HQ H114377

July 9, 2010

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H114377 WRB

CATEGORY:  Carriers

Mr. David Kerns

Gulf Harbor Shipping, L.L.C.

2030 North Loop West

Suite 270

Houston, TX 77018-8112

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Kerns: 

This letter is in response to your correspondence dated July 9, 2010, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individual mentioned therein aboard the M/T NORDMERKUR constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS:

You ask whether an individual may be transported on the non-coastwise qualified M/T NORDMERKUR (“vessel”), from Corpus Christi, Texas, to the Galveston, Texas Lightering Area, disembarking in Galveston via launch from the vessel.  The individual will embark on July 9, 2010 in Corpus Christi and disembark in Galveston on or about July 13, 2010.  You state that the individual is a cargo surveyor.  The individual will be onboard for the purpose of supervising cargo transfer during lightering operations, establishing the cargo quantities actually delivered and received during ship-to-ship transfers, and establishing cargo stowage and the vessel’s draft and stability calculations with the vessel’s command.

ISSUE:

Whether the subject individual is a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b).

LAW AND ANALYSIS: 

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel​

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise traffic; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty. The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (CBP) Regulations (19 CFR 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business.

You state that the individual is a cargo surveyor.  The individual will be onboard for the purpose of supervising cargo transfer during lightering operations, establishing the cargo quantities actually delivered and received during ship-to-ship transfers, and establishing cargo stowage and the vessel’s draft and stability calculations with the vessel’s command.  In this context, and in accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b), if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  CBP Ruling HQ 101699 (November 5, 1975); see also CBP Ruling HQ 116721 (September 25, 2006).

Thus, in the present case, to the extent that the individual would be engaged in any shipboard activities while traveling on the foreign vessel between coastwise ports, that would be “directly and substantially” related to the navigation, operation or business of the vessel itself, as would be the case under the facts herein submitted, such individual would not be considered to be a passenger (see HQ 116721, supra; and CBP Ruling HQ 116659 (May 19, 2006), referencing the “direct and substantial” test).  

We find that the proposed activity in this case is directly and substantially connected with the navigation, operation and business of the vessel.  Therefore, we determine that the subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:

The subject individual is not a ‘passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b). Therefore, the coastwise transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

Glen E. Vereb

Chief 

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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