HQ H092008

January 29, 2010

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H092008 CK

CATEGORY:  Carriers

Mr. David Pickett

Head of Fleet Shore Operations and Services 

P&O Cruises

Southhampton, UK S015 1St
RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Pickett: 

This letter is in response to your correspondence dated January 25, 2010, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individual mentioned therein aboard the MV ARCADIA constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS:

The voyage in question involves the transportation of one individual aboard the non-coastwise-qualified MV ARCADIA (“the vessel”).  The subject individual will embark on February 1, 2010 at San Fransisco, California and will disembark at the port of Honolulu, Hawaii on February 6, 2010.  This individual, a port agent and maritime consultant, will meet with the vessel’s officers in order to instruct and review with them their responsibilites in regards to: port discharge requirements and procedures; California water ballast issues; e-NOA and APIS filings; Crew Pursar responsibilites for crew documentation issues, such as NSEERS; and clearance officer responsibilities.  The vessel officer’s that will participate in the instruction and review include:  Senior Executive Purser;  Purser, Admin/Clearance Officer; Security Officer; Environmental Officer; and Crew Purser. 

ISSUE: 

Whether the individual described above would be a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?
LAW AND ANALYSIS:

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers “between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign 

port,” under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
Pursuant to Headquarters Ruling Letter 101699, dated November 5, 1975, it is well settled that "workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as ‘passengers’ within the meaning of section 4.50(b) and section 289 [now section 55103] if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage."  See also Headquarters Ruling Letter 116721, dated September 25, 2006.  In the present case, the individuals would be traveling aboard the non-coastwise-qualified vessel to instruct and review with numerous vessel officer’s their responsibilites in regards to: port discharge requirements and procedures; California water ballast issues; e-NOA and APIS filings; Crew Pursar responsibilites for crew documentation issues, such as NSEERS; and clearance officer responsibilities.  Under the facts presented, the individuals would be “directly and substantially” related to the operation of the vessel during the voyage and would not be considered “passengers” under 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  

HOLDING:

The subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb, Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

