. 
§ 55102, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that “a vessel may not provide any part of the transportation of merchandise by water, or by land and water, between points in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port” unless the vessel was built in and documented under the laws of the United States and owned by persons who are citizens of the United States.  (See also 19 C.F.R. §§ 4.80, 4.80b).  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”  “Merchandise" is defined as "goods, wares, and chattels of every description, and includes merchandise the importation of which is prohibited, and monetary instruments as defined in section 5312 of Title 31.”  See 19 U.S.C. § 1401(c).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Pursuant to 46 U.S.C. § 55107, formerly the Sixth Proviso to former 46 U.S.C. App. 883, recodified as 46 U.S.C. § 55107, pursuant to P. L. 109-304 (October 6, 2006), the prohibition contained within 46 U.S.C. § 55102 does not apply to the coastwise transportation of empty cargo vans, empty lift vans, or empty shipping tanks, and equipment for use with same.  Further, the prohibition does not apply to empty barges specifically designed for carriage aboard a vessel and equipment (except propulsion equipment) for use with those barges, and certain empty instruments of international traffic.  See also 19 C.F.R. § 4.93(a)(1).  To qualify for the exemption from 46 U.S.C. § 55102, the aforementioned articles must be owned or leased by the owner or operator of the vessel, and transported for use in handling cargo in foreign trade.  In addition, the prohibition does not apply to stevedoring equipment and material which is either owned or leased by the owner or operator of the vessel or by the stevedoring company having the contract for the loading or unloading of the vessel, so long as the stevedoring equipment and material are transported without charge for use in the handling of cargo in foreign trade.  The exemptions for empty cargo vans, empty lift vans, or empty shipping tanks apply to vessels of foreign nations that are found to extend reciprocal privileges to the vessels of the United States.  See 46 U.S.C. 
§ 55107(c).  Pursuant to 19 C.F.R. § 4.93(b)(1), the nations that are entitled to the privileges provided by 46 U.S.C. § 55107 include Cyprus, Antigua and Barbuda, Greece and China (Hong Kong).

The key issue in cases involving vessel sharing agreements (“VSA”) is whether the parties operating under the provisions of the subject Agreement may be considered to be joint operators of a particular VSA vessel while it is engaged in transporting empty shipping containers.  If the parties may be so considered, and if the containers transported are either owned or leased by those parties and are transported for use in moving cargo in the foreign trade, the transportation would be permissible under 46 U.S.C. § 55107 so long as the transporting vessel is documented as provided in 19 C.F.R. § 4.93.  See Headquarters Ruling Letter 115402, dated August 10, 2001; Headquarters Ruling Letter 115734, dated September 23, 2002.  

To determine whether the parties constitute joint vessel operators, it is necessary to analyze the degree of operational control of the vessels.  See, e.g., Headquarters Ruling Letter H011299, dated October 4, 2007; Headquarters Ruling Letter 116713, dated August 31, 2006; Headquarters Ruling Letter 116276, dated August 26, 2004.  In reviewing prior VSAs, we note that there are several factors under which the agreements are formed and the parties are governed which indicate that the parties shared the operational control of the designated vessels.  For example, the VSA members would jointly agree upon when, where and which vessels they would operate.  They also agree to cooperate in such matters as insurance, leases, sailing schedules, port calls, rate policies and the terms of service contracts, among other things.  Additionally, in other cases, the parties pooled shore-side chassis and made them available for any of the parties’ containers.  See e.g., Headquarters Ruling Letter 115863, dated January 9, 2003; Headquarters Ruling Letter 116382, dated January 25, 2005; Headquarters Ruling Letter H028460, dated July 1, 2008.

Upon examining the Agreement submitted in this case, we find that the parties make shared decisions, and share responsibilities in many significant areas.  The parties have mutually agreed on vessel size and characteristics, the sailing schedule, port rotation, and the frequency of port calls for the new service.  Under the terms of the Agreement, the parties will deploy five (5) vessels on 35-day round trip voyages on a weekly rotation schedule.  Of these five (5) vessels with 2,250 TEUs capacity, CMA CGM will contribute two (2), CSCL will contribute two (2) and ELJSA will contribute one (1) vessel.  The Agreement states, under Article 5.1, that the parties “may, from time to time, consult and mutually agree upon…sailing schedules, service frequency, ports (within the Trade) to be served, type and size of vessels to be deployed, the addition or withdrawal of vessels from the Service, and the terms and conditions of any such addition or withdrawal.”

Pursuant to Article 5.6, space on each of the vessels deployed in the Service shall be allocated between the parties in proportion to the total agreed declared capacity of the vessels contributed by each party, thus, CMA CGM and CSCL shall each be entitled to 2/5 and ELJSA shall be entitled to 1/5.  The parties are authorized to charter, or provide additional space to each other on either an “as available/as needed basis or on a used/unused basis” on such terms as they agree upon periodically.  Article 5.7 indicates that the parties will establish pools of, or otherwise cooperate to interchange their empty containers, chassis and other equipment.  Additionally, the parties may jointly negotiate with terminals, stevedores, ports, inland depots, and suppliers of equipment, land or services.  Under Articles 13 and 14, the parties agree to the arbitration of all disputes, and the conditions which constitute failure to perform, and force majeure.  These provisions in the Agreement indicate that there are numerous shared responsibilities and that the parties will jointly function together in the operation of the subject vessels and the carrying of cargo.
Accordingly, we believe that the subject provisions establish that the parties intend to exercise joint administration and operational control in implementing the VSA, and thus, all three of the parties constitute vessel operators.  As such, a party to the Agreement may transport aboard any vessel listed in the Agreement empty shipping containers, owned or leased by another party or parties to the Agreement, for the purpose of handling the latter’s cargo in the foreign trade without violating 46 U.S.C. § 55107.  

HOLDING

Under the terms of the VSA entered into by the parties, as described above, all three parties are considered joint vessel operators within the meaning of 46 U.S.C. § 55107 and as such may transport each others’ owned or leased empty containers aboard any of the subject VSA vessels without violating 46 U.S.C. 
§ 55102.  
Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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